Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Selekcja w PS CS2

Pytanie: w PSE miałem tool o nazwie Selection Brush. Bardzo użyteczny tool którym pracowałem permanentnie.
    Nagle po przesiadce na CS2 - szok! Są różne marquee, różne kwadraty i elipsy do selekcji, różne magiczne lassa, a selection brush - niet! Prosty pędzelek do selekcji poszczególnych wybranych pikseli albo obszarów - no nie ma!
    Przeleciałem manual a tam ani słowa! Czy w CS2 naprawdę nie ma opcji manualnej selekcji dowolnych obszarów za pomocą pędzelka?

Domyślnie

Jest oczywiście - możesz robić to czymkolwiek po przełączeniu trybu zaznaczania w szybką maskę (prawy kwadracik z kółeczkiem na dole po lewej). Nie mam dziś dostępu do PS2 ale wtedy poprostu malując np. pędzlem obszary zostaną pokolorowane i po powrocie i kliknięciu pierwszego kwadracika po lewej masz już pozaznaczane co chcesz...
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 09-04-2007 o 21:42
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Jest oczywiście - możesz robić to czymkolwiek po przełączeniu trybu zaznaczania w szybką maskę (prawy kwadracik z kółeczkiem na dole po lewej). Nie mam dziś dostępu do PS2 ale wtedy poprostu malując np. pęzlem obszary zostaną pokolorowane i po powrocie i kliknięciu pierwszego kwadracika po lewej masz już pozaznaczane co chcesz...
    Naprawdę?! Czyli muszę wejść w tryb maski! W PSE nie musiałem. Był osobny pędzelek zwany Selection Brush który miał kilka modów: dodawania do selekcji, odejmowania itd. I malując po prostu zwiększał/zmniejszał selekcję bez wchodzenia na tryb maski.
    Muszę to poćwiczyć wieczorem, ale jak to jest możliwe tylko w masce, to jest to duże ograniczenie. Maska zasłania sobą obrazek więc bardzo trudno o precyzyjną selekcję.
    Ale być może nie wiem jeszcze o czym mówię, dostęp do CS2 będę miał za kilka godzin i wtedy sprawdzę to o czym mówisz.
    Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź

Domyślnie

Malując w szybkiej masce możesz ustalić poziom przeźroczystości więc to nie problem. Precyzja tutaj to już kwestia osobistych upodobań. Mnie praca gumki w szybkiej masce bardzo odpowiada
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Naprawdę?! Czyli muszę wejść w tryb maski! W PSE nie musiałem. Był osobny pędzelek zwany Selection Brush który miał kilka modów: dodawania do selekcji, odejmowania itd. I malując po prostu zwiększał/zmniejszał selekcję bez wchodzenia na tryb maski.
    A w czym Ci przeszkadza nacisniecie klawisza "Q" do wejscia w tryb szybkiej maski i ponownego wcisniecia do wyjscia...? Juz nie badz taki leniwy...

Muszę to poćwiczyć wieczorem, ale jak to jest możliwe tylko w masce, to jest to duże ograniczenie. Maska zasłania sobą obrazek więc bardzo trudno o precyzyjną selekcję.
    Od tego masz opcje Quick Mask, zeby sobie np. zmniejszyc jej widocznosc podczas malowania...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A w czym Ci przeszkadza nacisniecie klawisza "Q" do wejscia w tryb szybkiej maski i ponownego wcisniecia do wyjscia...? Juz nie badz taki leniwy...

Od tego masz opcje Quick Mask, zeby sobie np. zmniejszyc jej widocznosc podczas malowania...
    Dzięki za pomoc. Dzisiaj wieczorem będę się tym bawić (jestem 9 godzin do tyłu) to wtedy zobaczę. W ogóle przesiadka ta nie jest tak łatwa jak myślałem. Wciąż jestem o wiele bardziej biegły w PSE i wiele, jeśli nie wszystkie, rzeczy robię w PSE znacznie szybciej niż w CS2.

Domyślnie

Nagle po przesiadce na CS2 - szok!
    Masz wersję trial czy kupiłeś niedawno CS2?
    Jeżeli kupiłeś CS2 w marcu to dzwoń do Adobe.
    Przy kupnie CS2 nie wcześniej niż 30 dni przed premierą CS3, powinni przysłać CS3 za darmo.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

dzwon, ale dopiero pod koniec kwietnia. dzwonilem do nich w tej samej sprawie kilka dni temu i mi powiedzieli, zeby to zrobic pozniej, bo teraz fizycznie tego jeszcze nie maja. Trzeba im wtedy tez przefaksowac dowod zakupu i zaplacic za przesylke (nie powinno byc wiecej niz 10$).

EDIT.
    patrze teraz na papiurek ktory dostalem, i tam jest ze dotyczy to zakupu pomiedzy 27marca a 25czerwca i w tym czasie mozna sie dopominac upgradeu za free. nie jestem pewien tych 30 dni przed zakupem, ale skoro Wladca tak mowi, to pewnie to prawda.

Pozdrawiam
    Art.
    Ostatnio edytowane przez ArtX ; 10-04-2007 o 05:04
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    patrze teraz na papiurek ktory dostalem, i tam jest ze dotyczy to zakupu pomiedzy 27marca a 25czerwca i w tym czasie mozna sie dopominac upgradeu za free. nie jestem pewien tych 30 dni przed zakupem, ale skoro Wladca tak mowi, to pewnie to prawda.
    Większość firm robi to bez problemów. Miałem taką sytuację kilka razy i zawsze wymieniali.
    O ile pamiętam raz było z Adobe.
    Przy kupnie bezpośredno z Adobe jest jeszcze łatwiej, bo zawsze można oddać do 30 dni.
    "Adobe will exchange or refund the purchase of a product or support contract that you purchased directly from Adobe if you contact Adobe to request the return within 30 days of receiving the product."
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Masz wersję trial czy kupiłeś niedawno CS2?
    Jeżeli kupiłeś CS2 w marcu to dzwoń do Adobe.
    Przy kupnie CS2 nie wcześniej niż 30 dni przed premierą CS3, powinni przysłać CS3 za darmo.
    Wow, dzięki za info, oczywiście skorzystam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów