Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Dylemat polarkowy

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Nadszedł w moim życiu taki czas że wsparcie innego Nikoniarza staje się nieodzowne. Toteż zarejestrowałem się pośród Waszej społeczności ;p

Po wielu przygodach z aparatami (na co wskazuje stopka) postanowiłem zainwestować trochę w jeden ze starszych modeli obiektywów (oczywiście po lekturze Waszych zachwalających postów tutaj). Ale do rzeczy.

Jestem na etapie ubogacania kolorystyki i w ogóle jakości wykonywanych fotek, jednak do tej pory ograniczało się to zaledwie do...filtra UV (nie śmiejcie się ;p). Chciałbym teraz (za pośrednictwem popularnego serwisu aukcyjnego) zakupić adapter, filtr połówkowy szary i polaryzacyjny. I właśnie w kwestii polaryzacyjnego mam dylemat.

Naczytałem się tego: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....02&postcount=8 i http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131357 i http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343

i dalej nie wiem czy wybrać Marumi MC, Hoya HMC, czy może Akira CPL (wszystkie 52mm).

Możliwe że za mało poczytałem. A Wy jakbyście sklasyfikowali powyższe trzy modele?
    Pstrykam w 60% pejzaże, 30% budynki/ludzie, w 10% makro.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek reakcje i proszę o wyrozumiałość jeśli coś sknociłem w zakresie technicznym.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz70s ; 10-11-2011 o 20:03
    Premier PC 660 Auto Flash (analog) -> Olympus FE240 (kompakt) -> Olympus FE340 (kompakt) -> Nikon D70s (Sigma kit) -> Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro -> Nikkor 35-105/3,5-4,5 AF

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz70s Zobacz posta
    [...] Pstrykam w 60% pejzaże, 30% budynki/ludzie, w 10% makro.[...]
    W takim razie polar jest Ci zbędny, poczytaj o szarych połówkach w systemie Cokin.
    Co do firm, to:
    Akira - chyba jakieś szkło okienne
    Hoya - te z górnej półki sa dobre optycznie, ale podobno ciężko się czyszczą
    Marumi - bardzo przyzwoite filtry w dobrej cenie.

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedź Niechże sie jeszcze kto ustosunkuje, będę naprawdę zobowiązany.

Domyślnie

Miałem różne polary, ale odkąd przesiadłem się na Nikona nie szukam niczego innego. Moim zdaniem to świetne filtry, jeżeli chodzi o optykę i super rozwiązane projektowo. Już tłumaczę: filtry nikona C-PL mają przód (szkło polaryzujące) znacznie większe od średnicy gwintu. Winietowanie nie grozi, łatwość obsługi super. Ze swej strony polecam.

Domyślnie

Hmmm...no właśnie, jedni polecają wyłącznie polary, kolega wcześniej pisał żeby zostać przy połówkowych. To może zapytam jeszcze jak wygląda stosowanie obu rodzajów na raz? Jak wspominałem dopiero zaczynam przygodę z filtrami barwnymi.
    Premier PC 660 Auto Flash (analog) -> Olympus FE240 (kompakt) -> Olympus FE340 (kompakt) -> Nikon D70s (Sigma kit) -> Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro -> Nikkor 35-105/3,5-4,5 AF

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedź Niechże sie jeszcze kto ustosunkuje, będę naprawdę zobowiązany.
    Ja już kiedyś tu na Forum pisałem o stosowaniu filtra w obiektywie N24-70/2.8G.

Wyszło na to, że dopiero W+B nie zaniża wartości optycznej tego obiektywu. Tak więc jego zastosowanie nawet przy 52mm nie powinno popsuć tego, co daje obiektyw (choć nadal uważam, że jakiekolwiek filtry - to zło konieczne --> stosuję je jak muszę). Dodatkowo B+W robi filtry z takiego stopu, który pozwala potem na lekkie odkręcenie a dodatkowo łatwo się czyści te wielopowłokowe szkła w filtrze.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 10-11-2011 o 22:15 Powód: literówka
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Szara polówka to zupełnie coś innego niż polar. Powiem szczerze, że nie próbowałem łączyć. Poleciłem Ci niezły polar, moim zdaniem.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny przepuszcza światło w jednej płaszczyżnie ( szczegóły w necie ), jest przydatny w usuwaniu odbić od płaszczyzn metalicznych, szkła, wody etc.
    Poprawia też kontrast, "wyciąga" niebo i zieleń; ale jednocześnie przy użyciu ze szkłami szerokokątnymi ( często używanymi w fotografi krajobrazowej ) występuje "błąd polaryzacji" ( nierównomierna polaryzacja, najczęściej widoczna na niebie http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=188559&page=2).
    Dlatego napisałem wcześniej, żebyś zrezygnował z zakupu tego typu filtra, gdyż nie będzie Ci potrzebny do zastosowań, o których pisałeś.
    Jak napisałem wcześniej, szukaj szarych połówek w systemie Cokin i ewentualnie "pełnych"; zwracając uwagę na "zafarb" w przypadku filtrów do wydłużenia ekspozycji.

EDIT

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Szara polówka to zupełnie coś innego niż polar. Powiem szczerze, że nie próbowałem łączyć. Poleciłem Ci niezły polar, moim zdaniem.
    Ale do czego?

[...] Pstrykam w 60% pejzaże, 30% budynki/ludzie, w 10% makro.[...]
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-11-2011 o 22:14

Domyślnie

Czyli chcąc-niechcąc wywołałem ciekawą moim skromnym zdaniem dyskusję (bo taka się w tym wątku wydaje rozkręcać).

Powiem szczerze, że nie zdecyduję się prawdopodobnie na wersję B+W, gdyż dowiedziałem się o nim dopiero czytając wypowiedź Forumowicza. Co do pozostałych filtrów, nadal nie wiem czy nie łączyć polara z szarym. Bardzo bardzo zależy mi na większym kontraście i braku flar a nie jestem pewien czy połówkowy się tym zajmie.

(natomiast mniejsza o płaszczyzny lustrzane, przeżyję te niedociągnięcia na zdjęciach)

Póki co, po powyższych wypowiedziach skłaniam się ku temu: http://allegro.pl/cokin-filtr-polowk...923912735.html

a co autor miał tu na myśli
    Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    (...)ewentualnie "pełnych"; zwracając uwagę na "zafarb" w przypadku filtrów do wydłużenia ekspozycji.
    (...)
    ... nie zrozumiałem.

No i zastanawiam się czy odrzucić ostatecznie polaryzacyjny.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz70s ; 10-11-2011 o 23:28

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[...] Bardzo bardzo zależy mi na większym kontraście i braku flar a nie jestem pewien czy połówkowy się tym zajmie.[..].
    Nie.
    Szara połówka służy do przyciemnienia nieba w zdjęciach krajobrazowych. Natomiast "pełne" filtry szare do wydłużenia ekspozycji ( czasem wykorzystuje się je do rozmycia wody w strumieniach, wodospadach, rozmycia przemieszczających się chmur itd http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195056).
    Co do flar, to kiepskiej jakości filtry mogą je jedynie zwielokrotnić.
    Może wstrzymaj się jeszce z zakupem filtrów, czytaj forum i rób zdjęcia; nie wydawaj pieniędzy bez sensu do momentu, gdy będziesz wiedział co jest Ci naprawdę potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-11-2011 o 23:39

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów