Zachęcony http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194438 wątkiem sięgnąłem do mojego skromnego archiwum i znalazłem kilka zdjęć, którymi zamierzam się z Wami podzielić.
Archiwum moje jest znacznie większe ale nie jest ono zdigitalizowane, a i zapewne jakość pozostałych zdjęć pozostawiałaby wiele do życzenie. Już jakieś 12-15 lat temu przemierzałem rowerem okolice Jasła, Gorlic, Ciężkowic, Uścia Gorlickiego... z Zenitem ET i filmem BW w celu uwiecznia tych niezwykłych budowli. Był to okres gdzie zaczynano myśleć o nich w kategoriach dziedzictwa kulturowego, historycznego, atrakcjach turystycznych. Zaczęto je wówczas restaurować. Część z nich była w opłakanym stanie, zapomniane, niektóre zdewastowane, zniszczone przez ludzką głupotę. Z jednych pozyskiwano kamień na budulec z innych opał, żeliwo. Inne miały więcej szczęścia i zawsze były pod opieką ludzi.
Cmentarze w Galicji zachodniej to efekt dwóch wielkich kampanii jakie przetoczyły się przez przez ten region. Grudzień 1914 roku to walki o przełęcze karpackie i maj 1915r gdzie rozegrała się Bitwa pod Gorlicami. Po zaprzestaniu działań wojennych na tym regionie 1915 roku Austriacy przystąpili do budowy cmentarzy. Obszar podzielono na 11 okręgów. Każdemu przypisano architekta i tak o to powstało blisko 400 cmentarzy na których leży ok 60tys żołnierzy. Rosjanie, Austriacy, Polacy, Węgrzy, Słowacy, Czesi, Niemcy, Żydzi, Serbowie, Chorwaci, Słoweńcy... na jednym cmentarzu, obok siebie.
Tekst pisany z pamięci w oparciu o to co zapamiętałem te 15 lat temu więc mogą być pewne nieścisłości
Okręg I – ŻmigródTe zdjęcia nie mają charakteru artystycznego. Potraktujcie to raczej jako ciekawostkę.
Cmentarz nr 4 – Grab
Project – Dusan Jurković
*
1.*
2.*
Cmentarz nr 6 – Krępna
Projekt – Dusan Jurković
*
4. *
5. *
6. *
Cmentarz nr 11 – Wola Cieklińska
Projekt – Dusan Jurković
*
7. -
*
8. *
9. *
10.
Cmentarz nr 44 – Długie
Project – Dusan Jurković
*
11. *
12. *
Cmentarz nr 53 – Czarne
Projekt – Dusan Jurković
*
13. *
14. *
Cmentarz nr 60 – Przełęcz Małastowka
Project – Dusan Jurković
*
15. *
Okręg III – Gorlice
Cmentarz nr 68 – Ropica Górna
Project – Hans Mayr
*
16. *
i mostek, który prowadzi na ten cmentarz
17*
Jeżeli któryś z zielonych uzna, że ten dział to nie najlepsze miejsce na ten wątek to niech śmiało go przenosi
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami