Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: nikon d5100

Domyślnie nikon d5100

Witam,
    wiem, że do powitań jest inny wątek gdyż jestem tu nowa, ale mam troszke pytań dotyczących nikona d5100 dlatego zdecydowałam przejść do konkretów.
    1 pytanie: mógłby ktoś podesłać mi stronkę z testem (jakiegoś dobrego fotografa) owego aparatu?
    2: jaki obiektyw kupić najlepiej na początek w zestawie? całość bym chciała ok 3500 zł (mam nadzieję, że droższy on nie będzie). jestem początkujaca więc nie znam się zbytnio.
    3: z czasem chciałabym dokupić stałkę. jaką polecacie?
    4: głównie specjalizuję się w robieniu makro lecz obiektywy sa drogie z tego co patrzyłam w internecie. jakaś nakładka by się nadała? słyszałam, ze nakładki najlepiej zakładać na stałki?
    z góry dziękuję za odpowiedzi.

Domyślnie

Ad1.
    http://www.kenrockwell.com/nikon/d5100.htm

Ad2.
    niezle jest 18-105 na poczatek

Ad3-4.
    to chyba daloby sie polaczyc , ale to juz ktos inny niech napisze
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Co do makro to stałka 35/1.8 nie nada się z pierścieniami pośrednimi, to za krótka ogniskowa.
    Chcesz tanie macro? kupujesz np. stało ogniskowy obiektyw helios (ok 40-70zł) do tego pierścienie pośrednie (ok 40zł) + adapter nikon-M42 (25zł) i masz macro 1:1, tyle że trzeba się przyzwyczaić do ostrzenia manualnego i małej GO, ale dasz radę, to świetna nauka i zabawa przy okazji wykorzystasz ten obiektyw do portretów itp.

Jako podstawowy obiektyw N18-105 nada się znakomicie Ewentualnie jak zabraknie ci kasy to możesz kupić N18-55 VR, tańszy, krótsza ogniskowa ale jakość taka sama
    Nikon

Domyślnie

stomasz jakość nie ta sama... Nawet moja żona która z fotografią nie ma nic wspólnego , widzi różnice. Chyba że masz na mysli jakość wykonania- to ok .
    D5100//// 18-105VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    Co do makro to stałka 35/1.8 nie nada się z pierścieniami pośrednimi, to za krótka ogniskowa.
    niech będzie, że to pytanie newbie, ale dlaczego tak uważasz? Mnie się o oczy obiło, że w tym body to szkło można wykorzystać z dobrym efektem.
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Domyślnie

tzn, że mogę kupić stałkę i pierścienie czy lepiej tą tańszą 'składankę'? zalezy mi na uchwyceniu gąsienicy np (oczy itp) czy zaczekać i zbierać na obiektyw typowo makro?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewka.sz Zobacz posta
    tzn, że mogę kupić stałkę i pierścienie czy lepiej tą tańszą 'składankę'? zalezy mi na uchwyceniu gąsienicy np (oczy itp) czy zaczekać i zbierać na obiektyw typowo makro?
    Na oczy gąsienicy to musisz poczekać do wiosny. Do tego czasu powinny też spaść ceny wyrobów Nikona po powodzi na Dalekim Wschodzie. Póki co kup pierścienie, zawsze się przydadzą, to nie będzie zły zakup.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Tylko musisz wiedzieć, że przy Heliosie i pierścieniach nie będziesz miał pomiaru światła. Tak samo, jak użyjesz dowolnego obiektywu AF/AF-S i pierścieni bez styków, a najtańsze pierścienie styków nie mają.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

a ja zapytam z ciekawości, czy "brak możliwości zdalnego sterowania kilkoma lampami zewnętrznymi za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. " - czyli trzeba albo dokupić zewnętrzną lampę, z systemu inteligentnego oświetlenia, albo.. ?
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów