Close

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 201

Domyślnie

zawsze mozna podpytać canonierów (o innych systemach nie ma co nawet wspominać) tych nie profi czy podmieniliby swoją szklarnię canona do 1500 zł na tą od nikona ) O ile wiem muszą zazwyczaj uciekać w niesystemowe a te tam jeszcze bardziej kapryszą niż z nikonami. Więc może zawsze to będzie jakieś pocieszenie dla maruderów - inni takich problemów w szkalrni budżetowej nie mają, mają nieco inne problemy Może nikon widzi jakiś sens w bogatej ofercie dla budżetówki, tego chyba i tak najwięcej idzie.
    Ja tam zawsze wolę mieć możliwosć wyboru w 20 podobnych szkłach i kilku puszkach niż w kilku szkłach i 20 podobnych puszkach do nich

Domyślnie

Ale mnie np wcale nie przeszkadza bogata oferta dla entry level (chociaż uważam że są ważniejsze szkła a nie takie dziwolągi) - niemniej mam nadzieję że z Nikona nie zrobi się drugie Sony
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

He,he - na forum milosnikow/uzytkownikow Nikona slychac narzekania ze tenze wypuscil nowe szklo.....

to chyba tylko w Polsce jest mozliwe.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    ..Za chwilę Nikon to będzie system do macro bo są już:
    -AF 60/2.8D
    -AF-S 60/2.8G
    -AF-S 85/3.5VR DX
    -AF 105/2.8D
    -AF-S 105/2.8VR
    -AF 200/4D.
    Ja z kronikarskiego obowiązku dodam do tej listy pewnego micro-nikkora, z AF, a mianowicie zooma 70-180. Mało kto pamięta o tym macro. Absolutnie genialne, szczególnie dla packshotowców. Ma pierścień z gwintem statywowym, więc można przekręcać pion-poziom i uwaga - zmiana zooma nie zmieniała ustawionej ostrości. Miodzio. Szkoda, że takiego szkła nie kontynuują. Było drogie i przez to chyba niepopularne.

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Ja prawie że wychowałem się na 60-tce micro, jeszcze w zamierzchłych czasach analoga i wiem, że krótki makroobiektyw MA sens....

Uważam, że to bardzo udana propozycja na rynku, choć spóźniona o jakieś 5-6 lat - to szkło powinno pojawić się w epoce D40 i D5000
    Ma sens - najbardziej do płaskich reprodukcji na stole reprodukcyjnym. 105 odrzuca za bardzo gdy oryginał ma nagle format A4.

A ja kurcze naiwny cały czas wyznawałem i wyznaję zasadę że czy DX czy FX i tak kupowałem szkła FX, bo wyznawałem zasadę, że może jutro, może za rok a może za 10 lat kupię sobie FX i będę miał swoje dobre, sprawdzone szkła - i nie będzie mnie czekała wymiana całej szklarni Jedyne szkło DX do DX jakie warto kupić to UWA bo tego z FXowego nie dostaniemy ..
    I bardzo rozsądne podejście. Co chwilę czytam o narzekaniach, niemożności przejścia na D700 bo cała szklarnia jest pod DX. Trzeba myśleć wcześniej.

Dla mnie 40 mm micro wyłącznie na DX jest bez sensu. Bo jest DX i dlatego, że mozna kupić AF-S 50/1.8 i pierścienie z automatyką w rodzaju Kenko. Będzie pełnoklatkowe szkło w razie przejścia na FX, będzie szkło jasności 1.8, w razie czego OK do portretu i wreszcie będzie makro, z kompletem pierścieni skala odwzorowania znacząco więcej niz 1:1. I chyba 50/1.8 z pierscieniami będzie tańsze niż ten 40/2.8
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ciekawa jest ta polityka Nikona a trzeba powiedzieć że jest konsekwentnie kontynuowana. Zawsze mówiłem że jak ktoś chce iść w lustrzanki cropowe i nie interesują go bardzo drogie szkła to powinien wybrać Nikona. Oczywiście trochę się to zmienia przez pojawienie się się bezlusterkowców. Zawsze Nikon miał bardzo taniego i dobrego kitowca 18-70 . 50 1.8 chyba lepszą porównując z odpowiednikiem od Canona. Później doszedł 70 -300 Vr którego też próżno było szukać u konkurencji na tym poziomie.
    Podejrzewam że Nikon wyczuł interes gdy wypuścił taniego 35 1.8 który okazał się sukcesem i ruszyła lawina. Najpierw 55- 300 Vr . W sumie przecież 70 -300 Vr nie jest też jakiś super drogi ale jednak. Do tyś. zł można kupić podobnie optyczny obiektyw i do tego mniejszy. Później odświeżenie 50 1.8 . A teraz macro.
    Jest tu konsekwencja. Widocznie na tym firma zarabia sprzedając obiektywy w bardzo dużych ilościach.
    Acha no i widać że Nikon okopuje swoje miejsce. Nie ma zamiaru na razie iść w bezlusterkowca. A jak pójdzie to raczej w typu Pentaxa niż Olympusa. Nie po to wydaje tanie szkła
    Ostatnio edytowane przez luxmin ; 12-07-2011 o 21:08

Domyślnie

jak najwięcej szkieł do 1 tys. złotych, jak najwięcej - jeszcze 85/2,0 DX za 999 zł, używalny od pełnej dziury....

Domyślnie

Jacek_Z - o N 70-180 Micro pamiętam tylko nie wiem czy Nikon wciąż je robi - tzn z tego co wiem to już nie robią ale wypisałem te szkła które wiem że można by dostać w sklepie, a niestety N70-180 nigdzie nie widziałem u nas niemniej tak jak piszesz - to było by coś co można było odświeżyć, a tak to trochę nie wiadomo co to i do czego
    Cytat Zamieszczone przez Duszek Zobacz posta
    jeszcze 85/2,0 DX za 999 zł, używalny od pełnej dziury....
    nie strasz ale tego raczej nie zrobią DX bo stracili by duuuużo klientów z FX'ami którzy nie chcą płacić 5,5k za 1.4G - po za tym jak zrobią FXową to można przecież tak samo w DX zapiąć
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jacek_Z - o N 70-180 Micro pamiętam tylko nie wiem czy Nikon wciąż je robi - tzn z tego co wiem to już nie robią ale wypisałem te szkła które wiem że można by dostać w sklepie, a niestety N70-180 nigdzie nie widziałem u nas niemniej tak jak piszesz - to było by coś co można było odświeżyć, a tak to trochę nie wiadomo co to i do czego

(...)
    No ale ploty (NR via Optyczne) o odświeżeniu są: Nikon AF-S VRII Micro-Nikkor 70–200 mm f/4 IF-ED N Teraz jak zawsze czas zweryfikuje wszystko.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

nie strasz ale tego raczej nie zrobią DX bo stracili by duuuużo klientów z FX'ami którzy nie chcą płacić 5,5k za 1.4G - po za tym jak zrobią FXową to można przecież tak samo w DX zapiąć
    spox, może być FX...za 999 zł

Domyślnie

gdyby tak Nikon wypuścił coś w deseń 18/2.8 oczywiście DX to byłbym happy. Ale to chyba za duże koszty by były

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów