Close

Strona 28 z 272 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 2712

Domyślnie

Jeśli masz telewizor 1366x768, to będzie oglądał w 768p (tzn. 1366x768 bez przeplotu - najpierw deinterlacing, potem skalowanie w dół do rozdzielczości matrycy). Tak na marginesie, 720p tez będziesz oglądał w tym trybie (skalowanie w górę do rozdzielczości matrycy).
    Jeśli TV to FullHD, to w 1080p (tylko deinterlacing).
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

czyli nie będę widział żadnej różnicy między sygnałem 1080i a 1080p w telewizorze o maksymalnej rozdzielczości 1080p ?
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Ja nie widzę. Zresztą TV FHD zawsze wyświetla 1080p bo ma taką a nie inną matrycę. Pozostaje jedynie konwersja sygnału do natywnej rozdzielczości, wiadomo - przy 1080p nie ma praktycznie nic do roboty, z 1080i niewiele. Gorzej z niższymi rozdzielczościami, tu elektronika z g..na próbuje ukręcić bat, czyli pełną rozdzielczość, a jak wiadomo jest to niemożliwe.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Nie tylko o rozdzielczość chodzi. Przy usuwaniu przeplotu często pojawia się problem z brakiem płynności. Wszak klatek jest o połowę "za mało". Stąd obraz z przeplotem najprościej wyświetlać z przeplotem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Ale obecne telewizory z tym "i" radzą sobie całkiem ok.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Prawie nad morzem

Domyślnie HTPC -Home Theatre PC - czyli co polecacie

Zamierzam zbudować swój zestaw, wstępnie wybrałem:

MOJE HTPC

przepraszam za skrótowe nazwy, ctrl+c i ctrl+v z alledrogo więc wklejenie spowrotem da wyniki i dokładne opisy.
    Cały zestaw wyszedł z przesyłką 2075,98 zł.
    Dysk posiadam 1TB, więc pominięty.
    Zestaw do oglądania filmów, internetu, muzyki, gry raczej średnio wymagające typu CRYSIS2 itp.

Chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tego zestawu, ale bardziej mnie ciekawią wasze HTPC.
    Pochwalcie się wstawcie proszę zdjęcia - liczę na inspirację.

Zestaw raczej ograniczony finansowo do 2kPLN.

Czyż nie śliczny
    do grania z czasem jakiś pad.
    Ostatnio edytowane przez eristoff ; 20-12-2011 o 21:38 Powód: dodałem zdjęcie
    jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m737 Zobacz posta
    polecam wszystkim - nie jarać się 3D ...no i plazmę
    po 15 minutach mam już dość... 3D to fajne jest w kinie, na TV to z mojego punktu widzenia - bajer dla dzieci i to na kilkanaście minut. Po oglądnieciu całego filmu raczej nie chciałbym wsiąśc do samochodu i prowadzić - oczy rozwalone totalnie....

co do Panasonic VT a G - to nie tylko różnica w 3D. to inna klasa - dobry Panasonic to 30GT ( i to jest bez 3D), wszystkie inne takie sobie, i dopiero ewentualnie 30VT warto rozważać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Ale obecne telewizory z tym "i" radzą sobie całkiem ok.
    Oczywiście, przy czym nie tyle telewizory a telewizory+oczy. Zanim zniknie jeden półobraz jest już drugi i jest wrażenie płynności pomimo, że oba półobrazy osobno mają za małą częstotliwość.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie tylko o rozdzielczość chodzi. Przy usuwaniu przeplotu często pojawia się problem z brakiem płynności. Wszak klatek jest o połowę "za mało". Stąd obraz z przeplotem najprościej wyświetlać z przeplotem.
    Obraz i tak ma 25 klatek, to wystarczająca płynność. Większym problemem przy przeplocie jest to, że przy szybkich ruchach w poziomie linie parzyste i nieparzyste mogą się rozjechać, dając charakterystyczne "ząbki" na krawędziach ruchomych obiektów. Deinterlacing niby jakoś sobie z tym radzi, ale czasami nie daje rady, albo skutkuje to pewną utratą ostrości.

Oczywiście, przy czym nie tyle telewizory a telewizory+oczy. Zanim zniknie jeden półobraz jest już drugi i jest wrażenie płynności pomimo, że oba półobrazy osobno mają za małą częstotliwość.
    Algorytm deinterlacingu składa dwa półobrazy w jeden cały obraz przed wysłaniem "na ekran", więc to zjawisko nie zachodzi.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Obraz i tak ma 25 klatek, to wystarczająca płynność. Większym problemem przy przeplocie jest to, że przy szybkich ruchach w poziomie linie parzyste i nieparzyste mogą się rozjechać, dając charakterystyczne "ząbki" na krawędziach ruchomych obiektów. Deinterlacing niby jakoś sobie z tym radzi, ale czasami nie daje rady, albo skutkuje to pewną utratą ostrości. Algorytm deinterlacingu składa dwa półobrazy w jeden cały obraz przed wysłaniem "na ekran", więc to zjawisko nie zachodzi.
    Walczyłem z tym efektem przy konwersji filmów domowych z kamery. Materiał oczywiście z przeplotem. Nie udało mi się uzyskać płynności przy najrozmaitszych próbach formatów, częstotliwości i innych. Najlepszy efekt został kiedy materiał "i" tak jak stał szedł na telewizor. Za każdą próbą usunięcia przeplotu wychodziły mi albo wspomniane grzebienie, albo delikatne skoki widoczne na elementach w ruchu i przy panoramowaniu. Wnioskuję zatem, że kluczowy jest materiał źródłowy, później przy konwersjach efekt się tylko pogarsza.

Strona 28 z 272 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów