Szukaj
Erie, ze tak zapytam to ile czasu zajmuje Twojemu komputerowi "otworzenie" 1500 NEFow (+- 12mb) w ACR?
Erie - ja polece wczesniej juz podany przez swMikolaja zestaw imac 21 z ramem 8 lub 16 i do tego porzadny drugi monitor
jak dla mnie praca na dwoch monitorach jest bardzo ok i tu na korzysc osx jest zarzadzanie kolorami tych dwoch ekranow
co w pc (z ktorego tez korzystam) nietety czasem stwarza male problemy (pisze o dwoch ekranach a nie o zarzadzaniu kolorem, zeby uprzedzic rozne podpowiedzi)
jak dla mnie ekran w imacu to raczej bardzo sredniawa polka (chociaz po oprofilowaniu juz nie jest zle) ale dlatego mam tez drugi monitor
plus mam jescze podpiete 3 dyski na FW (jeden tylko na muze, a dwa do bakapow i pracy) ewentualnie moze pod TB ale narazie z szumnych zapowiedzi to wyszla kupa
aha i pisze o fotografii, bo wideo bardzo sporadycznie sie zajmuje
I have no idea. a) Nie korzystam bowiem z ACRa tylko z NXa - nie lubie ACRa, a NX pozwala na maksymalnie 20 plików. b) Nie mam/nie miałem potrzeby obrabiać naraz 1500 zdjęć. c) mój komputer liczy sobie aktualnie ponad 2 lata, więc do najszybszych raczej nie należy i nie wiem co to ma wspólnego z obecnie postawionym problemem jaki podałem
@Marszul - ja korzystam z dwóch monitorów Neca 2690WUXi2 z kompem z Windą 7 i nie mam z profilami problemów, więc nie mam jak się wypowiadać o problemach z profilami dla dwóch monitorów - zapewne takie wystepują, ale nie mam jak tego stwierdzić
szkoda, że to już nie to samo forum...
Pozwolicie, że odniosę się do części wypowiedzi z racje wykonywania pracy , która w pewnym stopniu (może nie jest pokrewna) pokrywa się przynajmniej w określonych procedurach kontroli jakości oraz systemu zarządzania.
Dokładnie specyfikacja produktu. Jeżeli do wytworzenia np. kości pamięci są określone wymagania jest ona tak produkowana. Może natomiast zaistnieć sytuacja, że określony odbiorca zażyczy sobie tą specyfikację trochę "zmienić-zmodyfikować" pod swoje potrzeby. Np. zamiast testowania przez X czasu , dla niego ma to trwać X + wartość dodana. Dodatkowo tak można zmodyfikować wyrób (nie zmieniając jego specyfiki), że będzie działał tylko z określoną specyfikacją innych części ( i np. pamieć przeznaczona dla maka nie będzie działać na PC ). To kosztuje więcej ale może nie tak dużo jeżeli pod uwagę weźmiemy czynniki większej niezawodności takiego produktu.
Zawsze tak jest, że każda poważna firma która produkuje jakikolwiek wyrób ma określone procedury. Tak jak i dla projektowania, wdrażania, procesu produkcji, kontroli jakości na poszczególnych etapach oraz ostatecznej itd. To też kosztuje. Ale otrzymujemy wyrób zaprojektowany i przetestowany od podstaw. Sprawdzony praktycznie pod każdym założonym wcześniej względem uwzględniającym konflikty i błędy na wczesnym etapie przedprodukcyjnym.
Następny argument za produktem tzw "firmowym".
Tu się nie zgodzę. MZ mają. Jeżeli produkt składa się z tysiąca takich części jego koszt wzrasta dość znacznie. Nie tylko poprzez to ,że jest trochę droższy ale również poprzez inne czynniki, które maja wpływ na cenę. Np . koszty uruchomienie produkcji, opracowania i wdrożenia nowych procedur ( a potrafi ich być naprawdę dużo), zaprojektowania lub zmodyfikowania linii produkcyjnych. A pozatym mniejszy tzw. Order Quantity czyli nic innego jak mniejsze zamawiane ilości niż te które byłby produkowane dla wszystkich. Dodatkowo bardziej rygorystyczna (czyli bardziej rozbudowana ) kontrola jakości. Stąd mamy wyższą cenę i mniej zawodny produkt który jest używany w wyrobie tzw highend.
jak naprawie swojego MBP z wczesnego 2008 roku to Ci napisze ile czasu zajmuje mu odpalenie NX'a i wrzucenie do niego 20 NEFow. jesli chodzi o ACR i te 1500 NEFow to moj iMac i5 2.5 + 4GB pamieci odpala je w 30s i tu mam na mysli czas, w ktorym zaczynam obrabiac pierwsza fote. pytasz o kompa do obrabiania zdjec, wiec masz odpowiedz. ja obrabiam na raz 1500 zdjec. powiedzmy 300 z nich wrzucam jednorazowo do Photoshopa i to trwa mniej niz minute...a w tle dzialaja sobie inne aplikacje i jeszcze sie nie zdazylo, zeby wiatraki zaczely pracowac...
Wrzucanie zdjec do PSa najbardzej obciaza i tak dysk twardy, jezeli nie posadasz SSD...
d70s + N18-70 + N55-200
...oj Amerykańce.
Oni nie mogą być normalni.
Popatrz tutaj:
http://edudemic.com/wp-content/uploa.../mac_class.jpg
Od razu widać, że nie są w stanie niczego się nauczyć![]()
Pozdrawiam,
Tomek
Mam PC z i7 choć tym najwolniejszym. I mam Mini maka, który to według niektórych ma być odpowiednikiem laptopa. Niestety Mini pracuje w LR szybciej, płynniej i sprawniej niż teoretycznie o niebo wydajniejszy PC. W dodatku w zupełnej ciszy. Kiedy natomiast w tym samym pokoju brat wyłącza laptopa, to wzdycham z ulgą. Chałas męczy, nawet ciężko czasem zdać sobie sprawę z tego jak bardzo. Zatem postawione generalnie pytanie o użyteczność Maka do pracy ze zdjęciami - w moim przypadku bije on stacjonarnego, dwa razy droższego składaka, na głowę pod każdym względem. W dodatku oszczędza zdrowie.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 00:17
Skontaktuj się z nami