Close

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 201

Domyślnie

A wracając do tematu wątku to podoba mi się podsumowanie Kena Rockwella: "Usefulness: 5*, Great for everything except macro".

Domyślnie

Hello again
    Dzięki za odp.
    Do kompletu zamierzam dokupić SB700 więc jeśli chodzi o światło to będzie OK.
    Czytałem wiele recenzji w necie i ogólnie szkło dostaje wysokie noty jako uniwersalny obiektyw + makro.
    D700, N80-200/2.8D ED N, S50/1.4, T28-75, SB700

Domyślnie

Jako obiektyw ok ale właśnie nie do makro. Aby mieć skalę 1:1 to odległość obiektywu od przedmiotu będzie 3,5 cm. Moim zdaniem to mało, no chyba że ktoś chce komarowi wsadzić obiektyw w doopę i robić zdjęcia od środka.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Domyślnie

Makro jakie mnie interesuje to głównie kwiatki i inne tego typu pierdoły,a do tego to myślę że się nada ten obiektyw. Jak bardziej mnie wciągnie makro to pewnie dokupię jakiś rasowy obiektyw (chodzi mi to głowie Sigma 150 albo N105vr).
    D700, N80-200/2.8D ED N, S50/1.4, T28-75, SB700

Domyślnie

Jeśli zależy ci na taniej uniwersalnej stałce i okazjonalnym makro to wziąłbym 35 lub 50 1.8G i coś takiego:
    http://www.ceneo.pl/57913

Efekty są zadowalające w amatorskim użyciu:
    http://www.flickr.com/groups/raynoxdcr250/pool/
    x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Sulco Zobacz posta
    Makro jakie mnie interesuje to głównie kwiatki i inne tego typu pierdoły,a do tego to myślę że się nada ten obiektyw. Jak bardziej mnie wciągnie makro to pewnie dokupię jakiś rasowy obiektyw (chodzi mi to głowie Sigma 150 albo N105vr).
    Weźmy na przykład, że pójdziesz w ciągu dnia na łąkę zrobić zdjęcie kwiatuszkowi.Można oczywiście zrobić fajne zdjęcia z tylnym podświetleniem ale podejrzewam, że większość zdjęć będzie z oświetleniem przednim lub bocznym. Weź pod uwagę, że z odległości 3,5 cm obiektyw będzie rzucał cień na ten kwiatek. Na stronie Kena Rockwella masz przykład takiego cienia.

Domyślnie

No i jakoś tam mało optymistycznie jest, stara 60tka chyba lepsza, niewiele droższa a używki sporo tańsze. Gdyby to była żyleta na 2.8 (tak jak przy 60 czy 105) to może w miejsce 35tki.

Domyślnie

Witam. Chciałbym odświeżyć troszkę temat tego obiektywu. Otóż:

Potrzebujemy w pracy obiektywu makro do fotografowania liści roślin (chodzi o zboża). Obecnie jesteśmy na etapie wyboru jakiegoś szkła makro do tego celu. Oczywiście nie potrzebujemy super wypasionych obiektywów, poza tym głownie amatorzy będą z tego korzystać. Na pewno, obiektyw będzie musiał współdziałać z D5100, więc kompaktowe rozmiary byłyby również w tym miejscu zaletą. W związku z tym wybór padł właśnie na dwa obiektywy:

- Micro Nikkor 40 f/2.8
    - Micro Nikkor 85 f/3,5

I teraz jakże lubiane na Forum pytanie: który wybrać?
    Powiedzmy, że dla naszych potrzeb ich właściwości optyczne w obu przypadkach są dla nas aż nadto zadowalające, więc kwestia różnic w ostrości nie jest decydująca. W sumie mocno skłaniamy się ku obiektywowi 40mm, jednak martwi mnie minimalna odległość ostrzenia, która wynosi coś ok. 35mm. W sumie rośliny to nie owady i uciekać nie będą, ale czy obiektyw nie będzie czasami rzucać cienia na fotografowany obiekt? Czy nie mylę się, że w 85-tce minimalna odległość ostrzenia wynosi 145mm? To by ułatwiało fotografowanie.
    Jak wasze doświadczenia z fotografowaniem tymi obiektywami wyglądają?
    --> Flickr
    D90, T18-50, SB600, H44M-7, J135 MC

Domyślnie

żaden z tych obiektywów.
    Polecam nikkora 105 VR, albo sigmę 150 mm (z silnikiem HSM)

pamiętaj, że podaje sie odległości do matrycy, czyli musisz odliczyc od tego praktycznie grubość aparatu z obiektywem. Dlatego lepiej długie ogniskowe.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-11-2011 o 12:43
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów