Close

Strona 319 z 371 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 181 do 3 190 z 3702
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nigdzie nie mówiłem, że stacje dokujące są niepotrzebne czy że się nie sprawdzają. Oczywiście, że to fajna rzecz, ale dla mnie osobiście to jak próba ustacjonalnienia laptopa. Co imo mija się z celem bo z definicji ten sprzęt jest przewidziany do czegoś innego.
    Hm... Nie wiedziałem, że laptopy mają alergię na pracę w domu Idąc Twoim tokiem myślenia hołdującym argumentowi liczebności, zapytajmy ile procent laptopów jest wynoszonych poza dom częściej niż raz na miesiąc? Stawiam na jakieś 20-25%...

Z Twoich 9 kabli 5 bez problemu można zastąpić jednym kabelkiem USB idącym do huba - bez stacji.
    Ok, czyli nadal mam 5 kabli do codziennego wypięcia i wpięcia. To jest ta ergonomia lansowana przez Apple?

A idea została wymyślona całkiem inaczej, przychodzisz do domu i zamiast podpinać miliard kabli i próbować zrobić komputer stacjonarny ze swojego mobilnego laptopa, włączasz go i odpalasz wyciągnięty na pulpit skrót, który synchronizuje co trzeba ze stacjonarnym komputerkiem stojącym cały dzień spokojnie na biurku gdzie jego miejsce...
    I sobie synchronizuję całe programy i ich ustawienia? Dodatkowo muszę mieć 2. komplet oprogramowania, bo niekoniecznie każdy program (w moim przypadku rzadko który) ma licencję pozwalającą korzystać z niego na 2 komputerach. A tutaj mówimy już o równowartości kilku nowych MBP. O takich nieistotnych detalach jak to, że muszę wydać pieniądze na 2. komputer, a konfigurację dwumonitorową szlag trafił nie wspomnę.

Korzystam z tego rozwiązania od bardzo-bardzo dawna, dużo wygodniejsze niż podpinanie, bądź nie podpinanie, całość może się odbywać całkowicie bezobsługowo (np. automatycznie po połączeniu z konkretną siecią WiFi, albo po wykryciu komputera docelowego w sieci). Tak to sobie ktoś kiedyś wymyślił i to imo jedyne słuszne rozwiązanie, stacje powstały bo ktoś sobie wymyślił, że 'ulepszy' działający i wydajny sposób.
    Jak się używa FF, Thunderbirda i Photoshopa, to na upartego można sobie na to pozwolić, ale przy jakichkolwiek ambitniejszych rozwiązaniach to synchronizację można sobie w buty wsadzić.

Nie. Powiedzieć, że robienie na siłę z laptopa komputera stacjonarnego jest pomysłem niezbyt udanym.
    A po co mi drugi komputer i masa wydatków (oprogramowanie) jeśli mogę mieć w 1 urządzeniu (a właściwie 2, licząc stację dokującą) mobilność laptopa i wygodę komputera stacjonarnego? Poza tym jakie "na siłę"? Ja rozumiem, że podłączenie laptopa do stacji dokującej może być dla niektórych tęgim wysiłkiem intelektualnym, ale może nie ekstrapolujmy tych traumatycznych przemyśleń na innych.

Rzeczy podstawowe - myszka, zew dysk, drukarka, (klawiatura?) podłącza się jednym kablem USB - reszta to zbytek
    No tak, backup to też zbytek. To w razie padu dysku będę sobie "myślał", że mam kopię zapasową zamiast ją odtworzyć, bo nie będę jej miał? To mi nieodparcie przypomina tą rozmowę:

Edit: I jeszcze raz: nie mówię, że to głupie, nieużyteczne, złe - uważam po prostu, że to rzeźbienie w błocie i przerabianie sprzętu służącego do czegoś innego na coś czym nigdy nie będzie (poprawka - będzie ale zawsze to łatanie)
    To dokładnie jak obrabianie zdjęć na iMacu - jakiś śmieszny monitorek z wnętrznościami laptopa. Nie można sobie kupić Maca Pro + Eizo?

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie są zbędne. To ciekawe rozwiązanie jeśli ktoś chce mieć i laptopa i stacjonarny w jednym. Sęk tylko, że nigdy laptop stacjonarnego nie zastąpi. Poza tym stanowisko zajmuje miejsce tak jak stacjonarny i nie działa jeśli laptop jest "w terenie". Rozwiązanie ma swoje zalety, ale i wady. Nie dziwię się zatem, że masa notebooków, w tym Apple, w ogóle nie ma złącza do stacji. Komputer w dzisiejszych czasach to nie jest jakaś ekstrawagancja. Można mieć i stacjonarny i laptopa. Stać na to w zasadzie każdego.
    Na wstępie: zechcesz się odnieść do argumentów nt. użyteczności Apple TV zamiast zbywać je milczeniem?

Lansujesz się na gościa, który widział setki profesjonalnych stacji roboczych, a piszesz bzdury jak gimnazjalista któremu wczoraj podpięli Neostradę. Próbowałeś kiedyś zsynchronizować ustawienia aplikacji ambitniejszych niż klient poczty? Jest to upierdliwe i tyle. Gdyby się dało, to programów by się nie instalowało tylko kopiowało całe katalogi z programami jak to było za czasów Windowsa 3.11.

I na koniec, żebyś nie przeoczył, jeszcze raz: zechcesz się odnieść do argumentów nt. użyteczności Apple TV zamiast zbywać je milczeniem? (Pogrubienie gratis)
    Ostatnio edytowane przez ku6i ; 13-11-2011 o 16:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Poza europą jest różnie, to prawda. Czemu porównywać z ultimate? Bo mają porównywalne licencje. Mimo to przecież podczas wyliczeń te kilkanaście stron temu liczyłem Home, a nie proffesional czy ultimate. Nie zmienia to faktu że fanboy PC próbował porównywać wersję oem. Tak to już z nimi jest, że biorą wszystko to co najtańsze i usiłują wmówić, że to to samo.
    Ja myślę, że z cenami apple nie ma co polemizować. Jest drogo i tyle. Zawsze można ponaciągać nieco fakty, kupić drogiego Dell'a i mówić, że cena podobna, jednak zawsze da się poskładać tańszego peceta i to z dobrych części.

Takie są fakty.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Ja myślę, że z cenami apple nie ma co polemizować. Jest drogo i tyle. Zawsze można ponaciągać nieco fakty, kupić drogiego Dell'a i mówić, że cena podobna, jednak zawsze da się poskładać tańszego peceta i to z dobrych części.

Takie są fakty.
    System jest tani, iMac kosztuje normalnie jak PC z monitorem i jak podobne rozwiązania allinone z windowsem. Mac Pro jest drogi - piszę to przecież od początku.

Domyślnie

System jest tani, iMac kosztuje normalnie jak PC z monitorem i jak podobne rozwiązania allinone z windowsem. Mac Pro jest drogi - piszę to przecież od początku.
    Racja
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Skoro autora powyższego wywodu przerasta poprawne wyliczenie to niech będzie że ja to skoryguję:
    - dysk 500GB = 150zł - nie 150 tylko ok. 400. Różnica 250.
    - zasilacz chieftec ok 200zł - czmeu nie liczysz porządnego modelu? Ale niech będzie
    - obudowa 100zł - przyzwoita obudowa to minimum 400 zł i to dopiero od niedawna, te całkiem fajne są droższe. Różnica 300
    - system 300zł - 650 zł a nie 300. Różnica 350.
    - ciche chłodzenie wodne (będzie jeszczecichsze niż to w iMacu) - skoro już się zdecydowałeś na wodę, to liczmy niedrogi ale zarazem o przyzwoitej wydajności blok wodny ok 200 zł, pompkę powiedzmy najtańszą blackwater silient pump, nie uciągnie nic mocnego ale nam wystarczy - 100 zł, chłodnica no powiedzmy jakaś bez szału za 150 zł. Nie widzę jednak sensu w tym zestawie jeśli nie założymy tego jeszcze na mostek (50-100 zł) i grafikę (100-800 zł). No ale niech ci będzie sam procesor. Różnica 150 przy czym nie wymieniamy większości chłodzenia tylko z procka.

