Close

Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

[quote=tykrysek;207016]
    Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    ...SB800 może pracowac jako lampa zdalna, w trybie SU-4 może być wyzwalana jakąkolwiek lampą. 58AF-1N tego nie potrafi...

Jeśli jest kompatybilna z nikon'em powinna robić z su4 dokładnie to samo co sb800.

...Wyniki okazaly sie zaskakujace - teoretycznie zdjęcia powinny byc naswietlone identycznie dla tych samych ogniskowych. jednak zdjecia z użyciem SB800 przy wszystkich ogniskowych naswietlone byly o ponad 1/3 EV mocniej ni ż z użyciem Metza. Wynika z tego, że Metz zbyt "optymistycznie" podal moc swojej lampy...

Czy to nie znaczy tylko że inaczej naświetlają? Moim zdaniem test mocy powinien być przeprowadzony na pełnym manualnym błysku obu lamp tego samego planu.

...Jeszcze jeden element, o ktorym swego czasu pisałem - Nikon zmienia polozenie palnika powyzej ogniskowej 35mm co 5mm. Co prawda niektórzy twierdzą że nie ma to specjalnego znaczenia, ale przytoczę konkretne wartości - dla ogniskowj 35mm SB800 ma lp 38, dla 40mm - 41, dla 45mm - 43. Różnica zasięgu lampy w poz 45 mm jest ok. 1,25-2m większa niż przy 35mm. Czy to nie ma znaczenia?...

Jeśli chodzi o moc i zasięg lampy - patrz wyżej.
    Jeśli chodzi o pracę auto zoom ja mam inne wnioski: zazwyczaj denerwuje mnie ta funkcja. Idealnie byłoby gdyby zoom był bezgłośny i pracował bez opóźnień. W praktyce tak niestety nie jest. Zawsze go słychać i zawsze jest pewne opóźnienie. Chyba wolałbym żeby palnik "jeździł" mniej czyli miał większe skoki. Ale to tylko kwestia własnych preferencji.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie.
    Krzysztof
    Proszę przeczytać uważniej moja wypowiedź, potem pisać.
    Napiszę jeszcze raz, żebyś mogł lepiej zrozumieć :
    Zrobilem testy zdjęciowe obydwoma lampami z uzyciem Fuji S3pro i Tamrona 17-50/2,8. Aparat ustawiony był w trybie manualnym - czas 1/180s, przyslona 5,6 , obie lampy również w trybie manualnym ustawione w odl;eglośći od przedmiotu wynikajacej z wyliczenia lp/wartość przyslony dla ogniskowych 24mm, 28mm, 35mm, 50mm.
    Kompatybilność z Nikonem, ktorą deklaruje Metz niestety nie oznacza mozliwości pracy w trybie SU-4.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez multix Zobacz posta
    Oczywiście te same odległości od obiektu, te same ogniskowe, przysłony i ustawienia zoomów w lampach
    A co ja niby napisałem?
    Widze że niektórzy mają problemy ze zrozumieniem teksu pisanego, więc napiszę wyraźniej:
    aparat ustawiony w trybie manualnym czas 1/180s, przysłona 5,6 ISO 100, kolejno ogniskowe 24, 28, 35, 50 dla obu lamp.
    Lampy błyskowe ustawione w trybie manualnym - pełna moc, kolejno ogniskowe 24, 28, 35, 50mm, odleglość wyliczona - lp/wartość przysłony.
    Dla tych co tego nie rozumieją podam konkretne odleglości - dla ogniskowej 24mm - 5,35m dla SB800; 5,18m dla Metza; dla ogniskowej 28 odp. 5,71m i 5,54m; dla ogniskowej 35 odp 6,78m i 6,25m; dla ogniskowej 50 odp 7,85m i 7,5m
    Rożnice odleglości - ok. 17-35 cm ( przy odleglościach 5 do 7,8m) nie mialy tu praktycznie żadnego wpływu, a powinny (przy poprawnie podanej przez producenta liczbie przewodniej) zapewnić idealnie prawidlowe naświetlenie kadru.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 29-01-2007 o 23:22 Powód: literówki
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

jeśli lampy w trybie manualnym to OK. Sorry, nie denerwuj sie tak.
    spytam jeszcze tylko, czy odległości dla danych ogniskowych brałes z wyświetlacza na lampie, czy z instrukcji obsługi (czyli z wyliczenia z LP podanej w książeczce dla danych ogniskowych).
    patrząc po sabince - chyba z książeczki, a nie z wyświetlacza. Prawidłowiej czyli
    z metza - nie wiem, nie miałem w ręce.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, w obu przypadkach brałem pod uwagę tabelki z instrukcji obsługi.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

OK - Sorki... nieuważnie przeczytałem. Trochę szkoda, że tak jest jak piszesz. Liczba przewodnia mogła by być bardzo istotnym argumentem przemawiającym za tą lampą podobnie jak parę innych bajerów, które posiada Sabina a nie posiada ten Metz. I niestety są to rzeczy, których nie nadrobi nawet soft, który można modyfikować w tej lampie. Generalnie ładnie to to wygląda...... ale to chyba za mało....
    ::: D80+MB-D80:::N60/2.8 D:::N50/1,8 D:::T17-50/2.8 ::: Naneu Corresp 400 ::: Plat 1GB :::

Domyślnie

Zwracam honor przyznaję się do lenistwa. Nie liczyłem odległości tylko na szybko napisałem będąc przekonany że są to inne odległości (bo są to inne odległości, niewiele ale jednak i przemawiają na rzecz nikona a myślałem że może być odwrotnie). Prościej (a prosty człowiek jestem) byłoby: przy tej samej wartości zoom, tej samej odległości od planu i pełnym manualu w aparacie ustawionym tak samo przy obu próbach - jeden błysk i wszystko wiadomo. Uznanie za upór i testy przy paru pozycjach zoom. Jeszcze raz przepraszam, czytałem szybko i wstyd się przyznać... w pracy .
    Zgadzam się z multix, szkoda. Ja także liczyłem że będzie to ciekawsza (biorąc pod uwagę wszystkie argumenty) propozycja niż sb800. Nie dość że słabsza (parametry producenta) to jeszcze nie trzyma tych parametrów (..choć może trzymać a nikon może być nieco silniejszy niż producent podaje ).
    SB800 mogła by być ideałem gdyby nie niepokojące informacje na temat samowolnych błysków i niektóre opinie o ułomnościach mocowania. Chyba zaciski śrubowe najbardziej mnie przekonują. Jak w praktyce to wygląda?
    pozdrawiam serdecznie
    Krzysztof

Domyślnie

Smurf - a test lamp w TTL (body manual) - naświetlenie identyczne?
    czyli o ile ten metz ma mniejszy zasięg na palniku ustawionym w pozycji max tele (ISO 100) od sb800 ? praktycznie oczywiście.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam,

Czytam tak sobie czytam i już nie wiem co mysleć Oprócz SB-600/SB-800 z niefirmowych wychodzi na to że zostaje chyba tylko Metz 54 MZ-4i .... lub Sigma 500 DG Super II, w której podobno poprawili oprogramowanie

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    A co ja niby napisałem?
    Widze że niektórzy mają problemy ze zrozumieniem teksu pisanego, więc napiszę wyraźniej:
    aparat ustawiony w trybie manualnym czas 1/180s, przysłona 5,6 ISO 100, kolejno ogniskowe 24, 28, 35, 50 dla obu lamp.
    Lampy błyskowe ustawione w trybie manualnym - pełna moc, kolejno ogniskowe 24, 28, 35, 50mm, odleglość wyliczona - lp/wartość przysłony.
    Dla tych co tego nie rozumieją podam konkretne odleglości - dla ogniskowej 24mm - 5,35m dla SB800; 5,18m dla Metza; dla ogniskowej 28 odp. 5,71m i 5,54m; dla ogniskowej 35 odp 6,78m i 6,25m; dla ogniskowej 50 odp 7,85m i 7,5m
    Rożnice odleglości - ok. 17-35 cm ( przy odleglościach 5 do 7,8m) nie mialy tu praktycznie żadnego wpływu, a powinny (przy poprawnie podanej przez producenta liczbie przewodniej) zapewnić idealnie prawidlowe naświetlenie kadru.
    Bardzo interesujący test...Nie pokusiłbyś się o wyprowadzenie jakiegoś wzoru?

Domyślnie

Jacku, W TTL zdjecia naświetlone sa podobnie, ale z lampą SB800 Fuji S3pro znacznie lepiej dobiera balans bieli.
    Niestety nie wyprobowalem ustawienia palnika w poz 105mm, bo jak wczesniej napisalem testowalem z Tamronem 17-50/2,8. W pozycji palnika 50mm przy ISO 100 i przyslonie 5,6 zasięg lampy SB800 jest ok. 1,2m większy niz Metza 58AF-1N ( oczywiście w praktyce)
    Jest jeszcze jedna "ciekawa" rzecz jaka zaobserwowalem w Metzu - gdy ogniskowa obiektywu wynosiła 17mm wyświetlacz lampy pokazywał zoom palnika jako 24mm i zasięg 6,2m (ISO100, przyslona 4) , gdy zmieniłem ogniskową na 24mm wyświetlacz lampy dalej pokazywal 24mm, palnik sie nie przesunął, ale na wyswietlaczu zasięg zmienił się na 6,8m - chyba oprogramowanie lampy jest lekko niedopracowane.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów