Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
„Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi”. - JP II
Ale nie na wszystkie modele
G30 z całego serca polecam, sam osobiście posiadam model 42 calowy i telewizorek pod X360 sprawdza się wyśmienicie.
Co do białych modeli Samsunga o których ktoś wspomniał, to jest jeden model, D6510 i występuje w 4 wielkościach, od 32 do 46 cali. Alternatywa dla niego (przynajmniej w kwestii koloru), to Philips PFL7606 oraz Toshiba z serii YL.
Ostatnio edytowane przez Krzysq ; 13-12-2011 o 02:27
Canon 50D | C50 1.4 | EX 580 II | Crumpler MT 5500
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ja o tym wiem, dlatego napisałem to co napisałem. Ekran mojego LCD kiedy jest wyłączony jest czarny jak smoła, ekran plazmy szwagra jest wtedy ciemno szaro zielonkawy - mówimy o półmroku panującym w pomieszczenie. Po odpaleniu sprzętów sytuacja niewiele się zmienia, podobnie w absolutnej ciemności. Przypominam, porównujemy niezłą plazmę z flagowym w swoim czasie LCD i na dodatek, z właściwymi ustawieniami obrazu.
O jakości obrazu.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Przy bardzo jaskrawym ustawieniu oczy ulegają na tyle silnemu oślepieniu, że wydaje się, że czerń jest. Przy takich nastawach, właściwych użytkowaniu w jasnym otoczeniu, problem nie występuje. M.in. dlatego np w zastosowaniach reklamowych LCD sprawdza się lepiej. Problem jest zamaskowany. Natomiast w typowych warunkach eksploatacji TV, czyli dom i wieczór widać, że czerni brak.
Aparat to może nie, ale szkło zdecydowanie tak. Stosuje się konkretne rodzaje słoików do konkretnych celów prawda?
Gdybym to zobaczył, pierwszy raz spotkałbym się z taką sytuacją. Do tej pory nie widziałem przypadku, żeby LCD miał niższy punkt czerni niż plazma. Kiepska plazma może mieć dość wysokie wzbudzenie wstępne komórek plazmowych ale i tak jest to kilka razy mniej niż LCD. I nie zmienia się pod kątem. Była to zatem wyjątkowo zła plazma z wyjątkowo genialnym LCD lub po prostu, co bardziej prawdopodobne, specyficzna kombinacja ustawień obu ekranów.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-12-2011 o 10:58
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Mam dokładnie ten model od 10 dni.
Niekoniecznie. Ja się przesiadłem z CRT 25 cali. Wszyscy mi tu też pisali - bierz większy niż 42 cale. A u mnie TV chodzi przez 10 godzin dziennie, a w dodatku leci program nadawany przez naszą telewizje - okreslacie to jako SD. Niestety, jakość jest fajna tylko z dekodera z kanałów HD (polsat HD, TVN HD i kilka innych). Reszta to raczej masakra. Na 25 calach oglądanych z daleka nie było widać tego, co widac teraz. Np tego, że kamerzysta trafia z ostrością nie na twarz, a na tło za osobą itd itd. Jednym słowem duży obraz załatwił mi to, że teraz widzę wszystkie wady realizacji obrazu, a to jest niestety nagminne. TV jest teraz oglądana mniej i czekam aż będzie więcej kanałów HD.Bierz większy
![]()
Kolejna sprawa - jasność obrazu. Stary CRT wyświetlał wszystko dobrze. Plazma wyświetla pewne audycje bardzo ciemno, inne normalnie - po prostu tak jak zostało to nakręcone (tak myślę). Stary CRT jakoś sobie dostosowywał jasność automatycznie. W nowej plaźmie mam co chwilę chęć zmieniania jasności, kontrastu obrazu.
Cieszę się, że nie kupiłem większej plazmy. Bo może to by było fajne do kina domowego, oglądania Blu-reya czy HD. Ale na normalne programy w SD nie szło by patrzeć.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Problem nie leży w wielkości, ale w tym co oglądasz i w jakiej odległości.
Stara zasada dla Plazm/LCD na których wyświetlasz sygnał SD mówi, że optymalne jest 10 cali na 1 m odległości, czyli jeśli oglądasz TV z odległości 5 metrów to kup Plazmę/LCD maximum 50" - wtedy zminimalizujesz ułomności obrazu SD.
Wraz ze wzrostem jakości obrazu od SD poprzez 720p do 1080p oraz ze wzrostem bitratu zmniejszasz odległość od TV. Dobry film na Blu-Ray na 50" można obejrzeć z odległości 1.5-2 metrów i obraz będzie piekny![]()
FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2
Oglądam z 2,5 m czyli stary CRT 25 cali był idealny. A wszyscy mi doradzali 50 cali.
Kurcze, czy nikomu telewizor nie służy do oglądania telewizji? Bo taki wniosek można tutaj wysnuć.
Co mi po chwilach ze świetną jakością, kiedy jest to okupowane całymi godzinami patrzenia na obraz fatalnej jakości.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-12-2011 o 14:02
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami