dla mnie tłumaczenie ze fabryka zalana dlatego ceny w gore to ściema;], fabryka była ubezpieczona i na 100% polisa pokryła szkody itp
myślę ze w srode zobaczę premierę d400 i d800 ,dlatego chcą sprzedać jak najwięcej reszty sprzętu.
Szukaj
dla mnie tłumaczenie ze fabryka zalana dlatego ceny w gore to ściema;], fabryka była ubezpieczona i na 100% polisa pokryła szkody itp
myślę ze w srode zobaczę premierę d400 i d800 ,dlatego chcą sprzedać jak najwięcej reszty sprzętu.
Sprzedawcy w PL nie mają na to wpływu. W dobie ceneo i alledrogo każdy sprzedawca szuka towaru tańszego choćby o 1 zł i żeby tą 1 zł być tańszy w necie. Musiała by być ostra zmowa między firmami ale jest to NIEREALNE. Jedyną Firmą mogącą dyktować tu ceny jest Oficjalny Dystrybutor Nikona na nasz rejon.
Pozdrawiam
Żebyś się nie zdziwił... niedawno robiłem zakup nowej puszki, sprawdzałem ceny w kilkunastu sklepach - "nasza specjalna oferta dla Pana to..." - i tu identyczna cena, co do złotówki. Poza dwoma sklepami, które miały nieco taniej i tam kupiłem. Oczywiście nie twierdzę, że to dowód na zmową, ale dokładnie tak samo Ty nie masz dowodu na brak takiej zmowy(chyba że masz).
A ceny rzeczywiście strasznie poleciały, aż z ciekawości sprawdziłem.... D300s za 5000-6000 zł??? No, no...
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Dowodu nie mam, ale pracuję powiedzmy w pokrewnej branży i wiem że jest to nierealne.
Zmowa pomiędzy sklepami jest niemożliwa bo zawsze znajdzie się jakiś sklep netowy co się wypuści, jak to zobaczy kolejny to tez daje niżej itd, itd.
Natomiast inaczej się ma kwestia dystrybutora lub dystrybutorów o ile Nikon ma paru na PL lub ten rejon Europy
Podobna sprawa ma się z HDD do komputerów. Zmowy sklepów nie ma ale dystrybutorzy się dogadali![]()
Pozdrawiam
Tak, czy siak wynika, to z ograniczonej produkcji. Gdyby puszek było na pęczki ceny byłyby dużo niższe.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
No na niektóre produkty są ustalone sztywne ceny w detalu przez producenta, ale taka sytuacja jest przeważnie w momencie pojawiania się nowego produktu. Wiadomo o co chodziświeży produkt, medialnie nagłośniony , jest masę ludzi co zapłaci znacznie więcej niż jest wart aby go mieć jako pierwsi ;P.
Do tego dochodzą takie niuanse jak to że np MM i Saturn to 1 właścicieli co tu dogadywać hihihi, takich powiazań w sklepach sieciowych jest znacznie więcej.
Dopiero po kilku, lub kilkunastu tygodniach pojawiają się wypuchy cenowe w sieci i cena leci juz na pysk. kto miał zarobić ten zarobił ,reszta niech użera się o promilowe marze
Pozdrawiam
Produkt ma ładnych parę lat (w zasadzie to już podobno ostatnie sztuki na rynku), a sklepy z różnych stron Polski i nie mające ze sobą nic wspólnego. Nadal mnie zdumiewa zgodność cen co do złotówki (nie że "około" - identyczne ceny co do złotówki).
Tylko podkreślę: to nie były ceny podawane w internecie, to były ceny, które dostawałem w odpowiedzi na mojego maila z zapytaniem o cenę "dla mnie". Kilkanaście sklepów podało identyczną cenę, jeden jedyny podał inną (prawie 1000 zł mniej), potem jeszcze jeden ponad 1000 mniej. Zmowa czy nie? Nie wiem, ale wygląda dosyć zastanawiająco![]()
Skontaktuj się z nami