Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Windows 7 + ICM

Domyślnie Windows 7 + ICM

Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem:

jest sobie komp (lap) ma win 7 i prawidlowo (chyba) podlaczony profil monitora.

odpala sie, przy ladowaniu systemu laduje profil monitora. w momencie kiedy system zaladuje sie do konca profil sie sam wylacza.

drugie pytanie. w XP byl taki microsoftowy sofcik, dzieki ktoremu byly podlaczone dwa profile do 2 roznych monitorow. w zaleznosci od tego do ktorego byl podlaczany komp, mozna bylo szybko przelaczyc. Czy w tym fabrycznym CSM w win7 tez sie tak da?

Domyślnie

Zacznę od końca - da się. Panel sterowania>Zarządzanie kolorami> z rozwijalnej listy wybierasz monitor i przypisujesz mu profil i "ptaszkujesz" opcję "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia". Monitor musi być w tym momencie podpięty żeby system go widział. Po odpięciu/przypięciu monitora ustwiony profil jest pamiętany.
    Co do pierwszego problemu - przypisałeś profil w zakładce urządzeń (j.w.) czy w Zarządzanie kolorami>zakładka Zaawansowane>Zmień ustawienia domyślne systemu>Zakładka Urządzenia i dalej j.w?
    Jeszcze jedna możliwość - często w "paczce" oprogramowania producenci laptopów dołączają profile (w małżowinki Asusie takie coś miałem), może przy ładowaniu systemu ten dołączony jest używany zamiast przypisanego przez ciebie?
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    kiedy system zaladuje sie do konca profil sie sam wylacza.
    A czasem nie ma w tym laptopie karty Nvidii?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

nie nie, to jest dell z karta chyba intel... generalnie znalazlem w sieci sporo informacji na ten temat. nawet sam MS twierdzi ze jest srypane cos z tym CMS i podaje jakies dziwne rozwiazanie. Da sie ustawic, ale trzeba sie niezle naklikac. I tez bez gwarancji sukcesu.

Domyślnie

To że zarządzanie barwą w Windows jest spierdzielone, wiadomo od zawsze. Nawet nie tyle że zrypane, bo nie było co zrypać. To nigdy jeszcze w historii nie działało. Najlepiej odpuścić Microsoftowy wynalazek i w oknie profili podpiąć tylko profil. Resztę trzeba załatwić normalniejszym oprogramowaniem.

Jaki Lutloader jest używany?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Jaki Lutloader jest używany?

no widzisz... i w tym momencie juz nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. za krotki jestem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no widzisz... i w tym momencie juz nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. za krotki jestem.
    Lutloader to program, który przy starcie systemu kopiuje korekcję zapisaną w rekordach profilu do tablicy koloru karty graficznej. Właśnie ten mechanizm jest odpowiedzialny za skokową zmianę wyświetlania przy starcie. Jest niezbędny przy większości kalibracji programowych. Proponuję wyzerować wszystko co ewentualne namieszał Pan w WCS Windows, zostawić tylko przypięty profil, a loader wziąć np stąd.

Domyślnie

Tom - czy takiego lutloadera mozna uzywac zamiast Spectra View? Dobrze kombinuje?
    Jesli nie, to czy jest cos czym mozna zastapic SV?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Tom - czy takiego lutloadera mozna uzywac zamiast Spectra View? Dobrze kombinuje?
    Jesli nie, to czy jest cos czym mozna zastapic SV?
    Jeśli jest w systemie profiler to ma swój loader i nie ma potrzeby zamieniać.

Domyślnie

Zakladajac, ze w systemie nie ma profilera... to ten lutloader moze byc uzywany ZAMIAST SV?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów