Close

Strona 14 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4121314151624641145141014 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Tego auto iso w M brakuje jednak... program auto iso w A za mocno ciągnie do 1/60s, trudno powiedzieć czy jest tak jak w Panasonicach detekcja dynamiczności sceny, chyba nie. Zresztą tam też kiepsko działała. Auto iso w M jest banalne do implementacji, czekam na to mocno - podobnie jak na większą swobodę w tworzeniu własnego menu.
    Jeśli potrzebny jest Ci tryb M (z auto ISO) z obiektywem manualnym, to spokojnie można użyć trybu S. Ustawiasz czas ekspozycji w body, przysłonę ustawiasz pierścieniem na obiektywie, a auto ISO działa sobie poprawnie Tak przynajmniej jest w moim NEX3.

Cytat Zamieszczone przez Fatman
    To takie moje przekleństwo. Kupię coś nowego i od razu jakiegoś babola wykrywam
    To kupuj stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta

To kupuj stare.
    Jego stare nie kręcą, on woli młode
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Jeśli potrzebny jest Ci tryb M (z auto ISO) z obiektywem manualnym, to spokojnie można użyć trybu S. Ustawiasz czas ekspozycji w body, przysłonę ustawiasz pierścieniem na obiektywie, a auto ISO działa sobie poprawnie Tak przynajmniej jest w moim NEX3.
    Nie doceniasz mnie - wpadłem na to kilkanaście stron wcześniej :P

Auto iso w M bez lampy jest niezmiernie wygodne, kiedy w ciężkich warunkach masz szybko zmieniać preferencje zamrożenie ruchu vs jak najwyższa jakość obrazka. No cóż, czuję się znowu jak w Canonie

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Auto iso w M bez lampy jest niezmiernie wygodne, kiedy w ciężkich warunkach masz szybko zmieniać preferencje zamrożenie ruchu vs jak najwyższa jakość obrazka.
    A czym w takiej sytuacji różni się tryb S od trybu M?

Domyślnie

A czym w takiej sytuacji różni się tryb S od trybu M?
    Z manualem niczym.

Z E - jeździ przysłoną oraz ISO i nie masz kontroli, jak.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Jego stare nie kręcą, on woli młode
    Młode to są dobre ziemniaczki z koperkiem.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ
    Z E - jeździ przysłoną oraz ISO i nie masz kontroli, jak.
    Tyle, że w złych warunkach zjedzie z przysłoną do maksymalnej dziury i wachlować będzie tylko ISO.

Domyślnie

Tyle, że w złych warunkach zjedzie z przysłoną do maksymalnej dziury i wachlować będzie tylko ISO.
    Właśnie że nie do końca. Mam jeden E obiektyw, dlatego nie wiem czy tak działa ze wszystkimi: z E16 wyraźnie ciągnie do f4 czyli działkę od pełnej, powiększając dziurę dopiero po dobiciu do ISO 3200.

Taki algorytm akurat dla naleśnika ma głębokie uzasadnienie i przymknąłbym na to oko, gdyby nie strach, co on wymyśli w takiej sytuacji dla E50/1.8, na którego się napalam?

Wolałbym czyste Auto ISO w M, bez kombinacji. Ale przyznaję, że wada nie jest najwyższego kalibru.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 05-01-2012 o 00:25

Domyślnie

Właśnie że nie do końca. Mam jeden E obiektyw, dlatego nie wiem czy tak działa ze wszystkimi: z E16 wyraźnie ciągnie do f4 czyli działkę od pełnej, powiększając dziurę dopiero po dobiciu do ISO 3200.
    U mnie w NEX-3 auto ISO kończy się na 1600, więc dlatego szybciej chwyta się pełnej dziury

Domyślnie

Ja mam co prawda NEX-3, a jakiejś rewelacyjnej poprawy w 5N nie ma, więc można się podpierać wynikami AF z wersji 3. Sony ma w NEX wbudowany pewien algorytm ostrzenia ( z resztą w każdym innym bz też jaest tak samo, a na pewno w m43 i LX5), który polega na tym że aparat ustawia focus (usiłuje wyostrzyć) nawet jak nie wciskamy spustu migawki. Stąd się bierze wrażenie szybkiego ostrzenia. Ale generalnie ostrzenie i tak jest w miarę szybkie na typowe amatorskie sceny - nie używałem NEX'a do sportu.
    Zerknij więc na G3 - szumami nie odstaje od NEX5N, a ma bardzo szybki AF (taki jak w GH2). Ma też wbudowany EVF. Taka sama (lub podobna) matryca będzie w GX1 (ale to już inna półka cenowa).

Co do peakingu, jak powiedział Mariusz, to trzeba kombinować, czyli w kadrze szukać jakiegoś kontrastowego miejsca na które ustawiamy ostrość. Generalnie wyostrzyć się daje, ale zajmuje to nieco czasu, czyli sprawdza się jedynie dla nieruchawych obiektów. Poza tym na wysokich ISO (w NEX3 1600, 3200) i tak obraz jest rozmiękczony szumem (nawet przy obróbce RAW).
    Skłaniałem się właśnie w kierunku NEX3 bo pamiętam, że to prawie bliźniacze modele. GH3 odpada bo chcę coś zdecydowanie mniejszego do czego będę mógł podpiąć szkła Pentaxa (w tym kilka manuali).

Domyślnie

NEX 3 jest bliźniaczy do NEX 5. NEX 5N to inna konstrukcja.

GH3 jeszcze nie ma, może kiedyś Panasonik go wypuści - aktualnie jest GH2.
    Mniejszy od GH2 jest G3 i GX1.

Strona 14 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4121314151624641145141014 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów