Szukaj
to ja sie podepnę, żeby nie zakładać nowego wątku.
Laptop Asusa z nVidią na pokładzie. Podpięty jest monitor prostokątny, laptop ma ekran panoramiczny. Ustawiłem sobie ekran i tu zaczynają się schody. Muszę włączać monitor po starcie laptopa. Jeżeli monitor włączę wcześniej (lub równocześnie), laptop jakby nie wykrywał obecności zewnętrznego monitora i ustawia się pod swój wyświetlacz. Muszę zresetować monitor i wtedy jest OK.
Nie muszę pisać, jak mnie to wkurza.
Nieeee, od karty graficznej rzecz jasna.
PS. Nie ma czegoś takiego jak "sterownik monitora". To wymysł Microsoftu. Plik INF jaki jest przedstawiany jako sterownik, to tylko nazwa, lista trybów w jakich może pracować i ewentualnie żądanie skopiowania profilu. Bez tego monitor również pracuje poprawnie, tylko może się nazywać np "Monitor Plug and Play" zamiast swojej właściwej nazwy.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Podepnę się ponieważ mam podobny problem. Posiadam grafikę zintegrowaną z procesorem sandy bridge. W momencie startu systemu loader z programu DispcalGUI zmienia LUT i kolory są OK. Wszystko ulega zresetowaniu gdy monitor się wygasi lub odchodząc go wyłączę. Muszę po tym jeszcze raz ręcznie włączać loadera aby LUT został poprawiony. Czy da się to jakoś obejść, bo czasem się zapominam i pracuję na rozkalibrowanym kolorze.
Mam dokladnie to samo co kolega tomekzi, tyle ze z oprogramowaniem Pantone Huey.
Windows 7 z grafika intel HD3000. Podczas startu systemu uruchamia sie program Pantone Huey i dziala w tle ladujac profil. Niestety podczas np wlaczenia gry, zablogowania ekranu i powrotu ponownie do pulpitu, musze ten program otworzyc, zmienic wartosc z calibrated na defaut i z powrotem aby profil znowu byl "widoczny".
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
W przypadku Nvidii podobne efekty powoduje "rezydent", czyli jakiś program będący składnikiem sterownika uruchamiany ze startem systemu. Proponuję eksperymentalnie wyłączyć z elementów uruchamianych wszystko co jest związane z kartą. Do tego służy aplet: msconfig Proszę o sygnał czy to coś zmieni.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Witam, zmieniło - wyłączyłem wszystko co jest związane z grafiką intel i jest OK, natomiast mam jeszcze laptopa z Windows XP i tam powyższy loader nie działa, muszę używać lutloadera którego pobrałem z twojej strony. Nie mam raczej nic włączonego związanego z grafiką - co tu może być przyczyną nie działania loadera z DispcalGUI
Skontaktuj się z nami