Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: domowe studio

Domyślnie

zdjecie nie jest zle, ewentualnie te przerysowanie (chyba ze jak wspomnial jacek jest to celowe)
    co do lamp to skinny ma racje, na ebay kupisz naprawde tanio YN
    ewentualnie z tego co wyczytalem to masz zewnetrzna lampe, wiec proponuje zainwestowac w statyw i mocowanie do lampy, plus blende (lub na razie tanim kosztem kilka duzych kawalkow styropianu, na ktory z drugiej strony naklej srebrna folie) i ewentualnie zbieraj kase na jakies modyfikatory (parasolki, softy, BD)
    a z jedna lampa i mozliwoscia odbijania mozesz cwiczyc oswietlanie

Smile

Dziękuję za odpowiedzi.
    Tak, dopiero zaczynam i się uczę.
    Następnym razem użyję obiektywu 28 a nie jak w przypadku omawianego zdjęcia 18 (kompletowanie szkieł też idzie dość powoli).
    Czy trzy parasolki z lampami błyskowymi to optymalna ilość? Chcę, aby modelka nie miała żadnego cienia pod brodą i na szyi i żeby nie było żadnych cieni na tle. Próbowałam osiągnąć to dzięki halogenom (da radę!) więc z lampami błyskowymi będzie już chyba tylko łatwiej, prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fisty Zobacz posta
    .Następnym razem użyję obiektywu 28 a nie jak w przypadku omawianego zdjęcia 18
    Jeśli nie chcesz przerysować to obiektyw 50 mm albo i więcej, bądź dalej od modelki.
    Cytat Zamieszczone przez fisty Zobacz posta
    . Chcę, aby modelka nie miała żadnego cienia pod brodą i na szyi i żeby nie było żadnych cieni na tle. Próbowałam osiągnąć to dzięki halogenom (da radę!) więc z lampami błyskowymi będzie już chyba tylko łatwiej, prawda?
    Niekoniecznie. Palnik lampy błyskowej jest punktowy, więc sam z siebie daje ostre cienie. Wszystko zalezy od tego jak umiejętnie rozproszysz światło.
    Cień pod brodą złagodzisz ekranem od dołu. To może być nawet kawałek białego papieru, mała blenda albo tafla styropianu, taka jak ocieplają budynki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jak na początek to fotka OK - nie dopisali tobie, że jeśli teraz powoli zaczynasz opanowywać światło ciągłe, to przy przejściu na małe lampki błyskowe nie będziesz widziała efektu rozstawienia świateł do puki nie zrobisz zdjęcia, czyli baaardzo wiele prób i niestety wiele odbłyśników dobieranych eksperymentalnie to co opisał Jacek ostre punktowe światło), więc na początek na pewno łatwiej nie będzie, wbrew opinią światło ciągłe jest dobrym rozwiązaniem (ma też minusy, tak jak światło błyskowe), jeśli opanujesz światło ciągłe, na pewno będzie ci łatwiej z nauką światła błyskowego, tylko czy po próbach będziesz chciała na nie przejść ?
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Obecnie mieszam odbite światło z lampy błyskowej z oświetleniem ciągłym, wiec też nie widzę do końca efektu końcowego. Te moje lampy mają to do siebie, że trochę zażółcają kolory, więc błysk ładnie to wyrównuje, później nie ma potrzeby niczego poprawiać (wychodzę z założenia, że im mniej ingerencji w zdjęcie, tym lepiej) i doświetla wszystkie drobne cienie.
    Chciałabym jeszcze zapytać co w takim razie z lampą typu 'beauty dish' - czy w niedługim czasie brać pod uwagę zakup takiej lampy, czy może jeszcze z tym poczekać?
    Znalazłam niedrogo http://aukcje.fripers.pl/akcesoria/c...FGA_SR178W.jpg i się zastanawiam, czy warto.

Domyślnie

Takie BD to sobie daruj, najlepiej od 40cm w gore
    zerknij TU
    BD to nie lampa, tylko nasadka
    PS najlepiej wynajmij sobie jakies studio na pare godzin, mini podawal tu gdzies tanie studia, wyprobujesz sobie rozne ropraszacze i nasadki i bedzie widziala efekty, to wtedy bedziesz wiedziala co kupic w najblizszej przyszlosci
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 03-01-2012 o 12:00

Domyślnie

Zawsze ceny wynajmu studia mnie odstraszały. Niedługo może będę miała możliwość przetestowania studia w szkole i wtedy zobaczę co by mi najbardziej odpowiadało do robienia zdjęć w domu.
    Dzięki za linka i rady. Gdy powstanie coś nowego, podeślę z prośbą o dalsze wskazówki

Domyślnie

hej Fisty!
    przede wszystkim bardzo dobry początek . zdjęcie nie jest rewelacyjne, ale nie jest też słabe - nawet może się podobać, co już jest sukcesem
    światło ciągłe ma swoje plusy i minusy, przede wszystkim w studiu, i przy filmach .
    na Twoim miejscu próbowałbym jednak kupić jakąś tanią lampę błyskową [niekoniecznie SB-910 :P], która da się również wykorzystać w plenerze - a prędzej czy później błyskanie na zewnątrz Cię zainteresuje :> - będziesz też miała łatwiejszy dostęp do w miarę sensownych modyfikatorów światła, w tym filtrów barwnych do większego panowania nad temperaturą barwy, snootów, itd.

na naukę błyskania polecam Strobist 101 - tu oryginał po angielsku : http://www.strobist.blogspot.com/
    a tu PDF przetłumaczony po polsku : http://rg.domenomania.pl/blog/files/strobist_101_PL.zip

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie odnośnie koloru ścian w studiu. Z tego co się dowiedziałem to najlepiej żeby ściany były czarne żeby nie odbijały światła tym bardziej że studio jest małe tak jak moje czyli dł. 7m szer. 4m i wys. 2,8m. Niestety nie mam możliwości zamalowania ich na czarno, a zamiast tego myślałem np. o nałożeniu na ściany czarnej foli lub jakiś materiał. Co byście polecili? Chodzi o konkretny materiał.
    Nikon D300, Nikkor AF-S 70-200 f/2,8G ED VRII, Sigma 50 F1.4 EX DG HSM, SB-900
    www.mateuszbanasik.digartfolio.pl

Domyślnie

Proponuję zamocować karnisze cienkie i zasłony z czarnego materiału, matowego. Ale i tak będzie problem z sufitem. Folia może dawać odblaski. Ściany albo muszą być białe albo czarne. Czarne stosowane są przy fotografii produktowej, przy fotografii mody często są białe. Taka drobna specjalizacja
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów