Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Projekt IKEA

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Projekt IKEA

Osoby o braku dystansu do rzeczywistości proszone są o zamknięcie przeglądarki.

W życiu każdego człowieka mającego styczność z komputerami nastaje moment, gdy ma nadmiar części, kabli, przejściówek itp. Ponieważ szlag mnie trafia gdy mam wyrzucić cokolwiek, co jest sprawne, tylko i wyłącznie dlatego, że nie jest nowe powstało coś takiego:

Porażająco minimalistyczny design połączony z proekologicznym podejściem projektanta. Polecam zwrócić uwagę na idealne dopasowanie kolorystyczne poszczególnych elementów. Steve Jobs byłby dumny.

Rzut oka pod pokrywę:

Nieoficjalna specyfikacja techniczna projektu:
    Procesor: Duron 700 MHz
    Płyta główna: profesjonalna płyta główna Procomp, socket VIA KT133 (bodajże), 2 porty USB 1.0, 10 lat gwarancji NBC (Next Business Century)
    Zasilacz marki nieznanej
    Pamięć RAM: 512 MB SDRAM
    Karta graficzna: NVidia GeForce 2 MX 400
    Dysk twardy: Maxtor 80 GB
    Napęd dyskietek 3,5"
    Markowa mysz A4Tech ze złączem PS/2

W planach rozbudowa (jak się wybiorę wreszcie na giełdę) o:
    - stylową klawiaturę na PS/2 w kolorze beżowym
    - kable do dysku i napędu dyskietek

Z racji tego, że wszystko jest sprawne, a sztab inżynierów pracuje nad koncepcją rozmieszczenia poszczególnych komponentów w obudowie (płyta w poziomie/pionie) i otworów na złącza, przyszedł czas na pytanie: ale po co?

Sprzęt na 95% wyląduje na aukcji charytatywnej WOŚP, ale warto było znaleźć dla niego jakieś zastosowanie. Jak na razie wymyśliłem 3:
    - serwer antycznych gier sieciowych (wymagana inwestycja w kartę sieciową i umieszczenie komputera z dala od ludzi)
    - telewizor dla kogoś, kto używa laptopa (wymagana inwestycja w kartę TV na PCI, w perspektywie DVB-T pomysł niezbyt sensowny)
    - totalnie absurdalny dysk sieciowy (wymagana inwestycja w kartę sieciową i przelotkę SATA > ATA)

Wszelkie inne pomysły mile widziane. Nagroda: uścisk dłoni prezesa (jak jakiegoś poznam) i radość dzieciaków.

Domyślnie

Ja używałem kartonu po bananach, ale Twój też ciekawy.

Domyślnie

Namaluj na obudowie jakieś przyciski i kontrolki
    Kiedy wchodzi do produkcji seryjnej

Domyślnie

na niewiele mocniejszej (pentium 1Ghz) konfiguracji przeglądam właśnie internet i nie widzę powodu zmieniać na cokolwiek innego. Z win Xp i Photoshopem 7 i MS Office ...2000 spokojnie służy w pracy nauczycielce do przygotowywania niezbędnych materiałów.
    A na pentium 450 i później 600 Mhz i SCSI dyskach 2 i 4 gigowych montowałem filmy pod Premierą 5. Spokojnie możesz zrobić z tego np. prezent dla jakiejś starszej osoby, która chce zacząć przygodę z komputerem, czy z internetem. Tylko wtedy stawiałbym na tym Win 2000, lub ewentualnie 98. Na 2000 da się zainstalować jeszcze sporo antywirusów i firewalli
    Design ładny, ale łatwopalny.
    myślę co piszę

Domyślnie

hmm ciut łatwopalne
    Mężczyźni rozwijają się do 5 roku życia, a później TYLKO rosną..

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wnowicki Zobacz posta
    Namaluj na obudowie jakieś przyciski i kontrolki
    Póki co odpalamy kompa za pomocą nożyczek, ale pracuję nad jakimś włącznikiem.

Cytat Zamieszczone przez wnowicki Zobacz posta
    Kiedy wchodzi do produkcji seryjnej
    Na razie zbieramy zamówienia. Pierwsze 50 egzemplarzy będzie numerowane.

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    Spokojnie możesz zrobić z tego np. prezent dla jakiejś starszej osoby, która chce zacząć przygodę z komputerem, czy z internetem. Tylko wtedy stawiałbym na tym Win 2000, lub ewentualnie 98. Na 2000 da się zainstalować jeszcze sporo antywirusów i firewalli
    Problem w tym, że jak kupię Windowsa 98 to podwoję wartość komputera. Mam licencję na XP, ale nie mogę jej nikomu przekazać.

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    Design ładny, ale łatwopalny.
    Oj tam, oj tam. A Macbook Air ma tak ostrą krawędź, że można nim chleb kroić

Nie ma ktoś żadnego pomysłu na zastosowanie komputera?

Domyślnie

Mam licencję na XP, ale nie mogę jej nikomu przekazać
    To i tak wiele. Nie bądź dla siebie przesadnie rygorystyczny
    myślę co piszę

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Problem w tym, że licencja jest przypisana do mnie, bądź członków gospodarstwa domowego w którym mieszkam. Danie komuś płytki z systemem i klucza to nie jest dla mnie problem, ja tych systemów mogę mieć dziesiątki, problem w tym, że jak dam komuś taki system to będzie on nielegalny. Wolałbym nie przysparzać jakieś starszej osobie dodatkowych problemów.

Domyślnie

do zastosowan typu www/mail/skype to mozna jakiegos linuxa wrzucic i bedzie bajka

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    do zastosowan typu www/mail/skype to mozna jakiegos linuxa wrzucic i bedzie bajka
    I wielu innych...
    Sprzęt dostanie KOPA!
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów