Close

Strona 415 z 705 PierwszyPierwszy ... 315365405413414415416417425465515 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 141 do 4 150 z 7042

Domyślnie

Na 85tce. Korekcje mam na -10. Przy strzalach na odleglosci do 2 metrow jest ostro, powyzej jest zawsze mydlo, czesto pojawia sie FF, rzadziej BF. Na upartego moglbym przy kazdej zmianie odleglosci zmieniac ustawienia korekcji, ale wtedy fotografowanie traci sens bo wiecej bym siedzial w ustawieniach niz robil zdjecia.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Wyciagnalem jeszcze puszke z pudelka.
    Odleglosc jakies 3.5 metra, f2, 1/250 ISO 400, AF-S centralny, fazowy.
    11 zdjec, po zrobieniu kazdego przeostrzenie na inny obiekt i ostrzenie na zasilacz.

Fotka pogladowa:

I teraz cropy na sam zasilacz, w ktory celowalem:

Fotek z LV wstawiac nie bede bo wszystkie wychodza takie same.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

No to powiedzcie na jaki APS-C zamienić d7000? d300s czy 7D ?
    Obiecałem sobie że kolejny model jaki kupie to nie zaglądam na żadne forum Tylko nie wiem czy to się uda...

Mam czas na decyzje o zmianie na d300s do jutra - to ostateczny termin bo mają jedną sztukę i twierdzą że już w tym roku mieć nie będą....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Wyciagnalem jeszcze puszke z pudelka.
    Odleglosc jakies 3.5 metra, f2, 1/250 ISO 400, AF-S centralny, fazowy.
    11 zdjec, po zrobieniu kazdego przeostrzenie na inny obiekt i ostrzenie na zasilacz.

Fotka pogladowa:

I teraz cropy na sam zasilacz, w ktory celowalem:

....

Fotek z LV wstawiac nie bede bo wszystkie wychodza takie same.

A teraz zrób to samo ze statywu albo chociaż połóż aparat na krześle. Przy tych parametrach DOF będzie w granicach 9cm wystarczy, że się bujniesz lekko i już wystarczy do takiego efektu jak pokazałeś. Po drugie może być źle ustawiona korekta AF tzn. z złym miejscu się rozpoczynać i kończyć i dlatego nawet nie wielkie nawet bujnięcie może spowodować wypadnięcie z głębi. Już było pisane, że AF ma się rozkładać 1/3 przed obiektem a reszta za i tak należy korygować AF. Akurat TE zdjęcia nie są dowodem na wadę AF, inne być może tak.

PS. Popatrz na tych zdjęciach na podełko, które stoi lekko pod kątem a jednocześnie chyba w jednej linii z zasilaczem, tam może być widać ciekawiej jak się rozkłada głębia.
    Ostatnio edytowane przez Mario__S ; 14-11-2011 o 16:07
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Szczerze Wam powiem, że Nikon powinien zwracać 1% zakupu => przecież 10 tyś klatek leci na testy. A aparat się zużywa ;/ śmiechy śmiechem, ale defakto każde pstryknięcie to koszt.

Kojarzy ktoś ile kosztuje wymiana migawki -> to tak profilaktycznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qba87 Zobacz posta
    No to powiedzcie na jaki APS-C zamienić d7000? d300s czy 7D ?
    Obiecałem sobie że kolejny model jaki kupie to nie zaglądam na żadne forum Tylko nie wiem czy to się uda...

Mam czas na decyzje o zmianie na d300s do jutra - to ostateczny termin bo mają jedną sztukę i twierdzą że już w tym roku mieć nie będą....
    Nie wiem co masz zrobić, ale D300s na pewno Cię nie zawiedzie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mario__S Zobacz posta
    A teraz zrób to samo ze statywu albo chociaż połóż aparat na krześle. Przy tych parametrach DOF będzie w granicach 9cm wystarczy, że się bujniesz lekko i już wystarczy do takiego efektu jak pokazałeś. Po drugie może być źle ustawiona korekta AF tzn. z złym miejscu się rozpoczynać i kończyć i dlatego nawet nie wielkie nawet bujnięcie może spowodować wypadnięcie z głębi. Już było pisane, że AF ma się rozkładać 1/3 przed obiektem a reszta za i tak należy korygować AF. Akurat TE zdjęcia nie są dowodem na wadę AF, inne być może tak.

PS. Popatrz na tych zdjęciach na podełko, które stoi lekko pod kątem a jednocześnie chyba w jednej linii z zasilaczem, tam może być widać ciekawiej jak się rozkłada głębia.
    Nie bylo takiej mozliwosci, zebym sie poruszyl na tyle, zeby obiekt wyszedl poza GO, bo jakos na LV radzi sobie bez problemu i wszystkie wyszly mi ostre tak samo. Korekta AF jest ustawiona tak, ze na odleglosci do 2 metrow mam ostre zdjecia, powyzej tej odleglosci jest wlasnie loteria. Pudelko akurat stalo pare cm dalej za zasilaczem. Spojrz na inne fotki jakie wstawilem, lakiery czy zdjecia zony, niestety wiekszosc jest nieostra.

Aparat lezy juz spakowany i czeka, az przyjedzie po niego kurier zeby zawiezc do serwisu.
    .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    ... Korekta AF jest ustawiona tak, ze na odleglosci do 2 metrow mam ostre zdjecia, powyzej tej odleglosci jest wlasnie loteria. ...
    Aparat lezy juz spakowany i czeka, az przyjedzie po niego kurier zeby zawiezc do serwisu.
    Ja o tym pisałem wyżej, kalibrowane szkła z małej odległości ostrzyły przepięknie, z dużej loteria z dużym procentem mydła i masakry, czyżby to norma że odległość ma znaczeni ?

Mój aparat już oddany i jutro będę miał d90, szkoda nerwów i tylko żal zostaje, nie po d7000 ale po tym jak czytam ten temat i widzę i bezsilność ludzi i fakt że są i tacy którzy z tą loteria potrafią żyć.
    Ostatnio edytowane przez nisi ; 14-11-2011 o 17:30

Domyślnie

aporpo nieliniowosci mikroregulacji AF w d7000 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187827

problem zninal po wizycie w serwisie. Najwyrazniej cos jest z tym na rzeczy.

Domyślnie

Ja jutro kupuję D300s , jednak po tym co tu się naczytałem to rezygnuję z D7000.
    Może jakieś rady na co zwrócić uwagę przy zakupie? Do sklepu biorę swoje obiektywy N55-200 VR i N50 1.8G oraz laptopa. Sorki za offtopa

Strona 415 z 705 PierwszyPierwszy ... 315365405413414415416417425465515 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów