Close

Strona 324 z 371 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 231 do 3 240 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Po co? Przecież to zwyczajna prowokacja żeby za chwilę czepiać się wszystkiego co tylko można. Jeśli ktoś miałby rzeczywiście takie potrzeby można mu doradzić, przedstawić możliwości i ograniczenia. Ale tu, teraz, Panu?
    nie drogi Tomaszu, to nie prowokacja - prośba o to byś Ty czy ktokolwiek inny przedstawił sensowne propozycje Apple dla tych zastosowań w określonym budżecie - ot taki sam wątek jak inne w dziale foto z prośbami o pomoc w dobrze najlepszych rozwiązań przy okreslonym budżecie do określonych celów
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Choćby w tym, że wszystko się posypie z tak prozaicznej przyczyny, że będę miał różne rozdzielczości na monitorze laptopa i blaszaka? Przesuwanie palet nie wchodzi w grę.
    Edit: A co z argumentem konieczności kupowania następnych licencji? Ktoś mi zasponsoruje ten soft za ~30k zł gdy wpadnę na pomysł, że stacja dokująca za ~300 zł to za dużo, więc w ramach oszczędności strzelę sobie blaszaka?
    Rozumiem, że stacja dokująca rozwiązuje problem zmiany rozdzielczości przy podłączeniu zewnętrznego monitora, tak?

Wiesz co kudi, wszystko można zrozumieć, ale nie przeginajmy co?
    Po co szukać problemów, tam gdzie ich nie ma.

Pasuje Ci stacja - używaj stacji, ja synchronizuję bo mi tak wygodniej i Twoje tłumaczenie mnie nie przekona do rezygnacji z tego rozwiązania...

Panowie - tolerancji więcej!

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    dobrze, poproszę zwoleniników Maca o trzy analizy (skoro mac jest tak samo tani jak PC) o przedstawienie sytuacji następujących:

1. komputer do wydajnej pracy w CAD/CAE + sensowny monitor na którym te "kreski" będą wyświetlane w miarę płynnie, a obiekty 3D będą pokazywane w czasie jak najbardziej rzeczywistym - budżet 10 000 zł
    2. z "naszej" działki - komputer + monitor do stabilnej i wydajnej obróbki zdjęć, projektowania i przygotowywania wydruków - budżet jak powyżej 10 000 zł
    3. system dla mikro agencji reklamowej, która zajmuje się tworzeniem filmów reklamowych - budżet 50 000 zł, potrzebne 4 komputery

czy ktoś mi powie co Apple ma do zaoferowania w tych sytuacjach - są one jak najbardziej rzeczywiste
    Moim skromnym budzet jest nieco za wysoki - ja nie wiedzial bym nawet co mam z taka iloscia pieniedzy zrobic budujac PC i nie popadajac w przerost formy nad trescia. Nawet jak bym kupil monitor za polowe tego to i tak by bylo za duzo. Realny budzet to 5000zl razem z monitorem 24" klasy tego co jest w iMacu.

Skladalem mojej dziewczynie ktora jest pro fotografem PC do pracy nie dalej jak trzy miesiace temu ktory wyszedl 3500zl razem z NEC P221W. Jest naprawde wydajny i nie ma z nim zadnych najmniejszych problemow, wszystko chodzi naprawde swietnie. Dla kogos na budzecie to jest wystarczajaca suma na prawdziwy komputer do pracy o nastepujacych parametrach:

i3 2100k chlodzenie fabryczne
    plyta gigabyte oparta na H67
    HD2000 wideo
    8GB RAM
    60GB SDD
    1TB WD Blue
    obudowa ze sredniej klasy 350W zasilaczem
    dwa ciche wiatraki
    Win 7 Home Premium OEM
    DVD-RW
    NEC P221W

Dla bardziej wymagajacych zamiana na i5 + wiekszy monitor czyli nawet niech bedzie + 2000zl

realnym wiec budzetem jest 3500-5500zl w zaleznosci od wielkosci monitora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Rozumiem, że stacja dokująca rozwiązuje problem zmiany rozdzielczości przy podłączeniu zewnętrznego monitora, tak?

Wiesz co kudi, wszystko można zrozumieć, ale nie przeginajmy co?
    Po co szukać problemów, tam gdzie ich nie ma.

Pasuje Ci stacja - używaj stacji, ja synchronizuję bo mi tak wygodniej i Twoje tłumaczenie mnie nie przekona do rezygnacji z tego rozwiązania...

Panowie - tolerancji więcej!
    nie wszystkie aplikacje da się zsynchronizować, baaa nawet więcej - tylko wybrane, które obsługują taką funkcjonalność - o tym jak mniemam pisze Twój przeciwnik w dyskusji, a nie wszystkim wystarcza zsynchronizowanie programów typu firefox, thunderbird czy nawet PS, bowiem korzystają z wielu innych specyficznych dla wykonywanej pracy i siebie programów i czy wówczas też ta wspaniała synchronizacja jest dla nich rozwiązaniem? czy też tylko zbędnym elementem systemu tak jak pasjans?

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Moim skromnym budzet jest nieco za wysoki - ja nie wiedzial bym nawet co mam z taka iloscia pieniedzy zrobic budujac PC i nie popadajac w przerost formy nad trescia. Nawet jak bym kupil monitor za polowe tego to i tak by bylo za duzo. Realny budzet to 5000zl razem z monitorem 24" klasy tego co jest w iMacu.

Skladalem mojej dziewczynie ktora jest pro fotografem PC do pracy nie dalej jak trzy miesiace temu ktory wyszedl 3500zl razem z NEC P221W. Jest naprawde wydajny i nie ma z nim zadnych najmniejszych problemow, wszystko chodzi naprawde swietnie. Dla kogos na budzecie to jest wystarczajaca suma na prawdziwy komputer do pracy o nastepujacych parametrach:

i3 2100k chlodzenie fabryczne
    plyta gigabyte oparta na H67
    HD2000 wideo
    8GB RAM
    60GB SDD
    1TB WD Blue
    obudowa ze sredniej klasy 350W zasilaczem
    dwa ciche wiatraki
    Win 7 Home Premium OEM
    DVD-RW
    NEC P221W

Dla bardziej wymagajacych zamiana na i5 + wiekszy monitor czyli nawet niech bedzie + 2000zl

realnym wiec budzetem jest 3500-5500zl w zaleznosci od wielkosci monitora.
    nie prosiłem o PC tylko o apple i nie prosiłem o zabawki (a takim czymś niestety jest powyższa konfiguracja peceta)
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 13-11-2011 o 21:02
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Choćby w tym, że wszystko się posypie z tak prozaicznej przyczyny, że będę miał różne rozdzielczości na monitorze laptopa i blaszaka? Przesuwanie palet nie wchodzi w grę.
    Skoro idealne przeniesienie ustawień nie jest możliwe bo rozsypie się aranżacja okien to do licha o czym Pan pieprzy? Na Macu można przenosić wszystko wte i wewte na dowolnych komputerach i jest to banalnie proste w porównaniu do Windows, ale ograniczeń aplikacji system nie przeskoczy. Przykładowo PS ze spersonalizowanymi paletami przeniesiony na drugiego Maca się nie posypał. ArchiCAD też nie, ale nie wiem jak się zachowa jakiś inny program.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    nie wszystkie aplikacje da się zsynchronizować, baaa nawet więcej - tylko wybrane, które obsługują taką funkcjonalność
    Można to zrobić z dowolnym programem i to na conajmniej dwa sposoby.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Mnie osobiście kicha, kto czego używa, ale w momencie gdy ktoś przedstawia jako zaletę to, że zamiast stacji dokującej za kilkaset zł mam sobie kupić drugi komputer i często gęsto 2. zestaw licencji na oprogramowanie, co sumarycznie daje kilkadziesiąt tysięcy zł różnicy, to się kałasznikow w kieszeni otwiera i ciężko żebym nie zareagował.

Maki mają parę zalet i gdyby miały choć ułamek oprogramowania którego potrzebuję to kto wie, czy bym się nie przesiadł, ale proszę was bardzo, nie każcie mi czytać bzdur i potakiwać głową...

Domyślnie

Nie trafiłem na program, którego nie udałoby mi się zsynchronizować, nie wykluczam, że takie są, ale ja takiego nie znam.
    (owszem czasem musiałem poświęcić trochę czasu (godzinę/dwie/trzy?) na stworzenie 'metody')

Edit: Nic nikomu nigdzie nie 'kazałem'. Piszę tylko jak ja to mam rozwiązane. Komputer stacjonarny jest bez porównania wydajniejszy niż laptop. Jeśli laptop wystarcza Ci do wygodnej pracy to nie widzę powodu, żeby cokolwiek w tym zmieniać, ale nie wszyscy są tak cierpliwi - ja na przykład nie.
    Nie wiem za to skąd pomysł, że kazałem Ci coś kupować...

P.S. akurat synchronizuje się pod Windows'em, żeby nie było niedomówień ;P
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 13-11-2011 o 21:07

Domyślnie

Mnie osobiście kicha, kto czego używa, ale w momencie gdy ktoś przedstawia jako zaletę to, że zamiast stacji dokującej za kilkaset zł mam sobie kupić drugi komputer i często gęsto 2. zestaw licencji na oprogramowanie, co sumarycznie daje kilkadziesiąt tysięcy zł różnicy, to się kałasznikow w kieszeni otwiera i ciężko żebym nie zareagował.
    Nie mówiliśmy o kosztach licencji a o różnicy funkcjonalności laptopa, laptopa+stacja i stacjonarnego.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Klasyczne pytanie. Ma Pan takiego Maca?

Zaczynają się fanboj COMBO. Nie, nie mam, ale miałem "przyjemność" pobawić się najmocniejszym zestawem dostępnym standardowo w sklepie Apple w cenie 3599zł. Pomijając brak napędu optycznego i USB 3.0 to wydajność na poziomie średniej klasy laptopa. I od razu przypomnę że rozmawiamy o kwestii zaliczenia mini do klasy desktop i porównujemy jego wydajność do "składaka" w tej samej cenie.

Domyślnie

Nie mówiliśmy o kosztach licencji a o różnicy funkcjonalności laptopa, laptopa+stacja i stacjonarnego.
    Ale inni pisali, że zamiast stacji lepiej wydać kilka tysięcy na dodatkowego PC. No a co za tym idzie u niektórych może ciągnąć za sobą np. wspomniane 30 000 zł na licencje.

Strona 324 z 371 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów