Sugeruję, że są podobne. Nie wiem czy się będą mocno różniły, wiem że nie są to te same płyty różniące się tylko znaczkiem. Cały czas czekam na te linki.
Szukaj
Sugeruję, że są podobne. Nie wiem czy się będą mocno różniły, wiem że nie są to te same płyty różniące się tylko znaczkiem. Cały czas czekam na te linki.
Ja linków nie obiecałem bo mam świadomość, że raczej ich nie będzie![]()
Natomiast jak wspomniałem nie sądzę, aby płyty na tych chipsetach znacząco różniły się pod względem rozwiązań i wydajności dla MPro i Prec. Po prostu chipset definiuje pewne rozwiązania na mobo i tyle. Tu musielibyśmy poprosić kogoś kto miał przyjemność serwisować takie modele i mielibyśmy dane z pierwszej ręki jeśli chodzi o rozwiązania i budowę samej płyty.
Jeśli chodzi o linki to rozumiem Twój tok myślenia i w zasadzie się z nim zgadzam. Mówienie, że w składaku można sobie złożyć to samo jest bardzo mocnym przekłamaniem rzeczywistości.
Płyty mogą się różnić rozmieszczeniem poszczególnych elementów i/lub występowaniem/niewystepowaniem niektórych. Wynika to z tego, że i Apple i Dell po pierwsze mają swoje rozwiązania w dziedzinie cyrkulacji powietrza w obudowach (elementy na płycie są tak rozmieszczane, żeby współgrało to z systemem tuneli powietrznych rozprowadzających i wymuszających obieg w określonych częściach obudowy), po drugie stosują jakieś swoje autorskie rozwiązania typu dodatkowe kontrolery dysków (np. PERC u Della). Poza tym pewnie jakieś różnice wynikają z tego, że Apple stosuje EFI. I choć ogólna architektura jest taka sama, to ze względu na te własnie różnice i Apple i Dell mają swoje autorskie rozwiązania, które musiały być przed wdrożeniem do produkcji gruntownie przetestowane, poprawione itd...
Ostatnio edytowane przez Majek ; 18-11-2011 o 23:04
Plyty w DELLach Precision 690/T7400 bo te modelem mialem sam i te znam sa dokladnym odpowiednikiem plyty glownej w Mak Pro. Mozna poszperac po necie i znalezc dokladne specyfikacje plyty referencyjnej opracowanej przez Intela. Obydwie sa warcjacjami tego samego "design" ktore roznia sie od siebie bardzo niewiele. Ktokolwiek kto mial do czynienia z obydwoma komputerami zauwazy odrazu ze obydwa sa tej samej wiekosci i rozmieszczenie komponentow takich jak procesor, pamiec i sloty jest dokladnie taka sama. nawet rozwiazanie chlodzenia jest ideantyczne, DELL ma tylko wiatrak do chlodzenia HDD osobny a Apple nie.
Ja wiem ze to bardzo nie wygodny fakt w tym watku, ale te komputery TO DOKLADNIE TO SAMO, robione nawet przez ta sama firme i tak samo solidnie wykonane. Apple jest ladniejsze.
Porownywanie skladaka i workstation pod wzgledem budowy, rozwiazan technologicznych etc jest calkowicie bezzasadne.Mówienie, że w składaku można sobie złożyć to samo jest bardzo mocnym przekłamaniem rzeczywistości.
Kolega skinny chce zeby mu pokazac odpowiednik iMaca - ja nie potrafie i watpie ze ktos bedzie potrafil. Zamiennika minimaca tez nie potrafie pokazac, ale w tym segmencie ( HTPC bo chyba tylko o takim segmencie mzeo tu byc mowa ) cos by sie znalazlo.
I jakie wnioski z tego plyna? Czy jezeli jakis producent sprzetu zrobi cos czego w ofercie apple nie ma to bedzie lepszy?
d70s + N18-70 + N55-200
Brakuje mi na tym forum emoty płaczącej ze śmiechu. Banki pamięci, procesor itd w tym samym miejscu, a to ci niespotykane
. No ale ja nigdy nie twierdziłem że nie są podobne, twierdziłem że nie są te same czemu zaprzecza eskimos pisząc, że inne komputery są TAKIE SAME, różni tylko znaczek i obudowa.
Na pewno taki, że eskimos pisze głupoty.
Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 18-11-2011 o 23:08
szukalem plyt do Maca Pro i Dell Precision T7500.
znalazlem tylko do Maca teraz wiadomo, dlaczego T7500 kosztuje zaledwie $1200plyta glowna za $900 + $250 za 8GB pamieci, a reszte dorzucaja gratis
![]()
Skontaktuj się z nami