Policzyłeś więc o ok 1000 zł za mało

Oczywiście zapomniałeś doliczyć klawiatury i myszki, które są w zestawie z iMackiem. Liczmy 500 zł chociaż w sklepie to większy koszt. Nie mówię że musi być ta sama co w macu, możesz kupić jakiegoś fajnego razera czy co tam chcesz, byle to była ta sama półka jakościowa jeśłi ma być sens porównywania.

Podsumowując Konfiguracja którą podałeś jest droższa od iMaca. Zaraz się dowiem że przecież nie trzeba kupować dobrej myszki, mozna w tesco za 5 zł. obudowę też można za 100 albo używaną za 20. Ale to wtedy nie jest porównanie tej samej klasy i nie ma ŻADNEGO sensu, bo wtedy udowodnić można każdą tezę.
    1. a powiedz mi co to za dysk jest w tym imacu że tak samo wydajny dla PC kosztowałby 500zł? co? bo ja pisałem o 500GB seagate 7200rpm 32 cache który nie tak dawno kosztował 150-160zł. Ten w imacu jest szybszy/wydajniejszy że każesz mi tyle dokładać? Czy chcesz włożyć dysk apple o takiej samej wydajności tylko że apple - stąd droższy? wtedy to nie ma sensu, to składak PC a nie składak apple. 0zł dopłaty, bo dysk jest tak samo wydajny jak ten z apple. jak w applu jest wydajniejszy to napisz jaki, poszukam ci pecetowego odpowiednika.

2. zasilacz chieftec 500W bez problemu pociągnie zestaw i3 i jeszcze zapas zostanie.

3. przyzwoita obudowa? jak chcesz porównywać obudowy skoro imac jej nie ma bo wszystko jest w "monitorze"? jak już tak chcesz fajną to kup za 200zł bez zasilacza, będzie baaardzo dobra i dobrej jakości, napewno ci sie nic nie rozleci. To różnica 100zł a nie 300.

4. jedynie system ci sie trafił, niech bedzie ultimate, 350zł dopłaty.

5. w imacu nie ma wodnego, więc oszczędzając przy procku i kupując oem (czyli bez wiatraka) kupię jakieś wiatrakowe chłodzenie dokładając jeszcze 100zl na samego procka (grafika ma swoje, wystarczająco dobre). Czyli wychodzi jeszcze taniej niż wcześniej bo zamiast 300zł wydam 100. Więc jestem 200zł do przodu. No nie powiesz mi chyba że chłodzenie w imacu na sam procek jest bardziej wydajne niż pecetowe za ponad 100zł?

6. klawiatura i myszka tez walisz 500zł.. o matko nawet przyzwoite razory są taniej. znajdź w sklepie aluminiową klawiature z długą żywotnością i dobrą myszkę. Myślę że się zmieścisz w 150-200zł. I nie przytaczaj myszki za 5zł z tesco bo przechodzisz ze skrajności w skrajność.

Podsumowując to razem z myszką i klawiaturą cena może wzrosnąć o 450zł. Więc to dalej jest taniej niż w iMacu.

Proszę cie zaprzestań walić części za kosmiczną kasę bo patrzysz ile kosztuje oryginalna część do appla i każesz kupować taką samą do peceta, zapominając że do peceta części są tańsze a tak samo wydajne.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 13-11-2011 o 16:31
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    1. a powiedz mi co to za dysk jest w tym imacu że tak samo wydajny dla PC kosztowałby 500zł? co? bo ja pisałem o 500GB seagate 7200rpm 32 cache który nie tak dawno kosztował 150-160zł. Ten w imacu jest szybszy/wydajniejszy że każesz mi tyle dokładać? Czy chcesz włożyć dysk apple o takiej samej wydajności tylko że apple - stąd droższy? wtedy to nie ma sensu, to składak PC a nie składak apple. 0zł dopłaty, bo dysk jest tak samo wydajny jak ten z apple. jak w applu jest wydajniejszy to napisz jaki, poszukam ci pecetowego odpowiednika.

2. zasilacz chieftec 500W bez problemu pociągnie zestaw i3 i jeszcze zapas zostanie.

3. przyzwoita obudowa? jak chcesz porównywać obudowy skoro imac jej nie ma bo wszystko jest w "monitorze"? jak już tak chcesz fajną to kup za 200zł bez zasilacza, będzie baaardzo dobra i dobrej jakości, napewno ci sie nic nie rozleci. To różnica 100zł a nie 300.

4. jedynie system ci sie trafił, niech bedzie ultimate, 350zł dopłaty.

5. w imacu nie ma wodnego, więc oszczędzając przy procku i kupując oem (czyli bez wiatraka) kupię jakieś wiatrakowe chłodzenie za 100zl na samego procka (grafika ma swoje, wystarczająco dobre). Czyli wychodzi jeszcze taniej niż wcześniej bo zamiast 300zł wydam 100. Więc jestem 200zł do przodu. No nie powiesz mi chyba że chłodzenie w imacu na sam procek jest bardziej wydajne niż pecetowe za 100zł?

6. klawiatura i myszka tez walisz 500zł.. o matko nawet przyzwoite razory są taniej. znajdź w sklepie aluminiową klawiature z długą żywotnością i dobrą myszkę. Myślę że się zmieścisz w 150-200zł. I nie przytaczaj myszki za 5zł z tesco bo przechodzisz ze skrajności w skrajność.

Podsumowując to razem z myszką i klawiaturą cena może wzrosnąć o 450zł. Więc to dalej jest taniej niż w iMacu.

Proszę cie zaprzestań walić części za kosmiczną kasę bo patrzysz ile kosztuje oryginalna część do appla i każesz kupować taką samą do peceta, zapominając że do peceta części są tańsze a tak samo wydajne.
    1. pokaż mi ten dysk gdzie kosztuje 160 zł. Ja liczyłem najzwyklejszego i bardzo popularnego f3 500GB.
    2. Jeśli dla Ciebie wyznacznikiem jakości są waty, to nie ma sensu ciągnąć dalej dyskusji o zasilaczu
    3. To że się nie rozleci oznacza że jest dobra? Nie ma problemu - porównaj zestaw allinone ze zintegrowanym monitorem. A jak nie to nie licz chińskiego badziewia.
    4. Że co? Jakie 350 zł dopłaty do ultimate? za 350 dopłaty to masz home box. Ale skoro przyznałeś że powinien być ultimate, to on kosztuje ponad 1000 zł, a nie ok 600.
    5. Przecież sam chciałeś to zawodować. Już nie chcesz? Co się zmieniło? A no tak - trzeba ciąć koszty bo poprzednia kalkulacja nie wyszła . Jaki producent ma porównywalnie ciche fabryczne chłodzenie grafiki jak chłodzenie iMaca?
    6. Nie znajdę, bo nawet na tym forum masz cały temat poświęcony poszukiwaniom alternatywy dla tej klawiatury, i są tylko namiastki na kablu za ponad 100 zł. No i do tego mysz jeszcze.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

To ja tak rzuce jakas podstawowa i wyczesna konfiguracje najwyzszych modeli DELLa precision ktore sa bezposrednimi odpowiednikami Maca Pro. Wszystkie komputery sa nowe, z pelna TRZY LETNIA gwarancja fabryczna z naprawa u klienta nastepnego dnia roboczego zaczynajaca sie w dniu zakupu komputera - zapraszam do porownan cenowych

Tak wiec najprostrza dostepna:

Processor: Intel Quad Core Xeon Processor X5687 (3.60GHz,12M L3, 6.4GT/s)
    Genuine Windows 7 Ultimate
    Precision Workstation T7500 Tower
    1 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    1 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    24 GB DDR3 ECC SDRAM Memory (6X4GB) 1333MHz
    16X DVD ROM Drive
    2 GB AMD FirePro V5900,3 Monitor 2DP and 1DVI

CENA: $3200

Wyczesana:

Processor: Dual Quad Core Intel Xeon Processor X5560 2.8GHz, 8M L3, 6.4GT/s, turbo
    Genuine Windows 7 Professional
    Precision Workstation T7500 Tower
    1.5 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    1.5 TB SATA II Hard Drive (7200RPM) 2nd Drive
    48 GB DDR3 ECC RDIMM 1066MHz Dual Ranked (12 DIMMs)
    16X DVD +/- RW Optical Drive
    256MB ATI FirePro V3750, DUAL MON, 2 DP & 1 DVI

CENA: $4300

Domyślnie

1. pokażę wieczorem jak się dokopię do skanu paragonu ze sklepu. 1TB seagate za 197zł.
    2. Cheftec to nie tylko waty, co ty chłopie gadasz? To nie Modecom.
    3. Za 200zł kupisz markową obudowę bez zasilacza, nie wciskaj mi że nie. NIe będzie to najwyższa półka, ale imac też jakiejś karbonowej nie ma.
    4. to porównajmy win7HP i będzie te 350zł dopłaty.
    5. Ja dałem wodne żeby ci pokazac ze się da, i nie pitol ze nie bo za 300zł kupisz wodne do procka samego które będzie conajmniej tak samo wydajne jak powietrzne z imaca. Przeszedłem na powietrzne bo jest jeszcze tańsze a równie wydajne co tylko wychodzi na plus dla peceta.
    6. nie przesadzaj, klawiatura + mysz do 200zł spokojnie będzie dłuuugo służyć i będzie bardzo dobrej jakości.

Tak jak pisałem, to walka z wiatrakami. Robisz wszystko żeby udowodnić coś co prawdą nie jest. nie zdziwię się jak znowu wypiszesz stos przerobionych wypowiedzi moich i innych userów żeby wyszlo że imac jest tańszy. Na końcu dodaj zerową możliwosć rozbudowy iMaca bo to ważniejsze niż onanizowanie się myszką i klawiaturą appla i jest zdecydowanie więcej warte przy porównaniu.

Z mojej strony to tyle, możesz dać upust swojej pasji i znowu napisać kilka rzeczy aby dowieść że imac jest tańszy, moim zdaniem będą one naciągane co wynika z Twoich poprzednich postów. Takie jest moje prywatne zdanie i ja go nie zmienię bo mam to czarno na białym. Uszanujmy więc siebie nawzajem i skończmy ten temat bo i tak do porozumienia tu nie dojdziemy.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    1. pokażę wieczorem jak się dokopię do skanu paragonu ze sklepu. 1TB seagate za 197zł.
    2. Cheftec to nie tylko waty, co ty chłopie gadasz? To nie Modecom.
    3. Za 200zł kupisz markową obudowę bez zasilacza, nie wciskaj mi że nie. NIe będzie to najwyższa półka, ale imac też jakiejś karbonowej nie ma.
    4. to porównajmy win7HP i będzie te 350zł dopłaty.
    5. Ja dałem wodne żeby ci pokazac ze się da, i nie pitol ze nie bo za 300zł kupisz wodne do procka samego które będzie conajmniej tak samo wydajne jak powietrzne z imaca. Przeszedłem na powietrzne bo jest jeszcze tańsze a równie wydajne co tylko wychodzi na plus dla peceta.
    6. nie przesadzaj, klawiatura + mysz do 200zł spokojnie będzie dłuuugo służyć i będzie bardzo dobrej jakości.

Tak jak pisałem, to walka z wiatrakami. Robisz wszystko żeby udowodnić coś co prawdą nie jest. nie zdziwię się jak znowu wypiszesz stos przerobionych wypowiedzi moich i innych userów żeby wyszlo że imac jest tańszy. Na końcu dodaj zerową możliwosć rozbudowy iMaca bo to ważniejsze niż onanizowanie się myszką i klawiaturą appla i jest zdecydowanie więcej warte przy porównaniu.

Z mojej strony to tyle, możesz dać upust swojej pasji i znowu napisać kilka rzeczy aby dowieść że imac jest tańszy, moim zdaniem będą one naciągane co wynika z Twoich poprzednich postów. Takie jest moje prywatne zdanie i ja go nie zmienię bo mam to czarno na białym. Uszanujmy więc siebie nawzajem i skończmy ten temat bo i tak do porozumienia tu nie dojdziemy.
    1. Co mnie obchodzi jakiś paragon? Co on w ogóle miałby wnieść do dyskusji? Mówimy o obecnych cenach. Co ma do rzeczy jak kiedyś było?
    2. Chieftec ma dobre modele jak i na poziomie modecom. Miałem Chiefteca za stówę i za cztery i jak dla ciebie te tanie chieftecki są porównywalne z dobrymi zasilaczami, to dalej uważam, że o zasilaczach nie ma sensu z tobą rozmawiać.
    3. Imac ma bardzo fajną obudowę. Jaka za 200 zł? Podawaj konkrety. Kilka dni temu skłądaliśmy z kumplem kompa i najtańszą sensowną opcja był coolermaster haf 912 plus. Daleko jej do nazwania ją wypasioną budą, ale ujdzie.
    4. No ale sam przed chwilą chciałeś do ultimate. No tak - tniemy koszta
    5. Jak "pitolę" to gadaj konkretnymi modelami. Jaka pompka, jaki blok, jaka chłodnica. Z rezerwuarem czy bez? Jak z to z jakim. Bez wentylatora czy z ? z iloma i z jakimi? Za 300 oczywiście się da. Będzie bardzo kiepskie i zupełnie bezsensowne, no ale dla fanboya PC to nie argument, liczy się tylko cena przecież. To już lepiej AC zostawić niż składać taką prowizorkę.
    6. Konkretne modele - podaj klawiaturę (jak już wspominałeś aluminiową) i mysz bezprzewodowe z tej samej półki jakościowej za 200 zł.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 13-11-2011 o 16:57

Domyślnie

Ceny dyskow w tej chwili sa wyzsze z nienaturalnych wzgledow. Niedlugo powinny spasc spowrotem do normalnego poziomu i wtedy znowu bedziemy mieli spora przewage PC jak mielismy wczesniej. Wiec skoro Twoj mac ma taka sama cene ( przy mniejszej wydajnosci ) tylko wtedy kiedy sa powodzie i ceny podzespolow leca wgore jak szalone to... hmm
    coolermaster haf 912 plus. Daleko jej do nazwania ją wypasioną budą, ale ujdzie.
    To jest dobra, a przy tym dosc droga buda. Zdefiniuj mzoe co dla Ciebi znaczy wyczesana. Ta faktycznie, nie jest zlitego aluminium i nie ma jablka.

Dobry air cooling to ok 150 PLN. Wyczesany air to 300 PLN - noctua NH-D14. Zmniejszasz predkosc obrotowa na wiatrakach i nic nie slyszysz. Fajny przyklad air ktore rozklada 2x drozsze water.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 319 z 371 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów