Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Nie. Ale większość filtrów jakie mam i jakie znam jest "przelotowa", czyli najpierw nakręca się filtr na obiektyw, potem pierścień na gwint filtru i na to lampę. Trochę to pewnie niewygodne, ale ja akurat do makro filtrów nie używam...

Domyślnie

W zasadzie miałem na myśli nie filtry, a konwertery makro. Zmiana konwertera będzie wymagała rozmontowywania całości, ale nic to, pewno da się coś wykombinować

Domyślnie

Nigdy nie korzystałem z konwerterów, ale tak mi się wydaje, że to taka nakładka z soczewką na obiektyw. Pewnie ma na końcu gwint pod filtr, prawda? Jeśli tak, to nakręcasz pierścień w ten gwint i na ten pierścień mocujesz lampę. Samo mocowanie jest proste i przyjemne, naciskach dwa przyciski i zdejmujesz, naciskasz i wkładasz. Łatwizna i szybko się to robi. Jeśli konwertery mają różne średnice obiektywów to jeszcze tym lepiej, bo na każdy z nich można dokręcić pierścień o innej średnicy i przekładka będzie łatwa i przyjemna. Choć oczywiście nażonglować się trzeba...

Z pewnością są lepsze lampy, z automatyką, pełnym sterowaniem długością czy siłą błysku. Ta jest prosta, by nie powiedzieć prostacka. Kupiłem na zasadzie "130 zł nie majątek" i nie żałuję - na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

Domyślnie

jak ktoś da radę wrzucić kilka fotek byłoby super
    Piotr

Domyślnie

Dodam jeszcze, że lampa wraz pierścieniami są widoczne w kadrze na ogniskowych do 30mm. Jeśli więc komuś zależy na tym, żeby korzystać z szerokiego kąta i tej lampy to będzie miał zdjęcia w kółku.

Dorzuciłem jeszcze jedną fotkę
    http://fotoplastikon-emhyrion.blogsp...rn-killer.html
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2012 o 12:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta
    Nigdy nie korzystałem z konwerterów, ale tak mi się wydaje, że to taka nakładka z soczewką na obiektyw. Pewnie ma na końcu gwint pod filtr, prawda?
    Generalnie - tak jest, ale nie zawsze. Czasem eksperymentuję z odwróconymi obiektywami, wtedy z drugiej strony nie ma gwintu, tylko np. bagnet.
    Zamówiłem, jutro ma przyjść. Mam nadzieję, że da się to jakoś dostosować do moich potrzeb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stefan_N Zobacz posta
    Generalnie - tak jest, ale nie zawsze. Czasem eksperymentuję z odwróconymi obiektywami, wtedy z drugiej strony nie ma gwintu, tylko np. bagnet.
    Zamówiłem, jutro ma przyjść. Mam nadzieję, że da się to jakoś dostosować do moich potrzeb.
    to czekam na następny test
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

W sumie - nie ma czego testować . Przesyłka przyszła. Opakowanie ok , nie ma instrukcji w języku polskim, ale jest w angielskim. Z tyłu na obudowie są trzy duże przyciski (ze strzałką w lewo, w prawo i pośrodku między nimi przycisk "SET"). Nad nimi są cztery mniejsze opisane: PILOT, MODE, LIGHT, ON/OF. Wg mnie jest niezgodność działania z instrukcją. Opis przycisków na rysunku w instrukcji jest taki, że ten przycisk "Set" ma nazwę "SET key: power fine-turning button" natomiast przycisk LIGHT w instrukcji jest opisany jako "Vacancy button"). W dalszej części instrukcji o przycisku SET nie mam mowy (jakby nie istniał), zaś przycisk "Vacancy" nazywany jest LIGHT. Wg mnie jest tu albo jakaś niedoróbka, albo mój egzemplarz jest uszkodzony, bo u mnie przycisk SET nie działa (nie ma żadnej reakcji, tak jakby to on był tym "Vacancy buttonem").
    Przewód między sterownikiem, a pierścieniem jest nierozłączalny, co utrudnia proces montażu i demontażu.
    Pierścienie mocowania do obiektywu są plastikowe. Z jednej strony mają gwint, z drugiej podtoczenie. Obudowa z diodami LED ma gniazdo, w którym są cztery zaczepy. Na zewnątrz obudowy z LED-ami są dwa przyciski. Ściśnięcie przycisków powoduje schowanie zaczepów. Wtedy można nałożyć obudowę z LED-ami na pierścień. Puszczenie przycisków powoduje wysunięcie zaczepów, które trafiają w podtoczenie i całość trzyma się dość pewnie. Ale nie do końca, bo obudowa z LED-ami dość swobodnie obraca się względem pierścienia w obiektywie co utrudnia pracę z oświetleniem połówkowym.
    Przy okazji - to oświetlenie połówkowe działa w trybie "błyskowym", natomiast w trybie pracy ciągłej - już nie. Zawsze świecą obie połówki.
    Wracając do mocowania. Pierścień wkręcany w obiektyw nie mam wewnętrznego gwintu, który mi by się akurat przydał.
    Barwa światła jest wg mnie dobra, moc - na granicy (mogłoby być lepiej). Synchronizacja w trybie błyskowym jest taka sobie. Aparat nie widzi lampy, da się ustalić dowolny czas migawki. Wg producenta czas synchronizacji jest 1/100. Przy 1/200 dół klatki jest delikatnie zaczerniony, a przy 1/320 jest wyraźny cień migawki.
    W trybie A nie da się pracować z błyskiem (aparat naświetla tak, jakby błysku nie było).
    W trybie pracy ciągłej - jest ok, w trybie A czas jest prawidłowo dobierany. Moc lampy jest taka sama w trybie pracy ciągłej i w trybie "Flash". Liczyłem na to, że w trybie "Flash" będzie możne przepuścić przez diody nieco więcej prądu i moc będzie większa, ale tak nie jest. Wg producenta lampa ma moc 15.
    Równomierność oświetlenia jest bardzo dobra - nie ma się czego czepiać.
    Zdjęć na razie nie ma - bo i obiektów do fotografowania nie ma. Zobaczymy na wiosnę .

Domyślnie

Stefan dzięki - a strzel chociaż kilka fotek np naparstka, monety, cukierków ...
    Piotr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

U mnie też SET nie działa....Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów