Close

Strona 314 z 371 PierwszyPierwszy ... 214264304312313314315316324364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 131 do 3 140 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Drogi RobercieMierniku
    Posiadam 2 laptopy, do kazdego z nich mam stacje dokujaca. Stacja dokujaca to nie tylko hub USB - o nie. stacja CD/DVD ( niektore laptopy tego nie posiadaja ), wyjscie na ekran zewnetrzny ( a przeciez wiekszosc osob majaca stacje dokujace ma w domu ekran do ktorego podpina laptopa ), zlacze sieciowe ( no co? niektorzy wola jednak gigabit ethernet niz watpliwe 150 802.11n ), tak banalna rzecz jak wyjscie audio?
    Wracasz do domu, kladziesz laptopa na stole. Podpinasz: mysz na usb, glosniki, siec, ekran, czytnik kart i kabel miniusb do telefonu. A pozniej idziesz do salonu, obejzec telewizje, ale nie chcesz przerywac pracy. Odpinasz...

Osoby posiadajace tylko macbooki tego nie zrozumieja, ale stacje dokujace poprawiaja tez wentylacje - niby niewie, ale zawsze to jakis plus.
    Nigdzie nie mówiłem, że stacje dokujące są niepotrzebne czy że się nie sprawdzają. Oczywiście, że to fajna rzecz, ale dla mnie osobiście to jak próba ustacjonalnienia laptopa. Co imo mija się z celem bo z definicji ten sprzęt jest przewidziany do czegoś innego.

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Pozwolę sobie zacytować własną wypowiedź z tego wątku:

To, że większość ludzi robi rzeczy absolutnie nielogiczne to nic nowego. Ja mam stację i odkąd ją kupiłem nie wyobrażam sobie pracy bez niej. W tym momencie mam do niej podpięte:
    - kabel zasilający
    - kabel VGA
    - kabel sieciowy
    - mysz
    - klawiaturę
    - głośniki
    - kabel USB do telefonu
    - drukarkę
    - dysk zewnętrzny

Dodatkowo w kieszeni w stacji dokującej siedzi 2. dysk, który codziennie w nocy robi backup. Pomijając ten szczegół - 9 kabli. No nie ma nic przyjemniejszego niż po całym dniu podpinać sobie 9 kabli do laptopa...
    Z Twoich 9 kabli 5 bez problemu można zastąpić jednym kabelkiem USB idącym do huba - bez stacji.

A idea została wymyślona całkiem inaczej, przychodzisz do domu i zamiast podpinać miliard kabli i próbować zrobić komputer stacjonarny ze swojego mobilnego laptopa, włączasz go i odpalasz wyciągnięty na pulpit skrót, który synchronizuje co trzeba ze stacjonarnym komputerkiem stojącym cały dzień spokojnie na biurku gdzie jego miejsce...

Korzystam z tego rozwiązania od bardzo-bardzo dawna, dużo wygodniejsze niż podpinanie, bądź nie podpinanie, całość może się odbywać całkowicie bezobsługowo (np. automatycznie po połączeniu z konkretną siecią WiFi, albo po wykryciu komputera docelowego w sieci). Tak to sobie ktoś kiedyś wymyślił i to imo jedyne słuszne rozwiązanie, stacje powstały bo ktoś sobie wymyślił, że 'ulepszy' działający i wydajny sposób.

Domyślnie

Próbujesz tu ludziom wytłumaczyć, że stacje dokujące są zbędne, bo to samo można uzyskać mniej wygodnie, lub po prostu kupić drugi komputer wydając na niego kilka tysięcy zamiast 300 zł na stację.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 13-11-2011 o 10:47

Domyślnie

Nie. Powiedzieć, że robienie na siłę z laptopa komputera stacjonarnego jest pomysłem niezbyt udanym.

...co nie znaczy, że nie można - każdy dziubie jak lubi.

Rzeczy podstawowe - myszka, zew dysk, drukarka, (klawiatura?) podłącza się jednym kablem USB - reszta to zbytek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Tylko ile znasz osób posiadających stacje dokujące do laptopa (ile laptopów ma możliwość ich osbługi...)
    Hmmm niech policzę - 80% osób w mojej firmie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Co do wodotrysków to już nie wiem czy sobie jaja robicie czy nie. Pytam o konkrety i dowiaduje się o itunes, safari zamiast o systemie. W dodatku głównym zarzutem jest to, że wszystko jest ... ładniejsze niż w windowsie.
    A Ty weź może czytaj moje posty ze zrozumieniem, co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    A Ty weź może czytaj moje posty ze zrozumieniem, co?
    Czytam. Napisanie że Ci się to podoba nie neguje zarzutów wobec systemu, popartych przykładami z aplikacji. Siedzę i szukam tych wszystkich wodotrysków w SYSTEMIE. Nie umiem znaleźć, może coś u mnie nie tak.

Nie. Powiedzieć, że robienie na siłę z laptopa komputera stacjonarnego jest pomysłem niezbyt udanym.

...co nie znaczy, że nie można - każdy dziubie jak lubi.

Rzeczy podstawowe - myszka, zew dysk, drukarka, (klawiatura?) podłącza się jednym kablem USB - reszta to zbytek
    No na siłę to jest, jak za każdym razem ktoś chce wszystko wpinać zamiast wygodnie odłożyć laptopa na stację i niczym się nie przejmować. Reszta to zbytek? Monitor? Zasilanie? Co z rzeczami pod firewire i esata? Poza tym nie wszyscy mają tylko jeden monitor. Co jak ktoś chce mieć szybszy lan i musi wpiąć kabel? Audio to też zbytek?

Dodam że wiele osób widzi przyszłość w ten sposób, że normalne komputery zostaną wyparte przez kieszonkowe smartfony i wszystko opierać się ma na stacjach dokujących. Przychodzisz do pracy, odkładasz go na stację i masz komputer z monitorem, klawiatura i wszystkim, przychodzisz do domu, siadasz przed tv to odkładasz na stację obok kanapy i masz dostęp do całej bazy filmów, przeglądasz net na tv itd, siadasz w domu przed monitorem - odkładasz na stację i to samo co w biurze. Chyba motorola prezentowała takie rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 13-11-2011 o 11:27

Domyślnie

Ale to już stacjonarny czy dalej laptop?
    Jak zabierasz go do salonu przed telewizor to z tym wszystkim?

Nie prościej kliknąć synchronizuj i wychodząc z pokoju wziąć laptopa stojącego na biurku, posiedzieć przed telewizorem a potem wrócić do komputera na którym są już pliki obrabiane w salonie na laptopie?

Jak masz tyle rzeczy do laptopa przypięte to moje pytanie było, po co Ci laptop, czy nie lepiej sprawdził by się zwykły stacjonarny blaszak? I tak mobilności żadnej w tym nie ma...

Edit: I jeszcze raz: nie mówię, że to głupie, nieużyteczne, złe - uważam po prostu, że to rzeźbienie w błocie i przerabianie sprzętu służącego do czegoś innego na coś czym nigdy nie będzie (poprawka - będzie ale zawsze to łatanie)
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 13-11-2011 o 11:29

Domyślnie

Ale to już stacjonarny czy dalej laptop?
    Jak zabierasz go do salonu przed telewizor to z tym wszystkim?

Nie prościej kliknąć synchronizuj i wychodząc z pokoju wziąć laptopa stojącego na biurku, posiedzieć przed telewizorem a potem wrócić do komputera na którym są już pliki obrabiane w salonie na laptopie?

Jak masz tyle rzeczy do laptopa przypięte to moje pytanie było, po co Ci laptop, czy nie lepiej sprawdził by się zwykły stacjonarny blaszak? I tak mobilności żadnej w tym nie ma...
    Jak zabiorę go przed telewizor to mam normalnego w pełni mobilnego laptopa, czego nie rozumiesz? Można synchronizować, nie zmienia to faktu że jak będę wychodził z domu z laptopem to muszę wszystko odpinać, a po powrocie wszystko podpinać. No i nie wydaję kolejnych kilku tysięcy na PC.
    Laptop ma mobilność jak każdy. To że po przyjściu do domu odkładasz go na stację mobilności mu nie ujmuje.

Domyślnie

Dobra, bo widzę, że to nigdzie nie prowadzi:

Jeśli jedynym Twoim kryterium jest to, że nie musisz wydawać kilku tysięcy na PC - to: tak, oczywiście, zgadzam się, masz rację, stacja dokująca to ekstra rzecz.

Domyślnie

Nie jest jedynym, co zresztą wyżej jasno określiłem.

Strona 314 z 371 PierwszyPierwszy ... 214264304312313314315316324364 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów