Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Obiektyw PC

Domyślnie Obiektyw PC

Witam!

Zastanawiam się czy sobie nie kupić starego Nikkora z przesuwem PC 28 mm. Jednakże nie wiem na ile pozwoli mi ta ogniskowa na swobodną fotografię architektury. Czy jednak nie skończy się na tym, że będę musiał wyciągać UWA, bo 28 mm okaże się za wąskie.
    Ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem shift 28 mm?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zapewne chcesz używać tego z analogiem, więc na starcie masz już dosyć szeroko. Używając shifta niejako poszerzasz kąt widzenia. Aby zrobić taką samą fotkę zwykłym obiektywem musisz użyć dużo szerszego szkła. Albo ustawisz aparat poziomo i wykadrujesz górę. Albo przekrzywisz i naprostujesz w PS, ale po przycięciu do kwadratu również sporo się traci.

Kupuj, kupuj. Będzie od kogo pożyczać
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Witam!

Zastanawiam się czy sobie nie kupić starego Nikkora z przesuwem PC 28 mm. Jednakże nie wiem na ile pozwoli mi ta ogniskowa na swobodną fotografię architektury. Czy jednak nie skończy się na tym, że będę musiał wyciągać UWA, bo 28 mm okaże się za wąskie.
    Ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem shift 28 mm?

mam 24/3.5 i zawsze ze sobą zabieram 14-24/2.8.
    Generalnie większość da się zrobić PC, ale są miejsca gdzie niestety nie da się odejść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Albo przekrzywisz i naprostujesz w PS, ale po przycięciu do kwadratu również sporo się traci.
    Tak do analoga, ostatnio mam fazę na jak najmniejsze grzebanie w fotosach, w tym przycinanie i kadrowanie. Poza tym slajdu na ścianie sobie nie wyprostuję.

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    mam 24/3.5 i zawsze ze sobą zabieram 14-24/2.8.
    Generalnie większość da się zrobić PC, ale są miejsca gdzie niestety nie da się odejść.
    Ja mam 20 mm, które jest fajne, bo jest małe i dobrze skorygowane i zasadniczo mi wystarcza, ale chcę spróbować robić zdjęcia gdzie połowa kadru nie jest podłogą.
    Da się szifta z ręki używać czy statyw być musi? Tilta da się, ale w szifcie idzie o geometrię.
    Jak duże zadarcie obiektywu szift jest w stanie wyprostować? Tak na oko oczywiście.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

zdyboo - miałem przyjemność posiadać wszystkie PC i chyba najczęściej używałem 45. 24 to było bardzo szeroko. Myślę, że z 28 będziesz miał podobnie. Oczywiście coś się trafi gdy będzie wąsko. Ale wtedy powiesz - trudno

Edycja:

...Da się szifta z ręki używać czy statyw być musi? Tilta da się, ale w szifcie idzie o geometrię.
    Jak duże zadarcie obiektywu szift jest w stanie wyprostować? Tak na oko oczywiście.
    Bywam leniem i powiem Ci, że często używałem bez statywu i nie uważam tego za nadmierną ekwilibrystykę. Przy czym używałem te szkła z D3, a on mi bardzo dobrze leżał w dłoni - wygodnie mi się używało z PC.
    Co do zadarcia, to na oko, to ciężko coś rzec
    Z 24 mm podchodziłem naprawdę blisko np zamku w Niedzicy i było OK. W tej chwili archiwum mam niedostępne więc niestety nie mogę wkleić.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 25-11-2011 o 11:32

Domyślnie

Do architektury od razu szukaj PC-28/3,5. Ja 35tkę używam w zasadzie tylko do fotografii produktowej
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Ja mam 35tkę z shiftem i póki co wystarcza mi do architektury. Chociaż zdarzyło mi się, że pomyślałem "szkurrr.... 28mm mi potrzebne".
    Z reguły jednak 35mm chyba i tak bym częściej używał. Wydaje mi się, że jest bardziej "naturalne"
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Dzięki wszystkim.
    Nad 35 się zastanawiałem, głównie dlatego, że ma moją ulubioną średnicę filtra 52 mm. Ostatecznie kupiłem jednak 28/3.5. W weekend zapodam do FM2 matówkę E2 i zobaczymy, czy będę umiał to cudo obsługiwać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki wszystkim.
    Nad 35 się zastanawiałem, głównie dlatego, że ma moją ulubioną średnicę filtra 52 mm. Ostatecznie kupiłem jednak 28/3.5. W weekend zapodam do FM2 matówkę E2 i zobaczymy, czy będę umiał to cudo obsługiwać.
    No średnica filtra to rzeczywiście najpoważniejszy argument przy wyborze obiektywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmpmwd Zobacz posta
    No średnica filtra to rzeczywiście najpoważniejszy argument przy wyborze obiektywu
    Jak się robi głównie czarno-białe zdjęcia na filmie, to posiadanie jednego kompletu filtrów pasującego do wszystkich szkieł jest bardzo wygodne.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów