Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

D300 jest znacznie lepszy od D90 mimo, że teoretycznie daje podobny obrazek. Różnica jest głównie w sprawności i celności AF. D90 nie ma startu. Jak się używa szkieł na śrubokręt, to silnik D300 jest znacznie szybszy. Pancerność to kolejny plus, podobnie jak wizjer, zdjęcia seryjne, ergonomia...
    Minus to waga. Nie każdemu chce się dźwigać tego na spacer, dlatego częściej chodzę ze Smeną
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Focę trochę przyrodę takim samym obiektywem (120-400 OS HSM) wcześniej z D80, obecnie z D300s. Poza ergonomią i uszczelnieniami, największym plusem trzysetki jest naprawdę dobry AF - trafienie w locie np: jaskółki to dla tej puchy nic nadzwyczajnego. Tu przykładowy pstryk mego autorstwa: http://plfoto.com/zdjecie,zwierzeta,...k,2357837.html
    Polecam D300.

IGS
    Gość

Domyślnie

dzięki za pomoc...a d300s bo okazało się ze d300 już nie ma tam gdzie chciałem kupić a jest d300s...jest jakaś różnica bo czytałem na optyczne.pl i wielkiej różnicy chyba nie ma...co wy na to...

Domyślnie

Zasadnicza różnica jest taka, że D300s... kręci filmy.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGS Zobacz posta
    dzięki za pomoc...a d300s bo okazało się ze d300 już nie ma tam gdzie chciałem kupić a jest d300s...jest jakaś różnica bo czytałem na optyczne.pl i wielkiej różnicy chyba nie ma...co wy na to...
    pewnie dlatego nie ma, że d300s zastapił d300. Jeśli nie przeszkadza Ci uzywana puszka i nie potrzebujesz filmów to d300 będzie świetnym wyborem
    No i kaskę oszczedzisz.
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Domyślnie

Podepnę się do tematu.

Obecnie stoję przed podobnym wyborem. Zamierzam przesiąść się na system nikona z olympusa i zastanawiam się czy kupić D90 lekko używanego czy D300 już bardziej zaawansowanego wiekiem (z przebiegiem koło 40-50k)? Planuje do puchy dokupić szkło spacerowe S17-50 2,8-4 lub coś podobnego, stałkę 35 1,8 i ja na razie to wszystko. Zastosowania wszelakie.
    Raczej nie dysponuję nieograniczonymi środkami i zastanawiam się czy D300 poza lepszą uszczelniona obudową i lepszym AF zaoferuje coś wartego dopłacenia?
    Pierwotny plan był taki aby kupić D90, dwa szkła na początek, z czasem powiększać szklarnie i ostatecznie jak już ją skompletuję kupić wtedy fajną nową puchę (odpowiednik dzisiejszego D300s lub D700).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwynbleidd Zobacz posta
    Podepnę się do tematu.

Obecnie stoję przed podobnym wyborem. Zamierzam przesiąść się na system nikona z olympusa i zastanawiam się czy kupić D90 lekko używanego czy D300 już bardziej zaawansowanego wiekiem (z przebiegiem koło 40-50k)? Planuje do puchy dokupić szkło spacerowe S17-50 2,8-4 lub coś podobnego, stałkę 35 1,8 i ja na razie to wszystko. Zastosowania wszelakie.
    Jak nie potrzebujesz bardziej pancernego czegoś i lepszego AF D90 starczy. Obrazek ten sam dostaniesz z obydwu body.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Bardziej pancerna puszka zawsze by się przydała, ale nie jest to wymóg.
    Wolę więc raczej szczędzić trochę na body i dołożyć to do lepszego szkła.

Domyślnie

D90 ma faktycznie kiepski AF (nie wiem dlaczego ale D80 ma zdecydowanie lepszy dlatego mam go jako drugie body). D300s wyparło D300 bo poprostu jest nowszą wersją. Nikt niestety nie wspomniał o podstawowej różnicy pomiędzy aparatami (może dlatego że jest to temat już wielokrotnie wałkowany na tym forum). Porównujemy tu D90 który jest amatorski a tym samym są uzyte gorsze komponenty do jego konstrukcji. Począwszy od obudowy (plastik D90 i guma D300, szczelność D300 i "bezczelność" D90, no i podtsawowy atut migawka - D300 wytrzymałość do ok (czasem i więcej) 200 000 kliknięć a D90 jakieś 100 000 (lub delikatnie ponad). Ja uzywam D700 i nie chce namawiać na pełną klatke bo za tym idzie wydatek na obiektywy więc nie w tym rzecz. Proponuję uzywany (ale z małym przebiegiem) D300s jesli cena nie jest problemem.
    D750/D700 / D80 + Nikkor N 24-70 + Nikkor 50mm + Samyang 14mm + SB600

Domyślnie

Gdybyś się decydował na D90 i 35/1.8 to tu trzeba odrobinę uważać, ten zestaw lubi być problematyczny z BF/FF, ot czasem trzeba z kilku szkieł wybrać jedno. To taka dziwna przypadłość tego zestawu. Można to też kalibrować ale tu szkoda kasy i zachodu.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów