Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

Niestety zaden z tych. Obiektyw musi byc firmy "SIGMA" 28-80.

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

Ale do macro chcesz obiektyw 28-80 ? hmm to może sprzedaj 18-105(np mi ) , a kup sobie http://allegro.pl/sigma-18-50-mm-f-2...026827659.html
    D7000 + N18-105vr + 35/1.8G + Sunpak Pz42x + MeiKe Fc-100

Domyślnie

Podałam linki do tych bo przeczytałam, że Nikon jest jaśniejszy niż Sigma... i ktoś na forum pisał, że wolałby Nikona.
    Ja stąpam po omacku, od opinii do opinii, stąd moje pytania. Ale przynajmniej już jakiś punkt zaczepiania mam, dzięki Wam
    Ten Nikon 28-80 nie będzie mi pasował do d3100?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez falko29 Zobacz posta
    Ale do macro chcesz obiektyw 28-80 ? hmm to może sprzedaj 18-105(np mi ) , a kup sobie http://allegro.pl/sigma-18-50-mm-f-2...026827659.html
    Nie wiem co chcę do makro:/ nie znam się totalnie na tym i przeraża mnie czytanie od podstaw o obiektywach żeby się dowiedzieć czego chcę.
    W zasadzie to chodziło mi o robienie zdjęć z małej odległości od obiektu... gdzieś przeczytałam o "przystawkach makro", zobaczyłam że fajnie powiększają i stwierdziłam że chcę coś takiego mieć. Ale co dokładnie... nie wiem

Domyślnie

Wtrącę od siebie dwa słowa jeszcze na temat pierścieni - montując pierścienie nieco tracisz na świetle (jest ciemniej), ale jeżeli fotografujesz w dobrych warunkach oświetleniowych to warto pomyśleć nad tymi pierścieniami. Z 18-105 nie działają wcale tak źle

PS. ewentualnie soczewki close-up.

Pozdrawiam!

Domyślnie

D3100 nie ma "śrubokręta", zatem musisz mieć obiektyw z AF-s czyli posiadający wbudowany silnik SWM

Domyślnie

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Widzę, że muszę jednak trochę poczytać o makro... bo totalnie się zakręciłam i już w ogóle nie wiem co kupić. W dodatku wyczytałam (tu: http://www.optyczne.pl/377-Nikon_Nik...obiektywu.html) że ten obiektyw do którego wkleiłam linki nie ma trybu makro. Ech. Jutro nad tym siądę. Będę wdzięczna za każdy Wasz komentarz, jakąś podpowiedź, cokolwiek. Póki co życzę spokojnej nocy i nie zapomnijcie jutro (dziś!) dorzucić się na WOŚP

Domyślnie

Słuchaj, do macro dla amatora moze być każdy obiektyw z oznaczeniem "macro" , bynajmniej tak mi sie wydaje.Nie wymagasz raczej od obiektywu cudów niestworzonych itp.

A gdyby tak manualnie coś ?
    adapter Nikon-M42 do tego zestaw tuleji dystansowych i obiektyw Helios 44-m4
    Będziesz miała mikroskopowe makro
    Ostatnio edytowane przez falko29 ; 08-01-2012 o 01:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez izolek Zobacz posta
    Nie wiem co chcę do makro:/ nie znam się totalnie na tym i przeraża mnie czytanie od podstaw o obiektywach żeby się dowiedzieć czego chcę.
    nie trzeba było sobie dobry kompakt kupić?
    ustawiasz odpowiedni program i masz co chcesz. A tak?
    Lustrzanka ma swoje zalety ale ma i wady.
    Aby zrobić zdjęcia z małych odległości o których piszesz potrzebujesz obiektyw makro, który ma oznaczenie w Nikonie "micro".
    Ponieważ wszelkiego rodzaju nastawy w aparacie są Ci obce to proponuje odpuścić sobie ciemne pseudo zoomy makro typu Sigma bo poza rosnącą Twoją frustracją z powodu braku spodziewanych wyników nic ci nie dadzą.
    Poszukaj obiektywu Nikon AF-S DX Micro 40mm f/2.8G.
    To najtańsza opcja przy, której będzie ci działał autofocus i wszelkie automatyczne ustawienia aparatu.

Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 08-01-2012 o 09:17
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    nie trzeba było sobie dobry kompakt kupić?
    ustawiasz odpowiedni program i masz co chcesz. A tak?
    Lustrzanka ma swoje zalety ale ma i wady.
    Aby zrobić zdjęcia z małych odległości o których piszesz potrzebujesz obiektyw makro, który ma oznaczenie w Nikonie "micro".
    Ponieważ wszelkiego rodzaju nastawy w aparacie są Ci obce to proponuje odpuścić sobie ciemne pseudo zoomy makro typu Sigma bo poza rosnącą Twoją frustracją z powodu braku spodziewanych wyników nic ci nie dadzą.
    Poszukaj obiektywu Nikon AF-S DX Micro 40mm f/2.8G.
    To najtańsza opcja przy, której będzie ci działał autofocus i wszelkie automatyczne ustawienia aparatu.

Mam ambicje aby opanować manualne posługiwanie się lustrzanką i dowiedzieć się co do czego... jaki obiektyw daje jakie efekty, itd. Ale to dopiero w planach

Obiektyw który znalazłeś wydaje się być fajny (choć czytam i negatywne komentarze, że to obiektyw "typowo produktowy" do zdjęć na allegro :P), ale ta cena... Taniej nic dobrego, dla mnie się nie znajdzie? Może z pierścieniami sobie poradzę i sprostają moim oczekiwaniom?
    Chodzi mi tylko i wyłącznie o amatorskie zastosowanie. Cudów nie oczekuję. Nie będę łapać muchy w locie, etc.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów