Niestety zaden z tych. Obiektyw musi byc firmy "SIGMA" 28-80.
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Szukaj
Niestety zaden z tych. Obiektyw musi byc firmy "SIGMA" 28-80.
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
D7000, N18-105 (bez AF), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...
Ale do macro chcesz obiektyw 28-80 ? hmm to może sprzedaj 18-105(np mi) , a kup sobie http://allegro.pl/sigma-18-50-mm-f-2...026827659.html
D7000 + N18-105vr + 35/1.8G + Sunpak Pz42x + MeiKe Fc-100
Podałam linki do tych bo przeczytałam, że Nikon jest jaśniejszy niż Sigma... i ktoś na forum pisał, że wolałby Nikona.
Ja stąpam po omacku, od opinii do opinii, stąd moje pytania. Ale przynajmniej już jakiś punkt zaczepiania mam, dzięki Wam
Ten Nikon 28-80 nie będzie mi pasował do d3100?
Nie wiem co chcę do makro:/ nie znam się totalnie na tym i przeraża mnie czytanie od podstaw o obiektywach żeby się dowiedzieć czego chcę.
W zasadzie to chodziło mi o robienie zdjęć z małej odległości od obiektu... gdzieś przeczytałam o "przystawkach makro", zobaczyłam że fajnie powiększają i stwierdziłam że chcę coś takiego mieć. Ale co dokładnie... nie wiem![]()
Wtrącę od siebie dwa słowa jeszcze na temat pierścieni - montując pierścienie nieco tracisz na świetle (jest ciemniej), ale jeżeli fotografujesz w dobrych warunkach oświetleniowych to warto pomyśleć nad tymi pierścieniami. Z 18-105 nie działają wcale tak źle
PS. ewentualnie soczewki close-up.
Pozdrawiam!
D3100 nie ma "śrubokręta", zatem musisz mieć obiektyw z AF-s czyli posiadający wbudowany silnik SWM
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Widzę, że muszę jednak trochę poczytać o makro... bo totalnie się zakręciłam i już w ogóle nie wiem co kupić. W dodatku wyczytałam (tu: http://www.optyczne.pl/377-Nikon_Nik...obiektywu.html) że ten obiektyw do którego wkleiłam linki nie ma trybu makro. Ech. Jutro nad tym siądę. Będę wdzięczna za każdy Wasz komentarz, jakąś podpowiedź, cokolwiek. Póki co życzę spokojnej nocyi nie zapomnijcie jutro (dziś!) dorzucić się na WOŚP
![]()
Słuchaj, do macro dla amatora moze być każdy obiektyw z oznaczeniem "macro" , bynajmniej tak mi sie wydaje.Nie wymagasz raczej od obiektywu cudów niestworzonych itp.
A gdyby tak manualnie coś ?
adapter Nikon-M42 do tego zestaw tuleji dystansowych i obiektyw Helios 44-m4
Będziesz miała mikroskopowe makro![]()
Ostatnio edytowane przez falko29 ; 08-01-2012 o 01:49
nie trzeba było sobie dobry kompakt kupić?
ustawiasz odpowiedni program i masz co chcesz. A tak?
Lustrzanka ma swoje zalety ale ma i wady.
Aby zrobić zdjęcia z małych odległości o których piszesz potrzebujesz obiektyw makro, który ma oznaczenie w Nikonie "micro".
Ponieważ wszelkiego rodzaju nastawy w aparacie są Ci obce to proponuje odpuścić sobie ciemne pseudo zoomy makro typu Sigma bo poza rosnącą Twoją frustracją z powodu braku spodziewanych wyników nic ci nie dadzą.
Poszukaj obiektywu Nikon AF-S DX Micro 40mm f/2.8G.
To najtańsza opcja przy, której będzie ci działał autofocus i wszelkie automatyczne ustawienia aparatu.
Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 08-01-2012 o 09:17
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
Mam ambicje aby opanować manualne posługiwanie się lustrzanką i dowiedzieć się co do czego... jaki obiektyw daje jakie efekty, itd. Ale to dopiero w planach
Obiektyw który znalazłeś wydaje się być fajny (choć czytam i negatywne komentarze, że to obiektyw "typowo produktowy" do zdjęć na allegro :P), ale ta cena...Taniej nic dobrego, dla mnie się nie znajdzie? Może z pierścieniami sobie poradzę i sprostają moim oczekiwaniom?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o amatorskie zastosowanie. Cudów nie oczekuję. Nie będę łapać muchy w locie, etc.
Skontaktuj się z nami