Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Nikkora 24-70 f/2.8G ED AF-S
Szukaj
Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Nikkora 24-70 f/2.8G ED AF-S
Czy pierścień zooma chodzi bez oporów.
Rozejrzałbym się za nowym w dobrej cenie plus raty, jeżeli masz działalność odliczysz vat, różnica w cenie mała a ryzyko wielkie, nie kupiłbym obiektywu tej klasy i o takiej opinii używanego, większość na rynku wtórnym jest po przejściach itp a ceny są za wysokie.
Ps. opłaca się choćby dla 2l gwarancji.
Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-07-2012 o 15:04 Powód: "Rozejrzał bym", "kupił bym"
ostatnio nabyłem za 3450..
A w ramach powrotu tematu sprawdziłbym SN, czy przypadkiem nie kradzione.
Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-07-2012 o 15:05 Powód: usunięcie OT
Heeh, pamiętam jak jeszcze byłem w Nikonie, za 4700 brutto nówkę kupiłem. W przypadku tego szkła ja rownież optowałbym za nowym egzemplarzem lub chociaż z jakąś gwarancją. To dość delikatne szkło, przynajmniej tak było kiedy jeszcze się tym interesowałem.
Zwróciłbym uwagę min. na płynność pracy pierścienia ostrości.
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 27-11-2011 o 19:33
zawsze się zwraca uwagę na pierścienie, ale jak będzie "nie płynna" to all ci nie zwróci kasy.. Zresztą kto dzisiaj ostrzy ręcznym..?
cena za super stan z papierami i gwar to 4000, inne działające to ok 3500 więcej bym nie dał na tą chwilę. Szkło miodzio w canonie widziałem tylko jedną sztukę taką dobrą jak tu każdy nikon reprezentuje.
Sprawdź czy AF nie piszczy.
D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800
Tyle że w tym szkle znany problem (nie wiem czy rozwiązany i czy dot. wszystkich serii) dotyczy płytki wew. szkła, która kolidowała z mechanizmem podczas kręcenia pierścieniem ostrości.
Miałem Nikkora, mam Canona, nie patrzę na jakość optyczną szkieł bo w postprodukcji ginie ta różnica (o ile w ogóle nie jest marginalna nawet przed). Z resztą D700 też lepszy od 5DMK2 i co z tego... Stara jak świat historia o lepszych aparatach i lepszych zdjęciach...Ale to temat na inny wątek...
Znany chyba tylko tym, którzy o nim czytali, a opisywany przez tych, którzy szkła w ręku nigdy nie mieli
Podaj źródło. Zawsze.
24-70 mógłby być lepszy, i pewnie będzie kiedyś. Na dziś jest to wymiatacz totalny, mimo paru wad, na które można by narzekać.
Też dałem 4700 za nówkę, ale to była mega okazja, w tym samym czasie wszędzie indziej trzeba było dać minimum 5200.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami