Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Cmentarze

Domyślnie Cmentarze

Zachęcony http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194438 wątkiem sięgnąłem do mojego skromnego archiwum i znalazłem kilka zdjęć, którymi zamierzam się z Wami podzielić.

Archiwum moje jest znacznie większe ale nie jest ono zdigitalizowane, a i zapewne jakość pozostałych zdjęć pozostawiałaby wiele do życzenie. Już jakieś 12-15 lat temu przemierzałem rowerem okolice Jasła, Gorlic, Ciężkowic, Uścia Gorlickiego... z Zenitem ET i filmem BW w celu uwiecznia tych niezwykłych budowli. Był to okres gdzie zaczynano myśleć o nich w kategoriach dziedzictwa kulturowego, historycznego, atrakcjach turystycznych. Zaczęto je wówczas restaurować. Część z nich była w opłakanym stanie, zapomniane, niektóre zdewastowane, zniszczone przez ludzką głupotę. Z jednych pozyskiwano kamień na budulec z innych opał, żeliwo. Inne miały więcej szczęścia i zawsze były pod opieką ludzi.

Cmentarze w Galicji zachodniej to efekt dwóch wielkich kampanii jakie przetoczyły się przez przez ten region. Grudzień 1914 roku to walki o przełęcze karpackie i maj 1915r gdzie rozegrała się Bitwa pod Gorlicami. Po zaprzestaniu działań wojennych na tym regionie 1915 roku Austriacy przystąpili do budowy cmentarzy. Obszar podzielono na 11 okręgów. Każdemu przypisano architekta i tak o to powstało blisko 400 cmentarzy na których leży ok 60tys żołnierzy. Rosjanie, Austriacy, Polacy, Węgrzy, Słowacy, Czesi, Niemcy, Żydzi, Serbowie, Chorwaci, Słoweńcy... na jednym cmentarzu, obok siebie.

Tekst pisany z pamięci w oparciu o to co zapamiętałem te 15 lat temu więc mogą być pewne nieścisłości

Okręg I – Żmigród

Cmentarz nr 4 – Grab
    Project – Dusan Jurković
    *
    1.*
    2.*
    Cmentarz nr 6 – Krępna
    Projekt – Dusan Jurković
    *
    4. *
    5. *
    6. *
    Cmentarz nr 11 – Wola Cieklińska
    Projekt – Dusan Jurković

*
    7. -
    *
    8. *
    9. *
    10.

Cmentarz nr 44 – Długie
    Project – Dusan Jurković

*
    11. *
    12. *

Cmentarz nr 53 – Czarne
    Projekt – Dusan Jurković

*
    13. *
    14. *

Cmentarz nr 60 – Przełęcz Małastowka
    Project – Dusan Jurković

*
    15. *

Okręg III – Gorlice

Cmentarz nr 68 – Ropica Górna
    Project – Hans Mayr

*
    16. *
    i mostek, który prowadzi na ten cmentarz

17*
    Te zdjęcia nie mają charakteru artystycznego. Potraktujcie to raczej jako ciekawostkę.

Jeżeli któryś z zielonych uzna, że ten dział to nie najlepsze miejsce na ten wątek to niech śmiało go przenosi
    Ostatnio edytowane przez Al Koholik ; 04-11-2011 o 16:47
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Witam!
    Cały set ciekawy, fotki mi się podobają. Dobrze że dopisałeś objaśnienia dotyczące lokalizacji i projektantów. Czas prezentacji też dobrze wybrany. Te cmetarze to pomnik naszej Historii i to niezależnie od tego, kto na nich spoczywa...
    pozdrowienia!

Domyślnie

Zawsze ten temat budził we mnie ogromne emocje. Opracowanie, które ukazało się w Gorlicach uciekło mi. Teraz jest nie do kupienia . Każda dokumentacja fotograficzna jest więc niesamowicie dla mnie cenna i staram się mieć te zdjęcia ( lub linki do stron ).
    Dziękuję i czekam na więcej.
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Bardzo dobre ciekawe prace.Pozdrawiam

Domyślnie

Początek listopada to dobry okres by pokazać ten przecież bardzo ważny temat...
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

bardzo ciekawy temat wart rejestracji, dobre technicznie foty AL, ale i same miejscówki inne, ciekawe architektonicznie, wyciszone, nie ma tutaj odniesienia do nekropolii w dużych miastach, z przyjemnością obejrzałem ten watek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoora Zobacz posta
    Zawsze ten temat budził we mnie ogromne emocje. Opracowanie, które ukazało się w Gorlicach uciekło mi. Teraz jest nie do kupienia . Każda dokumentacja fotograficzna jest więc niesamowicie dla mnie cenna i staram się mieć te zdjęcia ( lub linki do stron ).
    Dziękuję i czekam na więcej.
    Niestety więcej nie mam. Te są z lat 2007-2009. Później nie było okazji.

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    bardzo ciekawy temat wart rejestracji, dobre technicznie foty AL, ale i same miejscówki inne, ciekawe architektonicznie, wyciszone, nie ma tutaj odniesienia do nekropolii w dużych miastach, z przyjemnością obejrzałem ten watek
    I pewnie dlatego mam do nich taki stosunek. Małe, ukryte gdzieś w lesie. Niekiedy godzinę marszu od cywilizacji. Jednak najbardziej zadziwia mnie fakt, że armia austro-węgierska włożyła tyle wysiłku w to aby żołnierze rosyjskiej armii leżeli na takich samych prawach co austro-węgierscy.

Do tematu w miarę możliwości powrócę... czyli do następnego urlopu.
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Witam,
    Odszukiwałem te cmentarze 25-30 lat temu. Czy masz może waypointy z cmentarzy?
    Dziękuję za te zdjęcia i proszę o następne.

Pozdrawiam serdecznie
    D700, FE2 + szkła, Fujifilm X-T1,

Domyślnie

Pomijając, że wątek jest przedni - ciekawy temat, ciekawa narracja i bardzo przyjemne w odbiorze fotografie, czy możesz powiedzieć jakim sprzętem to robiłeś? - jakość zdjęć jest rewelacyjna.
    Pozdrawia Basia, coby nikt mnie nie wziął za chopaka

Domyślnie

Moc.
    Czarne i Długie nie były mi znane dotychczas. Bardzo fajne kadry wykonane w warunkach, które dodatkowo podnoszą ich wartość ...
    NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów