Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Pytanie o TTla...

Serwus,
    mam pytanie (czy dobrze rozumuję)
    Jeżeli lampę mam na statywie - ustawioną dajmy na to 1,5m - 2m od "modela" dobłyskuję z włączoną funkcją TTL - to muszę mieć obiektyw/aparat mniej więcej w tej samej odległości od modela - tak?

W momencie jak się zbliże oddalę to zdjęcie będzie prześwietlone lub niedoświetlone - czyli w zasadzie ttl na statywie włączony w lampie średnio mi się sprawdzi - tak ?

W końcu to jest tak: ze światłomierz w aparacie mierzy ilość światła, przekazuje informację lampie i lampa na tej podstawie reguluje siłę błysku. (piszę o wyzwalaniu za pomocą body które jest ustawione w trybie "sterownik błysku' lampą wbudowaną)

edit: body D90 lampa SB700
    Ostatnio edytowane przez Ronol ; 20-12-2011 o 15:08

Domyślnie

lampa wysyla przedblyski wiec sobie aparat cos tam mniej wiecej pomierzy i bedzie spoko, niedoswietli albo przeswietli tylko jak lampa bedzie mocno za blisko albo mocno za daleko i nie wyrobi

Domyślnie

Spoko to wiem, ale to nie jest odp na moje pytanie chyba, że nie zrozumiałem intencji peace

Domyślnie

odpowiedz na Twoje pytanie brzmi "nie", rozwinalem to troche zebys lepiej zrozumial ale jak lubisz proste odpowiedzi to spoko

Domyślnie

Ok dziękuję
    Czyli zakładamy sytuacje, gdzie lampa na statywie stoi tylko w jednym miejscu! a ja poruszam się z aparatem - dodatkowo korzystam z obiektywu 18-105 wiec kadruję bliżej dalej też za pomocą obiektywu.
    Czyli i tak i tak, lampa w manualu to podstawa - w takiej sytuacji - tak ?

Domyślnie

Ale jak działa TTL skoro lampa jest na statywie. Masz kabel TTL od aparatu do lamy, działasz w CLS-ie, czy założyłeś, że jak włączysz w lampie TTL i postawisz ją gdzieś ot tak po prostu (samą) to zadziała. Aby działał TTL musu być komunikacja lampa - aparat.

Domyślnie

w body ustawione ze w kanale jest lampa - ustawiona w TTL , na lampie tez ustawiony ttl - wyzwalam ją przez wbudowana fotocele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf 007 Zobacz posta
    Aby działał TTL musu być komunikacja lampa - aparat.
    no i jest, porozumiewaja sie blyskowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ronol Zobacz posta
    Ok dziękuję
    Czyli zakładamy sytuacje, gdzie lampa na statywie stoi tylko w jednym miejscu! a ja poruszam się z aparatem - dodatkowo korzystam z obiektywu 18-105 wiec kadruję bliżej dalej też za pomocą obiektywu.
    W 99% ujęć dostaniesz dobrze/przyzwoicie naświetlone kadry (CLS/AWL w iTTL). Dla zdjęć z błyskiem najważniejsza jest odległość lampa - obiekt, a nie gdzie aparat się znajduje.
    Cytat Zamieszczone przez Ronol
    Czyli i tak i tak, lampa w manualu to podstawa - w takiej sytuacji - tak ?
    Nie, choć daje pełną kontrolę nad błyskiem.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

To nie działa tak
    Poczytaj instrukcję od aparatu lub lampy.
    Ty wyzwalasz lampę bez żadnej kontroli (zapewne błyska stale z jakąś "niezbadaną mi" siłą - stale tak samo niezależnie jak jest daleko i czy nie jest np w innym pomieszczeniu)
    jeśli ustawisz lamę w manualu to empirycznie dobierzesz właściwą siłę błysku.
    Ostatnio edytowane przez Raf 007 ; 20-12-2011 o 15:46

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów