Nie zgodzę się, że D90 ma kiepski AF. Przynajmniej ja nie miałem z nim nigdy problemów. Nie twierdzę oczywiście, że nie jest gorszy niż w D80, bo takiego porównania nigdy nie miałem okazji zrobić, ale wg mnie kiepski na pewno nie jest i tym potencjalny kupiec nie powinien się zniechęcać. Co do żywotności migawki, to również uważam, że nie można jej określić jako dwukrotnie niższej w porównaniu do D300/s. Szczególnie, że producent podaje dla D90 100tys zdjęć, a dla D300/s 150tys. Oczywiście w praktyce aparaty mogą wytrzymać więcej lub mniej. Myślę, że trudno wyrokować. D300 trwalsza, ale czy dwukrotnie?
Z mojego punktu widzenia podstawowe przewagi D300 nad D90 to:
1) Pomiar światła z manualnymi obiektywami!
2) Braketing do 9 klatek (D90 tylko do 3 klatek!)
3) Lepszy AF (co wcale nie kłóci się z tym, co napisałem wyżej, że w D90 jest wg mnie OK, bo więcej punktów czasem by się przydało)
Nieco mniej istotne, (dla mnie):
4) Raw 14bit
5) Krótszy minimalny czas naświetlania 1/8000 vs 1/4000
6) Uszczelnienie i magnezowa obudowa
7) Tryb seryjny do 7-8 kl/s (D90 4,5kl/s)
W D300s dochodzi jeszcze dodatkowy slot na kartę pamięci.
Jak widać różnic jest sporo. Należy sobie tylko zadać pytanie, czy przy fotografii, którą wykonujemy będziemy te przewagi faktycznie wykorzystywać, ponieważ różnica w cenie także jest znaczna. Ja osobiście kilka bym wykorzystałAle to już raczej w następcy D300s.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami