Szukaj
Instrukcje lampy oraz aparatu czytałem oraz czytam często - tak dla uściślenia
Moje pytanie brało się z czysto praktycznego punktu widzenia.
adolfik9501 n o dobra skoro dla lampy ważna jest odległość (chodzi mi tylko o ttl) to skąd ona wie jak mocno ma błysnąć ? dostaje info przekazane przez aparat - tak ?
Lampa dostaje info z aparatu, ale... aparat nie wie w jakiej odległości od fotografowanego obiektu znajduje się lampa. Aby to zrozumieć proponuję Ci mały eksperyment. Ustaw aparat na statywie. Zdejmij lampę z aparatu i ustaw ją około metra od fotografowanego obiektu, w menu aparatu ustaw zewnętrzną na TTL, wbudowaną na "--" i zrób zdjęcie. Teraz ustaw lampę 3 metry od fotografowanego obiektu i zrób zdjęcie. Jeśli masz miejsce to ustaw lampę jeszcze dalej i zrób zdjęcie. Porównaj zdjęcia. Jak już pisałem aparat nie wie, jaką pozycję względem fotografowanego obiektu ma lampa, więc niby jakim cudem może dokładnie obliczyć siłę błysku?? Zwróć uwagę, że jeśli masz lampę na sankach aparatu i palnik skierowany jest prosto na fotografowany obiekt (palik lampy i obiektyw są do siebie położone równolegle) to na wyświetlaczu lampy pojawia Ci się zasięg błysku. Odchyl lub obróć delikatnie palnik i wartość ta znika.
dominicus uwierz mi wiem - to co napisales - bo takie ekperymenty - to nawet nie trzeba robić a efekt będzie wiadomy![]()
Rozumiem również ze ttl jest "idealny" jak lampa jest na sankach skierowana w obiekt.
Dobra chyba na własne pytanie odpowiedziałem sam już sobie - dziękuję za dyskusje![]()
Mówiłem o przypadku gdy lampa wyzwalana jest przez fotocelę.
Ostatnio edytowane przez Raf 007 ; 21-12-2011 o 09:40
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak jest w przypadku lampy zdalnej i nie interesuje mnie to, skoro działa, a gdybać nie będę![]()
Co się zaś tyczy odległości lampy od obiektu to chodziło mi o to, że:
1. Obiekt nie może być za blisko/za daleko - nie może się znajdować poza możliwościami lampy tak odnośnie mocy, jak i możliwościami podziału błysku.
2. Gdy obiekt - lampa jest w odległości stałej X to odległość i miejsce aparatu względem obiektu nie ma znaczenia, lampa błyśnie tak samo (w TTL na 99% bo to jednak automatyka, w M na 100%).
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Skontaktuj się z nami