Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Obiektyw PC

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Jak się robi głównie czarno-białe zdjęcia na filmie, to posiadanie jednego kompletu filtrów pasującego do wszystkich szkieł jest bardzo wygodne.
    To się wtedy używa systemu Cokina, a nie cuduje z dobieraniem szkieł wedle gwintu
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cokin jest cholernie niewygodny. Jedynie przy połówkowym ma sens. Dla cz-b już lepiej kupić redukcje.

A wracając do tematu, to czekam na efekty zdjęć.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    A wracając do tematu, to czekam na efekty zdjęć.
    A nie chcesz pożyczyć i sam sobie naprodukować efektów?
    Co do efektów, to należy bardzo zadbać o właściwe wypoziomowanie aparatu. Musze sobie poziomnice na sanki lampy kupić, bo mimo linii na matówce większość zdjęć idzie w kielich. Błędem było pewnie też zabranie statywu z głowicą kulową. Nie wiem nawet czy z ręki by nie było lepiej, no ale wybrałem się pod wieczór i bez statywu zakończyłbym w połowie kliszy.

.
    Z lewej z przesuwem z prawej bez.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    A nie chcesz pożyczyć i sam sobie naprodukować efektów?
    Jak pojedziemy na jakiś miejski plener, to chętnie porównam z moim Arsatem.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

lewe zdjęcie przeprostowane - a mówiłem, ze z optyką PC praktycznie nie da rady bez statywu...
    Co do filtrów - praktycznie cała moja szklarnia plenerowa to 52/62/72, więc mam filtry 72 + dwie redukcje. Jako ciekawistkę powiem Wam, że ostatnio zdobyłem polara liniowego w rozmiarze 95mm (!!!)
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    lewe zdjęcie przeprostowane - a mówiłem, ze z optyką PC praktycznie nie da rady bez statywu...
    Sorry Marcinie, ale nie. Lewe dobre.
    Ot kwestia gustu, procentów oraz innych okoliczności.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Sorry Marcinie, ale nie. Lewe dobre.
    Ot kwestia gustu, procentów oraz innych okoliczności.
    Sorry Samek, ale tak - lewe złe. Nie kwestia gustu, ale perspektywy. Przyjrzyj się lewej krawędzi zdjęcia - budynek "rozchyla się" na zewnątrz. Podobnie po strnie prawej - krawędzie pionowe wyraźnie "uciekają" na zwenątrz zdjęcia. Oznacza to, że oś obiektywu była lekko pochylona ku dołowi.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Panowie, lewe miało być dobre, ale jak wspomniałem trudno było mi za pierwszym razem to właściwie wypoziomować. Miałem statyw, ale z głowica kulową, która niestety przy zaciskaniu potrafi o kapkę przestawić aparat. W normalnej fotografii to nie ma znaczenia, ale tu ma dosyć duże. Następnym razem zabiorę głowicę 3D i do tego kupię sobie poziomnice na sanki lampy. Powinno pomóc. Spróbuje też z ręki porobić.
    Szkło ma duży potencjał i muszę tylko opanować jego obsługę.

Co do filtrów, to redukcji w postaci 20 mm różnicy średnicy nie lubię. Ja naprawdę doceniam to, że obiektywy z gwintem filtrowym 52 mm, są małe, lekkie i zgrabne. Cokina mam, z pierścieniami na 52/62/72/77 mm, ale Cokin jest tak masakrycznie niewygodny, że jak dla mnie sprawdza się właściwie tylko na plenerach stacjonarnych. Gdzie aparat mam na statywie, który przestawiam o góra kilkanaście metrów. No i tylko do połówek ma sens. Filtry jednobarwne lepiej sprawdzają się nakręcane.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Bardzo pomocna przy tego rodzaju fotografii jest matówka z kratką.Nikon robił taką dla wielu modeli lustrzanek .Mam taką w swoim F90 i przydawała się nie tylko do pracy z PC.

Domyślnie

Mam takie matówki do swoich dwóch aparatów F100 i FM2n. Niestety są tylko pomocne, ale nie załatwiają sprawy całkowicie, a w ciemności na nic się nie przydają.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów