Close

Strona 80 z 95 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 942

Domyślnie

Stary test bardzo fajny, jednak czy mi się wydaje, nawet wersja 1.8D jest ostrzejsza od 1.4G na f1.8. Nikkora 50 1.4 G nie miałem jednak to bardzo źle by świadczyło o nim, D była bardzo słabiutka na f1.8, ale może mi się tak tylko wydaje.

Domyślnie

Tak sobie dumam, że chyba kupię 50/1.8G. Cicho, szybko, w miarę ostro i cenowo akceptowalnie. Zawsze portrecik można spreparować. Noszenie tego szkiełka nie wykończy kręgosłupa. Trudno wymyślić przeciwwskazanie do posiadania, a i do slajdów w sam raz. Poza tym nic nie sprawia takiej przyjemności jak wieczorna wyprawa po nowy obiektyw
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    Hmmm...sam nie wiem, coś mi się kojarzy, że to dwie osoby z forum robiły i byłą też twarz jednego z nich wzięta do testów...chyba z zarostem...
    Ale dzięki i tak, wyraźnie widać lepszą ostrość i kontrast w 50 f1.8G co mnie straaaasznie wkurza bo jeszcze jej nie miałem a wróciłem właśnie do 50 1.4G....coś czuję, że niedługo giełda...
    Hmm, a mi się coś kojarzy, że przynajmniej jedna z tych dwóch testujących osób w końcu wybrała dla siebie... 50/1.4g. Co do drugiej, przez mgłę widzę jej ogłoszenie o sprzedaży 50/1.8g na naszej giełdzie. Ale mogę się mylić - ten Niemiec dręczy.

Moja rada dla niezdecydowanych - zastanowić się dobrze, czy 50-tka na bagnet F jest nam rzeczywiście niezbędna. Bo wybór jest mocno taki sobie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ja po przeczytaniu tego wątku i kilku pokrewnych o 50mm dostałem lekkiego zawrotu głowy . Początkowo byłem zdecydowany na wersję 1.8G ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że 1.8D musi wystarczyć... Plakatów ze swoich zdjęć drukować nie zamierzam, jest w końcu o połowę tańszy więc zaoszczędzoną kasę mogę np. przeznaczyć na filtry cokina, a jak się 50 w ogóle nie przyda to zawsze można odsprzedać - to w końcu popularne szkło.
    Szkło pewnie do mnie przyleci w poniedziałek, mam nadzieję, że będę zadowolony
    D90 + dodatkowych zabaweczek moc
    Blog

Domyślnie

Tak mnie zaciekawila nowa 50. Mam 50 1.4D Made in Japan.
    Cale gdybanie jak sie nie mialo obiektywu troche jest dziwne. 50 1.8D ma jedna wazna zalte AF-S, ciszej i szybciej.

50mm to najczesciej jest w torbie i tyle. Jak 17-55 2.8 swiatla brakuje to podlaczam 1.4. Do portretu 85 ma lepsza plastyke.
    Wczesniej mialem 1.8 (bez D) Made in Japan, potem kupilem 50 1.4D Made in China i wzielem w rozliczeniu obecna 50 1.4D. Jak by to powiedziec bylo tak przez pare tyg, ze mialem wszystkie 3 na raz dopiero wtedy widac jakas roznice jak testy robilem.
    Dostajacym metliku w glowie jesli maja naped w body to raczej stara 50 1.8 polecam z uwagi na roznice w cenie. Optynie jakiejs wielkiej roznicy nie ma. Chyba, ze ktos ma 30" cali monitor, albo drukuje na A3, A2, ale to raczej stac go na 50 1.8G
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Hmm, a mi się coś kojarzy, że przynajmniej jedna z tych dwóch testujących osób w końcu wybrała dla siebie... 50/1.4g. (...)
    Tak - ja

Dlaczego? Dla obrazka. Jest ładniejszy - moim zdaniem. AF w dobrych / średnich warunkach oświetleniowych jest OK. W kiepskich jest gorzej, ale podobnie mają inne szkła, które posiadam. Zatem mam, używam i nie onanizuję się już tym tematem, wolę... robić zdjęcia Tutaj ostatnie z 50/1,4G wszystkie na pełnej dziurze

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald Zobacz posta
    Dlaczego? Dla obrazka. Jest ładniejszy - moim zdaniem. AF w dobrych / średnich warunkach oświetleniowych jest OK. W kiepskich jest gorzej, ale podobnie mają inne szkła, które posiadam.
    No patrz Pan - dwóch nas jest...

