Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie D7000 - nie liniowość mikro-regulacji AF

Body: Nikon D7000
    Obiektyw: Nikon 18-70mm f/3.5-4.5 AF-S DX (D70S Kit)

Jako ze od niedawna jestem posiadaczem puszki Nikona D7000 jak również przesiadki z Canona 40D (któremu brakowało tej funkcji) po pierwszej sesji stwierdziłem ze jednak mam FF na jakieś 4-5 cm.

Stwierdziłem ze wykonam serie testów, które zresztą upewniły mnie w tym przekonaniu. Na początku testowałem robiąc zdjęcia na zasadzie: przedmioty ustawione na blacie stołu w rożnych odległościach od siebie wzdłuż linii prostopadłej do matrycy aparatu (wzdłuż osi fotografowania).

Okazało się ze owszem FF jest i występuje z taka sama mniej więcej wartością (na oko oczywiście) bez względu na ogniskowa i odległość od fotografowanego przedmiotu.

Ucieszony możliwością mikro-regulacji z puszki przystąpiłem do testów właściwych . Wydrukowałem AF charta, ustawiłem stanowisko strzeleckie na statywie i zaczelem ustawiać wartości.

Zdjecia robielm na zasadzie Therdered w Lightroomie, wiec nie moglem zwalic winy na wyswietlacz w body. W koncu ustawilem wartosc (-10) a moje zdziwienie bylo ogromne - az tyle? Ale ok. Ladnie ostrzy i wogole (odleglosc jakies 45 cm od AF Charta).

Stwierdziłem ze zrobię zdjęcie dziewczynie. Co się okazało, zdjęcie było kompletnie nie ostre. OK, wiec wracamy do testów jeszcze raz. Aparat, statyw i do dzieła. Pierwsze foto i trafienie idealnie w punkt, i tak kolejne i kolejne.

Zacząłem testować stara metoda (przedmioty na stole i okazało się ze mikro regulacja jest nieliniowa - trochę jak z ustawianiem kolimatora w broni. Skaluje się go na odpowiednia odległość i bierze poprawkę przy strzelaniu).

Pytanie nr.1: Czy jeżeli oddam obiektyw do kalibracji w serwisie pod to body (d7000) to czy ustawia mi je tak by łapał ostrość bez względu na odległość od fotografowanego przedmiotu?

Pytanie nr.2:
    Obiektyw pochodzi oryginalnie od body Nikona d70s. Z tamta puszka działa miodzio. Wychodziło by na to ze jest to raczej kwestia nowego body a nie obiektywu. Czy dawać puszkę do kalibracji czy obiektyw.

Domyślnie

No nie mów, że nie czytałeś 2 giga wątków o D7000 w tym dziale...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

dobrenlem do 30 sstrony i dałem spokoj. czyzbym popelnil blad w tej kwestii?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Szmidt Zobacz posta
    dobrenlem do 30 sstrony i dałem spokoj. czyzbym popelnil blad w tej kwestii?
    Nie, ten typ tak ma jeśli trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Ustawisz korektę na 1 m, to się rozjedzie przy trzech metrach. W moim D7000 występuje "na szczęście" tylko problem z chlapaniem smarem, z AF sobie poradziłem i jest OK. Co ciekawe, np. 18-200 VR nie wymagał absolutnie żadnej korekty. 35/1.8 dość sporej.

Domyślnie

pytanie teraz takie co najlepiej zrobic w tej sytuacji. Reklamowac w FJ czy kombinowac z kalibracja?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Szmidt Zobacz posta
    pytanie teraz takie co najlepiej zrobic w tej sytuacji. Reklamowac w FJ czy kombinowac z kalibracja?
    Jak nie uda Ci się samemu tego jakoś skalibrować, ślij sprzęt do serwisu. I niestety nie licz na wiele...

Domyślnie

A Ja mam pytanie jaki numer serii ? Poniżej 619xxxxxx ?

Domyślnie

Jesteś z Warszawy to przejedź się na Postępu z puchą i obiektywem i niech oni ustosunkują się do problemu.
    Albo do FJ reklamować puchę jako niezgodną z umową

PS
    A inne szkła jak działają z tą puszką?
    nic...

Domyślnie

pil74 niestety od niedawna jestem userem Nikona (wczesniej Canon) i mam aktualnie jedno szklo tylko. i nie bardzo mam od kogo porzyczyc w Wawie cos do testow.

Domyślnie

To może np ktoś z Waszej grupy regionalnej użyczyłby jakiegoś słoika celem sprawdzenia.
    nic...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów