Witam.
Od niedawna jestem posiadaczką Nikona d3100. Chciałam zafundować sobie przystawkę makro, ale nie mam pojęcia jaką... totalnie się na tym nie znam. Czy możecie coś polecić i napisać dlaczego ta a nie inna?
Będę bardzo wdzięczna![]()
Szukaj
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczką Nikona d3100. Chciałam zafundować sobie przystawkę makro, ale nie mam pojęcia jaką... totalnie się na tym nie znam. Czy możecie coś polecić i napisać dlaczego ta a nie inna?
Będę bardzo wdzięczna![]()
Na makro-przystawke polecam malutkie krewetki. Najlepiej w sosie.
Odebralem tego posta jako zart wiec i ja sobie pozwolilem...
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
D7000, N18-105 (bez AF), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...
Nie rozumiem żartu, bo tak jak pisałam wyżej, nie znam się na tym. Czytałam że można dokupić do obiektywu przystawkę makro. Mój obiektyw "buntuje się" i nie robi zdjęć w zbyt małej odległości od fotografowanego obiektu, więc myślałam ze przystawka będzie rozwiązaniem problemu. Nie stać mnie na obiektyw makro... chodziło mi o takie coś co się przykręca do obiektywu.
Mam obiektyw Nikkor 18-105 mm 1:3,5-5,6 G ED
Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 08-01-2012 o 00:57 Powód: łączenie postów
W takim razie dokup pierścienie pośrednie. Ja mam takie http://allegro.pl/pierscienie-posred...021688744.html - spisują się dość dobrze i są w bardzo dobrej cenie. Alternatywnie Kenko, ale trudno je dostać i są znacznie droższe.
Ostatnio edytowane przez y0ddh4 ; 08-01-2012 o 00:28
Od siebie polecam jednak obiektyw.
Sigma 28-80 macro II. Ja kupilem za 170 zl. ale mozna trafic taniej.
Nie bedzie mial autofocusa ale do makro i tak nadaje sie super.
W tej cenie to wedlug mnie najlepsze rozwiazanie.
A czym w zasadzie różni się obiektyw od pierścieni, że te drugie są gorsze?
Dzięki za odpowiedzi, jestem wdzięczna, bo naprawdę nie wiedziałam jak to ugryźć, a moja przygoda z lustrzanką dopiero się zaczyna...
Pierscienie nie ze wszystkimi obiektywami zadzialaja. Z 18-105 raczej slabo.
Dzięki.
Jeszcze jedno pytanie. Czy warto kupować używany obiektyw makro? Patrzę na aukcje, ale nie wiem który warto kupić, po czym poznać który w jakim jest stanie, itp. Może dodam jeszcze że nie opanowałam manualnej obsługi aparatu, więc czy w tym momencie pierścień lub obiektyw makro będzie dla mnie przydatny? Może lepiej odłożyć grosz i kupić nowy obiektyw gdy już będę samodzielnie pstrykać na tym który mam teraz?
Ja też kupiłem używany i jestem zadowolony. Jeśli chcesz robić zdjęcia makro to kupuj. Ja kupiłem dopiero teraz i żałuje bo mi ciepłe dni i "robale" umknęły.![]()
Jak już jesteś taki miły i pomocny to może mi powiesz co myślisz o tym? http://allegro.pl/nikkor-af-28-80mm-...019230809.html A może ten? http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-28...027422453.html
Ostatnio edytowane przez izolek ; 08-01-2012 o 00:58
Skontaktuj się z nami