Pozwolę sobie jednak powtórzyć do wszystkich "na kupnie" - jak bardzo nie musisz kupować pięćdziesiątki - poszukaj innego celu zakupowego, bo każdy Twój wybór będzie kompromisowy. Bo to słabe szkła były...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszm Zobacz posta
    Tak mnie zaciekawila nowa 50. Mam 50 1.4D Made in Japan.
    Cale gdybanie jak sie nie mialo obiektywu troche jest dziwne. 50 1.8D ma jedna wazna zalte AF-S, ciszej i szybciej.

50mm to najczesciej jest w torbie i tyle. Jak 17-55 2.8 swiatla brakuje to podlaczam 1.4. Do portretu 85 ma lepsza plastyke.
    Wczesniej mialem 1.8 (bez D) Made in Japan, potem kupilem 50 1.4D Made in China i wzielem w rozliczeniu obecna 50 1.4D. Jak by to powiedziec bylo tak przez pare tyg, ze mialem wszystkie 3 na raz dopiero wtedy widac jakas roznice jak testy robilem.
    Dostajacym metliku w glowie jesli maja naped w body to raczej stara 50 1.8 polecam z uwagi na roznice w cenie. Optynie jakiejs wielkiej roznicy nie ma. Chyba, ze ktos ma 30" cali monitor, albo drukuje na A3, A2, ale to raczej stac go na 50 1.8G

Heh ja stoje przed wyborem wersji 1.8, w D boję się mniejszego kontrastu i szczególnie nieostrości na pełnej dziurze .. o pracy pod światło nie wspomnę. D czy G ?? Warto odłożyć te cztery stówki na 85 i kupić D czy nie kombinować ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KokoN Zobacz posta
    Heh ja stoje przed wyborem wersji 1.8, w D boję się mniejszego kontrastu i szczególnie nieostrości na pełnej dziurze
    Kontrast to sobie zawsze możesz zwiększyć przy obróbce - to chyba nie jest problem nie? Dwa że bokeh tego szkła wcale nie jest taki zły za jakiego uchodzi - bez rewelacji ale to szkło za 4 stówki więc nie oczekuję od niego że zrobi to co szkło za np 5k zł Dwa że większy problem starych szkieł to bokeh ale po przymknięciu a nie na pełnej dziurze - jednak 7 listków daje wtedy o sobie znać
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Wczoraj kupiłem 50 1.8G.
    Miał być 85 1.8D lub 50 1.4 G/D.
    1. 85 wydał mi się za wąski dla moich potrzeb.
    2. 50 1.4G miałem parę miesięcy kiedyś - świetna ostrość od pełnej dziury.
    Jednak w sklepie nie było to raz, a dwa, to cena nowej mnie powalała. Trzy, chyba nie potrzebuję 1,4...
    3. Był jeszcze 50 1,4D - mydło na 1,4 straszne. jak za cenę 1300zł dla mnie nie do zaakceptowania.
    Jednak kolory, nawet sprawdzając w sklepie, były jakieś "lepsze", nie potrafię tego określić. Już miałem kupić, ale to mydło mnie męczyło.
    4. 50 1.8g wygrał posiadając bardzo podobny obraz na 1.8 jak wersja 1,4D.
    Z lektury forum wnioskowałem polepszenie jakości obrazka wersji 1.8g nad 1.8d.
    I tym samym 1.8Gzawitał w mojej torbie.
    Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Lekki, niewielki, soczewka schowana w głębi obudowy, szybko jej nie zabrudzę.
    Obrazek kontrastowy, ostry.
    Czekam jeszcze na dobrą aurę aby móc obiektyw zabrać w plener.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Strona 80 z 95 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów