Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 121

Wątek: Liskamm

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Zdjęcie I klasa tylko no właśnie tylko.
    Czemu wyprowadzasz psa do lasu bez kagańca i smyczy? Jest to nieekologiczne i już nie wspamnę że prawem zabronione.
    Nieekologicvzna jest jazda samochodem a potem ewentualne przechadzki zwierzecia po jego naturalnym srodowisku. Pozdro

Domyślnie

Zdjęcie I klasa tylko no właśnie tylko.
    Czemu wyprowadzasz psa do lasu bez kagańca i smyczy? Jest to nieekologiczne i już nie wspamnę że prawem zabronione.
    Psa do lasu wprowadzam na smyczy, spuszczam go do zdjęć w terenie który wczeniej sprawdzam i wiem że nie ma w nim zweirząt.

Domyślnie

Wiesz czym jest ekologia? Nie bardzo…
    Co do kagańca, to o ile mnie pamięć nie myli (jeśli źle piszę, poprawcie mnie) kaganiec pies musi mieć założony tylko na terenach chronionych. A jak ktoś ma Yorka też ma mu kaganiec założyć?

Jeśli chodzi o zdjęcie, ja jestem bardzo na tak. Wyszedł jak rasowy wilk, fajne punktowe światełko, poza modela, kadr -- naprawdę dobre zdjęcie. Szkoda, że wypaplałeś, że to psiak, miałbyś kupę śmiechu z komentarzy…
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Wiesz czym jest ekologia? Nie bardzo…
    Co do kagańca, to o ile mnie pamięć nie myli (jeśli źle piszę, poprawcie mnie) kaganiec pies musi mieć założony tylko na terenach chronionych. A jak ktoś ma Yorka też ma mu kaganiec założyć?
    Bzdury piszesz w lasach państwowych i na terenach ogólnie dostępnych jest całkowity zakaz wyprowadzania zwierząt bez nadzoru i zabezpieczenia w smycz i kaganiec.
    Widzę że wszyscy widzą tylko jedną stronę problemu, a mianowicie wygodę i frajdę dla psa i jego właściciela. Nikt nie przekona mnie, że psy trzeba wyjątkowo dokładnie pilnować. Post mój miał nie tyle naznaczenie tego konkretnego psa tylko zwrócenie uwagi na ogólny problem właśnie braku świadomości na temat zwierząt w lesie.
    swider właśnie taki jork swoim szczekaniem wprowadza ogólny bałagan w ekosystemie. Więc nie mów że jest nieszkodliwy.
    Ja tylko wyobrażam sobie co bym czuł jak bym np na spacerze w lesie z dziećmi zobaczył takiego pięknego psa? Odpowiem Ci pomyślałbym że dziki lub wilk i co? Miałem takie przypadki i wiem jak zachowują się właściciele wybitnie szczekających psów w lesie, zazwyczaj mówią niech się pan nie boi on nie gryzie. Zazwyczaj jest to wówczas kiedy kompletne nie mają kontroli nad zwierzęciem lu gdy go wcześniej nie widzieli bo latał po kniejach.
    Właśnie przez takich właścicieli ustanowiono to prawo i dziś trzeba pilnować wszystkie psy nawet te nieme i bezzębne.
    Nie zmienia to faktu że zdjęcie bardzo mi się podoba. Szczególnie wybitnie wilczy chód i oczy.
    Pozdrawiam Adas.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 02-01-2013 o 21:05 Powód: orto. ("czół")
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Bzdury piszesz w lasach państwowych i na terenach ogólnie dostępnych jest całkowity zakaz wyprowadzania zwierząt bez nadzoru i zabezpieczenia w smycz i kaganiec.
    Pokaż mi proszę taką ustawę. Ja w ustawie o lasach widzę tylko zapis o zabranianiu puszczania psów luzem. Inne ustawy tego nie precyzują, brak jednoznacznych zapisów nakazujących zakładanie kagańców. Może chciałbyś żeby tak było, przykro mi, ale pewnie Cię zmartwiłem…

Widzę że wszyscy widzą tylko jedną stronę problemu, a mianowicie wygodę i frajdę dla psa i jego właściciela.
    Zobaczyłeś psiaka na zdjęciu, zacząłeś od razu mowę moralizatorską, oskarżając właściciela o łamanie prawa, przy okazji myląc ekologię z sozologią. Dziwisz się, że tak wszyscy zareagowali?
    Inna rzecz to gdzie w końcu ten pies ma się wybiegać? W parkach -- nie, na łąkach -- nie, w lesie -- nie… a nie każdy mieszka w Warszawie gdzie są parki przeznaczone dla psiaków.

Nikt nie przekona mnie, że psy trzeba wyjątkowo dokładnie pilnować.
    Tego już kompletnie nie rozumiem… A nie trzeba?

swider właśnie taki jork swoim szczekaniem wprowadza ogólny bałagan w ekosystemie. Więc nie mów że jest nieszkodliwy.
    Ale jak psu niewiele większemu od szczura chcesz założyć kaganiec? Druga sprawa to fakt, że kaganiec nie zapobiegnie szczekaniu tylko ogranicza psu możliwość ugryzienia.

Ja tylko wyobrażam sobie co bym czół jak bym np na spacerze w lesie z dziećmi zobaczył takiego pięknego psa? Odpowiem Ci pomyślał bym że dziki lub wilk i co? Miałem takie przypadki i wiem jak zachowują się właściciele wybitnie szczekających psów w lesie, zazwyczaj mówią niech się pan nie boi on nie gryzie.
    Nie wiem co byś czuł, ale masz ciekawy punkt widzenia. Pies w lesie to zagrożenie, ale człowiek z dziećmi na spacerze już nie.
    Mało tego, ja częściej od szczekających i goniących sarenki psów, widzę w lesie rozwrzeszczane i niesforne dzieciaki (nie piszę, że Twoje), biegające jak oszalałe między drzewami i płoszące zwierzynę… to jak -- na smycz je i kagańczyk?

Kolejny punkt widzenia to polowania. Jak myśliwi idą ławą z nagonką, ze sforą wściekle ujadających psów i płoszą każde żywe stworzenie w promieniu kilometra, gdzie wszystko co żyje rzuca się do ucieczki potykając o własne nogi… to wręcz zbawienne dla ekosystemu, nie? Dlatego prawo nie zabrania takich numerów. Ech…
    Ostatnio edytowane przez swider ; 17-11-2011 o 12:16
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Ale to forum w dalszym ciągu dotyczy fotografii?
    D90

Domyślnie

Psy mogą wybiegać sie na posesji właściciela.
    Są małe kagańce dla jorków.
    Dzieci w lesie zmuszam do ciszy i skupienia, poszanowania przyrody. I w dalszum ciągu czuję że lobby właścicieli piesków determinujące ten temat nie widzi innego punktu widzenia niż psi.
    Co do prawa to większość gmin nakazuje zabezpieczenie zwierzęcia przed niebezpiecznym zachowaniem przez obowiązkowe trzymanie na smyczy. Co do szczekania można za nie ukarać mandatem

Co do dzieci które niszcz przyrodę tak masz rację zakazać wstępu lub na smycz. Są takowe dostępne w sklepach dziecięcych
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

10/10, bardzo ciekawa rasa psów.
    Jestem ciekawy ich zachowania, muszę poczytać

Domyślnie

Psy mogą wybiegać sie na posesji właściciela.
    A jak właściciel ma małą posesję albo mieszka w bloku? Wiem, wiem… psów się w bloku nie trzyma.

Są małe kagańce dla jorków.
    Daj spokój… Przecież i tak kaganiec nie sprawi, że pies przestanie szczekać. A są rasy psów dla których nijak kagańca nie dobierzesz, głównie te z bardzo krótką kufą, jak np. mops.

I w dalszum ciągu czuję że lobby właścicieli piesków determinujące ten temat nie widzi innego punktu widzenia niż psi.
    To nie tak. Trzeba trochę empatii i z jednej i z drugiej strony. Wiadomo, że wśród psiarzy też trafisz na jakiegoś barana nie potrafiącego zrozumieć, że po psie się sprząta, że w niektórych miejscach nie ma gadania i pies musi iść na smyczy… ale cóż zrobić, można jedynie dawać pozytywny przykład swoim zachowaniem.

Co do prawa to większość gmin nakazuje zabezpieczenie zwierzęcia przed niebezpiecznym zachowaniem przez obowiązkowe trzymanie na smyczy. Co do szczekania można za nie ukarać mandatem
    Ale to są akty prawa miejscowego, Nie każda gmina/miasto ma takie uregulowania. Nie możesz uogólniać, że tak jest wszędzie i już… że takie prawo. Jeszcze raz powtórzę, w Polsce przepisy regulujące chodzenie z psem na smyczy i w kagańcu są niespójne, mało klarowne i bardzo lakoniczne.
    A co do szczekania… faktycznie, jeśli ktoś ma psa szczekliwego i nie potrafi nad nim zapanować, a ten zakłóca np. ciszę nocną -- jak najbardziej, może zostać ukarany mandatem… nawet wręcz powinien.

Co do dzieci które niszcz przyrodę tak masz rację zakazać wstępu lub na smycz. Są takowe dostępne w sklepach dziecięcych
    Niektórym by się przydało.

Cytat Zamieszczone przez TCT Zobacz posta
    Ale to forum w dalszym ciągu dotyczy fotografii?
    Gdzie tam…

Ok, nie ciągnijmy tego tematu dalej -- skupmy się na zdjęciu.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Jeśli chodzi o lasy psa można wprowadzić do lasu na smyczy, za to w parkach narodowych i rezerwatach przyrody całkowicie zabrania się wprowadzania psów.

Niestety nie mieszkam w Warszawie i w swojej miejscowości nie mam ogrodzonego placyku dla psów, mieszkam też w bloku (uważam że mój pies nie męczy się w bloku)i nie mam własnej działki a psa muszę gdzieś wyprowadzać, doskonale wiem jak ludzie reagują na widok mojego psa wiec na spacery wybieram odludne tereny rolno-leśne a psa wyprowadzam na 15-sto metrowej lince i wydaje mi się że nic się nie stanie jeśli go spuszczę na krótką sesje w terenie który wcześniej sprawdziliśmy i wiem że nie ma w nim i ludzi i zwierząt.
    A właściciele psów są różni i nie należy ich wrzucać do jednego worka.

Pozdrawiam
    Magda & Liskamm

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów