Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: domowe studio

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Linki trzeba kopiować przez kopiuj link, a nie jako tekst, bo są wyświetlane często w skróconej postaci.

Co do lamp, mam R+300 w wersji dual - zachowują się dobrze, nie miałem problemów. Proponowałbym jeszcze do zestawu softboksów dorzucić stripa, czyli wąski podłużny.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Lampy Quantuum są podobno fajne na początek. W necie można znaleźć dużo na ich temat.
    Ja osobiście polecam lampy Powerlux serii VC. Sam miałem dwie VC300 i byłem z nich bardzo zadowolony - dobre wykonanie i dobra cena.
    Jeśli ktoś jest wygodny można zakupić model VC(R) z pilotem.

Co do teł to ja osobiście nie polecam teł polipropylenowych.
    Warto popytać rodzinę/znajomych, czy nie maja jakiś dużych zasłon lub różnego rodzaju materiałów.
    Własnymi siłami można zaopatrzyć się w naprawdę bardzo solidne i co najważniejsze - ciekawe tła.

Domyślnie

[QUOTE=efix;Warto popytać rodzinę/znajomych, czy nie maja jakiś dużych zasłon lub różnego rodzaju materiałów.
    Własnymi siłami można zaopatrzyć się w naprawdę bardzo solidne i co najważniejsze - ciekawe tła.[/QUOTE]

Kiedyś w telewizorze był taki pan , Adam Słodowy. I twierdził z całą powaga ,że wszystkie potrzebne materiały do prezentowanych przez niego wynalazków można spokojnie wyszukać na strychu . Szukałem namiętnie i po pierwsze na moim strychu nic nie było , a po drugie ( a w zasdzie po pierwsze) nie miałem strychu.
    A tak poważnie , to odpowiedni sklep będzie sprawniejszym rozwiązaniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    A tak poważnie , to odpowiedni sklep będzie sprawniejszym rozwiązaniem
    Oczywiście, że sklep zawsze jest rozwiązaniem sprawniejszym - wchodzisz, kupujesz i masz.
    Moja propozycja jest bardziej dla tych, których nie stać na początek wydawać dużo pieniędzy na tła, a wiemy, że dobre tła sporo kosztują.
    Drugi pozytyw w tym taki, że często można odszukać coś, czego nie dostaniesz w sklepie

Domyślnie

Mocno offtopujemy (ja zacząłem) . Intencje twoje rozumiem. Ironicznie tylko zauważyłem ,że to o czym piszesz w realnym życiu jest mało prawdopodobne.
    Ale wróćmy do tematu wątku a nie zajmujmy się strychem Adama Słodowego.

p.s. zawsze chciałem mieć takie coś...... Znaczy się taki strych , takich znajomych i taka rodzinę

Domyślnie

Cześć! To mój pierwszy post na tym forum.
    Nie dawno zaczęłam sobie powolutku budować domowe studio tanimi sposobami. Ceny profesjonalnego sprzętu są na razie dla mnie za wysokie, więc kupiłam w obi trzy zwykłe lampy halogenowe po 500 wat (jedna z nich skierowana w parasolkę obklejoną wewnątrz sreberkiem). Do tego tła, czarne i białe, wieszane na pinezki na regale. Pomagałam sobie jeszcze zewnętrzną lampą błyskową odbitą od sufitu, i blendą zrobioną ze srebrnej folii do kanapek. + Nikon D90.
    Chciałabym zapytać kogoś bardziej doświadczonego, czy efekt w postaci tego zdjęcia http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/6845984.jpg bardzo zalatuje amatorszczyzną czy jak na wyżej opisane warunki jest w miarę okej, i czy jednak warto zainwestować w jakąś konkretną rzecz, która o niebo poprawi jakość.
    Interesują mnie portrety, zdjęcia sylwetki mniej więcej od pasa w górę (nie mam więcej miejsca w domu).

Pozdrawiam, nie zjadajcie mnie, uczę się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fisty Zobacz posta
    i czy jednak warto zainwestować w jakąś konkretną rzecz,
    Oczywiście, że warto i przede wszystkim w lampy błyskowe. Tak jak kolega skinny500powiedział, światło ciągłe to nie najlepsze rozwiązanie.
    Jeśli zakupisz takie lampy to zobaczysz jak zupełnie inaczej się pracuje, komfort nieporównywalny.
    Parasolki swoją drogą również nie są aż tak drogie. Srebrne można kupić za około 25-35zł.

Cytat Zamieszczone przez fisty Zobacz posta
    więc kupiłam w obi trzy zwykłe lampy halogenowe po 500 wat
    Na zimowe warunki dobra sprawa całkiem dobre ogrzewanie, ale do studia...?
    Pracując na nich kilka godzin dziennie dostaniesz taki rachunek, że szybko wydasz dostawcy energii to, co mogłabyś przeznaczyć na tanie lampy.

Domyślnie

Przede wszystkim nie taką ogniskową, chyba że chcesz na każdym zdjęciu deformować ludzi. Światło stałe to kiepski pomysł, tym bardziej przy tak niskich cenach manualnych lamp błyskowych (te których ja używam kosztowały niecałe 150 zł/szt za nówki, wbudowana fotocela, regulacja mocy. Drożej jak halogeny, no ale make up z modelki przez nie nie ścieknie i zupełnie inna praca z taką lampą. No a zdjęcie to taki sobie pstryk, niemal identyczny rezultat do osiągnięcia jedną lampą.

Domyślnie

Ja bym jednak pochwalił koleżankę za taki pstryk - jeśli to początki. Co do Ogniskowej - fakt, byłz za mała odległość od modelki przy robieniu tego zdjęcia. No chyba, że przerysowanie było celowe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów