Close

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 141

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Szczerze – zdecydowanie tak, wolałbym aby wszystkie ograniczenia w Polsce były stawiane zgodnie z realiami danego miejsca, dopasowane do możliwości typowego kierowcy w typowym samochodzie, a nie 75-letniego niedzielnego kierowcy w 30 letnim maluchu na łysych oponach. Bo wtedy, podobnie jak w Austrii, zwyczajnie bym się do nich stosował – tam naprawdę ma się wrażenie, że ktoś postawił te znaki z myślą o zwróceniu uwagi na niebezpieczne miejsce, a wartość na znaku ma realny związek z tym jak da się pojechać.
    A ja wolę, aby ograniczenia były na wyrost.
    Rozumiem, że jako ekspert oceniłeś wszelkie ograniczenia w naszym kraju jako przesadzone i stwierdzasz niniejszym, że nie ma potrzeby się do tych ograniczeń stosować.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    I właśnie w ten sposób uczy się ludzi braku zaufania do prawa. Ale w końcu o ile prościej jest straszyć prawnymi konsekwencjami niż edukować w oparciu o merytoryczne argumenty.

Rozumiem, że jako ekspert oceniłeś wszelkie ograniczenia w naszym kraju jako przesadzone i stwierdzasz niniejszym, że nie ma potrzeby się do tych ograniczeń stosować.
    Jasne.
    Jak byś jeszcze chciał poimputować mi jakieś absurdy, to się nie krępuj, jako że nie chce mi się prowadzić dalej dyskusji na tym poziomie, raczej nie odpowiem.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

a chodziło o antyradar...

żadna dyskusja nie zmieni mentalności kierowcy, tak jak 20 lat doświadczenia jazdy - wtedy będzie dokładnie już wiedział (jak dożyje) gdzie docisnąć, gdzie olać znak, a gdzie wjechać na wysepkę
    A wracając do tematu - bo tani antyradar to żaden antyradar - pomijając kwestie prawne, będzie generował tylko zamęt i zamieszanie - wzbudzi go alarm w budynku, inny antyradar z naprzeciwka itp itd... a gwałtowne depniecie na hamulec "jak zapika" kiedy już namierzyła nas suszarka jest bardzo jednoznaczne dla patrolu, i pierwsze zdanie zazwyczaj brzmi "...antyradarek mamy... ? .
    Więc w temacie - o wszystkich radarach i miejscach gdzie może stać patrol precyzyjnie w kraju powiadomi nas NaviExpert - wystarczy tylko reagować na to co tam ta Pani/Pan gadają do nas. Od czterech lat jak mam - o ile miałem problem - to tylko dlatego, że zupełnie zignorowałem komunikat o radarze, lub zaproszony byłem do zapoznania się z krótkim filmem z moim autem w roli głównej a na to antyradar nie pomoże...

Domyślnie

Krzysztof, nie żartuj. Od pół roku jeżdzę z NE. Nie istnieje taka nawigacja, ktora powiadomi mnie w trybie natychmiastowym np o cwaniaczkach, którzy przed 5 minutami przyczaili się w krzaczkach na prostej , kilometrowej drodze w "terenie zabudowanym" bez żadnych zabudowań. Lub przed spryciarzami ze straży miejskiej i ich pomysłową twórczością śmietnikowo-balkonową... Tak dla przykładu oczywiście. Poza tym szlag mnie trafia jak mam wysłuchiwać co kilometr "uwaga, za 500m fotoradar", "uwaga, za 100m fotoradar", gdzie w znakomitej większości to puste, stare skrzynki, lub wcale ich tam nie ma.
    Jedyny sposób na przyczajonych mundurowych, którzy z rana otrzymali od starego nakaz wyrobienia normy i łapania za co tylko wlezie - to CB.
    Na ukryte w kiblach fotoradary - dobry antyradar.
    Przejechałem setki tysięcy km, może nie wiele, ale wystarczająco, żeby wyrobić sobie jako takie zdanie o polskich drogach i służbach mundurowych.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    tani antyradar to żaden antyradar - pomijając kwestie prawne, będzie generował tylko zamęt i zamieszanie - wzbudzi go alarm w budynku, inny antyradar z naprzeciwka itp itd...
    Tak gwoli ścisłości, to rozmawiacie o wykrywaczach radarów. Antyradar to urządzenie zakłócające działanie radaru, czyli policjant mierzy i wychodzi mu np. 3hm/h lub 752 km/h Za to, to już jest w ogóle oddzielny paragraf.
    Przypomniało mi się to, bo w '90 latach była głośna sprawa, kiedy jeden z muzyków ZZ Top miał potężny antyradar, który podczas przejazdu jego auta (taki potwór wyglądający jak zabytek) potrafił otwierac automatyczne bramy lub włączac systemy alaromwe
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Gdy jadę po zmierzchu i zbliżam się do wysepki, to często (bardzo) oślepia mnie m.in. taka strzałka:
    . Wtedy już w ogóle nie widzę, czy ktoś przechodzi przez pasy.
    Nie, no to jest lajcik i miejscu jeszcze, gdzie można to zrozumieć. Ktoś z was jechał ostatnio na trasie Warszawa - Ostrołęka? Tam jest masakra. Na prostych odcinkach drogi, przy wyjazdach z pola... masakra... i tak co parę kilometrów...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Bardzo ciekawa jest tendencja pojawiająca się zawsze przy takich (wielokrotnie tu przerabianych) dyskusjach.
    Dominują dwa główne wątki - nie ma takiej możliwości, żeby jeździc zgodnie z przepisami (+garśc dziwacznych uzasadnień), oraz to niezwykle niebezpieczne i głupie jeździc zgodnie z przepisami (uzasadnienia j/w + wyśmiewanie i obrażanie).
    A oczywiście kilka tysięcy ludzi ginie rocznie z winy rządy/drogowców/własnej woli itd. Tylko kierowcy są niewinni i nic nie mogą zrobi dla poprawienia bezpieczeństwa.
    Sądzę, że można by z tego sformułowac jakąś zasadę, czy inne prawo (czy jest na sali Kazwita?).
    Jestem, jestem. Klasyka gatunku nasunęła mi skojarzenie:
    MMS czyli „Motor Mania Syndrome”
    Ostatnio edytowane przez kazwita ; 04-11-2011 o 22:16

Domyślnie

ekonet, no ja Cię proszę, wyjaśnij mi jakie uzasadnienie miało ograniczenie do 40km na trójpasmówce
    koło centrum Korona we Wrocławiu, które stało przez kilka lat i było ulubionym miejscem misiaczków z suszareczką, szczególnie nocną porą?
    Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Byłem samochodem/motocyklem w wielu krajach i twerdzę że mitem jest to, że tylko my mamy upodobanie
    do łamania ograniczeń prędkości, natomiast prawdą jest, że w ilości bezmózgowców przekraczających linię ciągłą,
    wyprzedzających na trzeciego, dodających gazu będąc wyprzedzanym,
    żaden kraj nam nie dorówna.

Dzisiaj do pracy pod wpływem tego wątku, postanowiłem pojechać przepisowo.
    Warszawa, Wał Miedzeszyńki dwupasmówka godzina 13, ograniczenie do 70km.
    Na kilkadzesiąt samochodów jadących w tym smym kierunku, tylko jeden mnie nie wyprzedził,
    był to autobus MZK
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-11-2011 o 00:15 Powód: pis. (My-->my)
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    ekonet, no ja Cię proszę, wyjaśnij mi jakie uzasadnienie miało ograniczenie do 40km na trójpasmówce
    koło centrum Korona we Wrocławiu, które stało przez kilka lat i było ulubionym miejscem misiaczków z suszareczką, szczególnie nocną porą?
    Nie wiem, być może naprawdę było to bez sensu. Ale jadąc drogą nie zastanawiajmy się nad sensem każdego znaku, znacznie lepiej będzie jednak się do niego zastosować. Chcę powiedzieć, że lepiej wyjść na nieudolnego łosia, niż na sztywnego kozaka. Tyle chcę przekazać.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów