Close

Strona 18 z 272 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
    Śmiechu warte. Jeszcze to "wybitnie"...
    Kiedyś owszem było o czym gadać: kąty, smużenie...dziś nie ma do czego się przypieprzyć za bardzo, to powstają mity i opracowania na temat idealnych czerni.

Przypomina to troche sytuację z takim np. D700: wszyscy mało się posikają jaka to rozpiętośc tonalna itp...tylko CO na tych zdjęciach w większości....?
    Ostatnio edytowane przez maki ; 14-12-2011 o 13:18
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Bzdura. I nie mam tu na myśli ścierwa które oferują markety ani inne g... z promocji. Są ekrany LCD, którym naprawdę niewiele można zarzucić, a już na pewno nie to, że ich "czerń" świeci.
    Żadna bzdura tylko nagie fakty. LCD nie może mieć poprawnej czerni bo wynika to z ograniczeń tej techniki. W dzień problemu nie widać, ale wieczorem jak na dłoni. Oglądałem naprawdę wiele LCD TV, od marketowych po profesjonalne za 60 tys zł/szt. ŻADEN nie ma czerni na takim poziomie jak rozsądna plazma.

I plazma i lcd mają swoje wady i zalety. Ale teksty w stylu, że lcd (powtarzam, odpowiedni model) nie da się wieczorem oglądać troszke mnie bawią, trochę wnerwiają. Litości...
    Mnie natomiast wnerwia taki obraz i zachwyty że jest super, hiper, bomba, łał, kiedy widać z kilometra, że to lipa.

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Bo może właśnie taki jest odcień tego czarnego. Tłumaczę to od jakiegoś czasu, ale jak grochem o ścianę. Czerni nie ma!!! Różne odcienie czerni dają w naturze zabarwienie zielone, granatowe, brązowe, fioletowe itp. Więc jeżeli LCD oddaje te zabarwienia prawidłowo, to jego sukces, a nie porażka.
    Fajnie, mamy zatem pewne porozumienie. Teraz tylko sprecyzowanić jaki "kolor czerni" powinien być prawidłowy. Osobiście obstaję za tym, że czerń to czerń. Nie fiolet albo szarawy połyskujący. Bez rozwodzenia się nad odcieniami czerni. Czarny garnitur na prawidłowo wyświetlającym ekranie powinien być jak czarny garnitur. Po prostu. Percepcyjnie nie kolorymetrycznie. Kłopot w tym, że na ŻADNYM telewizorze LCD nie widziałem tego tak dobrze jak na sensownym CRT albo plazmie. I tym wrażeniem myślę, że warto się podzielić, bo jak powiedział kiedyś jeden człowiek: "ludzie nie zdają sobie sprawy z potrzeb, dopóki ich o tym nie uświadomisz". Wielokrotnie doradzałem ludziom ekrany do domów i POKAZANIE poprawnego obrazu w kontekście marketingowo podkręconego, skutkowało w znakomitej większości przypadków przyznaniem mi racji, że to jest właśnie to. Zdarzały się przypadki również zachwytów nad LCD ustawionym wszystkimi regulatorami na 100% ale to margines.

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Śmiechu warte. Jeszcze to "wybitnie"...
    Panu się podoba? Ok. Ale faktem jest, że LCD ma największe wady właśnie tam, gdzie telewizor powinien mieć zalety. Ma Pan co do tego jakieś wątpliwości?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2011 o 13:20
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Nie mam żadnych wątpliwości. Mam oczy i troche pomyślunku.
    Rozmiar histerii wielbicieli plazmy przybiera wprost zdumiewające rozmiary, godne zaprawde lepszej sprawy.
    D800

Domyślnie

Mnie natomiast wnerwia taki obraz i zachwyty że jest super, hiper, bomba, łał, kiedy widać z kilometra, że to lipa.
    Mnie też. Dlatego mówię o prawidłowo ustawionym wysokiej klasy LCD. Oczojebnych paneli i ustawień nie biorę nawet pod uwagę.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Nie mam żadnych wątpliwości. Mam oczy i troche pomyślunku.
    Rozmiar histerii wielbicieli plazmy przybiera wprost zdumiewające rozmiary, godne zaprawde lepszej sprawy.
    Rozróżnia Pan MP3 z boomboxa i CD z sensownego zestawu audio? Rozróżnia Pan w kinie jakość obrazu na reklamach z projektora od jakości filmu? Jeśli nie to nie mamy o czym za bardzo gadać. Są jednak ludzie którzy nie akceptują bylejakości. TV to detal, ale całe nasze życie składa się z detali.

Mnie też. Dlatego mówię o prawidłowo ustawionym wysokiej klasy LCD.
    Ale to jest z zasady niemożliwe. Możemy mówić o zbliżeniu się do poziomu personalnych oczekiwań, ale obiektywnie po prostu się nie da.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Rozróżnia Pan MP3 z boomboxa i CD z sensownego zestawu audio? Rozróżnia Pan w kinie jakość obrazu na reklamach z projektora od jakości filmu? Jeśli nie to nie mamy o czym za bardzo gadać. Są jednak ludzie którzy nie akceptują bylejakości. TV to detal, ale całe nasze życie składa się z detali.
    No to koniec dyskusji.
    Istotne jest jednak to , że ja jestem skłonny/zdolny przyznać rację że może i w niektórych aspektach plazma jest lepsza, Pan natomiast ze swoimi "wybitnie" "lipa" itd wydaje się widzieć słabiej ode mnie.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 14-12-2011 o 13:42
    D800

Domyślnie

Ale to jest z zasady niemożliwe. Możemy mówić o zbliżeniu się do poziomu personalnych oczekiwań, ale obiektywnie po prostu się nie da.
    Ideał nie istnieje w żadnej dziedzinie. Można się tylko do niego zbliżać.

Domyślnie

Witam jako, że stanąłem przed zmianą mojego zasłużonego kineskopowego grundiga na coś nowszego chciałbym prosić o radę. Nie mam zielonego pojęcia o telewizorach. Nie wiem czy plazma czy lcd więc chciałbym poradzić się co mądrzejszych tutaj na forum jaki model kupić i co polecacie. Rozmiar myślę, że nie mniejszy niż 42'. Pozdrawiam.
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    Witam jako, że stanąłem przed zmianą mojego zasłużonego kineskopowego grundiga na coś nowszego chciałbym prosić o radę. Nie mam zielonego pojęcia o telewizorach. Nie wiem czy plazma czy lcd więc chciałbym poradzić się co mądrzejszych tutaj na forum jaki model kupić i co polecacie. Rozmiar myślę, że nie mniejszy niż 42'. Pozdrawiam.
    Pierwsze zasadnicze pytanie. Co będzie dawcą sygnału?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    http://www.trochetechniki.pl/Jaki-te...CD,t,3771.html

albo powyższe 55 stron wątku :]
    D800

Strona 18 z 272 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów