Szukaj
Hejka.
Stoję przed wyborem pierwszej lampy. rozważam 2 alternatywy- Metz 58 af-2, i sb-900. Za metzem stoi drugi palnik, i cena (chyba koło 400 zł różnicy w stosunku do sb-900), za sb system.. Orientowałem się już na różnych-przeróżnych forach i chciałbym tylko potwierdzić u posiadaczy metza- czy wykorzystuje wszystkie funkcje aparatu (D90). Chodzi mi przede wszystkim o pracę off-camera i HSS FP w CLS. Czy ktoś może potwierdzić, lub ew zaprzeczyć zdolność tego metza do pracy w tym trybie??
Z góry dzięki,
Kuba
CLS bezproblemowo (tu zainteresuj się 58 AF-2 bo ma trochę lepiej umiejscowiony czujnik CLS) a co do HSS to w opcjach i instrukcji jest ale nie sprawdzałem. Ale skoro jest w papierach i menu to pewnie działa równie dobrze jak cała resztaSprawdzę i Ci powiem jak będę w domu
Argument trzymania się "systemu" to kiepski argument kiedy wybierasz między dwoma markowymi produktami. Mi za SB-900 przemawiała klawiszologia ale wziąłem Metza bo drugi palnik.
Dzięki za odzew. Lampa będzie raczej na body, i w tym przypadku wiem, ze dziala jak należy. Chodzi mi bardziej o to czy np przy pracy zdalnej będzie ją można używać z czasami krótszymi niż 1/250 (sterowana z body)? Na pewno będą to sporadyczne przypadki, ale wolę sie upewnić. Dlatego jak możesz, proszę sprawdź to.
dzięki![]()
Z body sterować nie można, bo wbudowana lampa nie wspiera czasów mniejszych niż 1/200 (w D90). Trzeba mieć drugą lampę na aparacie, żeby tak zadziałało.
Ok, dobra, udało mi się teraz, ale dopiero, jak wyłączyłem wbudowaną w controller mode. Wcześniej próbowałem tylko z włączoną i się nie dawało, więc założyłem, że w ogóle się nie da.
Skontaktuj się z nami