A jakby się Pan, Panie monkas uprzejmie cofnął troszkę, to na poprzedniej stronie, bodajże w trzecim lub czwartym poście Pan jurgen wyraził już swoją opinię; wydaje się, że raczej jednoznacznie.
Szukaj
A jakby się Pan, Panie monkas uprzejmie cofnął troszkę, to na poprzedniej stronie, bodajże w trzecim lub czwartym poście Pan jurgen wyraził już swoją opinię; wydaje się, że raczej jednoznacznie.
![]()
![]()
![]()
Pirx ONI (Prof., Dr hab. i inni) uzywają tego nagminnie i mysla, że sa przy tym zabawni.
pozdrawiam
"czuję jak rodzi się moc"
gen.pirx
no właśnie w tym sęk że ja tam nie widzę żadnej zieleni (przyroda) a więc naturalnego środowiska zająca zamiast tego jest ostry zając i jakieś zielone plamy, czuję po prostu sztucznośc- jest zając w mazajach a gdzie jego naturalne środowisko? tak jak ktoś napisał wcześniej nie ma ani jednej ostrej trawy (jeśli te mazaje to była trawa) w płaszczyźnie zająca a więc w płaszczyźnie w której powinna by ostrośc.
Jeśli mam oceniac rozmycia to są doskonałe, tak doskonałe że aż sztuczne i w moim odczuciu zepsuły całe zdjęcie.
Mógłbym znaleźc jeszcze więcej argumentów za moim spojrzeniem ale przecież nie o to chodzi, każdy ma indywidualną wrażliwośc a więc indywidualne spojrzenie i co innego się mu podoba, nie pretenduję do ocen absolutnych według aboslutnych kryteriów bo takich nie ma.
"Zastanawia mnie - czy ta trawa sprajem nie była sadzona, - sorry że taki jestem - ale to jest zbyt perfekt!!"
Glowe daje, ze nie.
A pomyslu z szachami, zbyt pochopnie bym nie odrzucal...![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
szarak pierwsza klasa
czujnie łypie, ale dał się zdjąć
jak dla mnie ździebełko za żółty
to juz druga fota w ktorej mnie posadzasz o zazolcenie :/... i drugi raz slusznie
- faktycznie jak troche odjac to lepiej jest - ale za to znika klimat zachodzacego slonca - z tym wlasnie mam problem
monkas
nie wiem jak dlugo fotografujesz ale po to jest przyslona w aparacie zeby z niej korzystac - mozna robic foto srodowiskowe /ukazujace srodowisko w jakim stwor zyje/ i wstedy otoczenie jest w jakims stopniu ostre ale to nie jest jedyna kategoria fotografii przyrodniczej
zapewniam Cie ze w plaszczyznie zajaca cala trawa jest ostra /tyle ze jej nie widac/
a jezeli ladne rozmycia sa sztuczne w Twoim mniemaniu to ..../sorry ale ide grac w szachy/ - polecam roznej masci ksiazki o fotografii
pozdrawiam Michał Bartkowiak
D500; D300s; T12-24; N35/1,8G; N50/1,4G; N85/1,6; S150/2,8HSM; N600/4 VR; kenko 1,4x telepro300 dg; INDURO GIT 403 + MF393+Triopo B-3
Aby stwierdzic czy zdjęcie mi się podoba czy nie, nie muszę w ogóle fotografowac.
Rozmycia są po prostu sztuczne, oko ludzkie czegoś takiego jak na tym zdjęciu nie doświdacza o ile fotografujący lub ogladający jest trzeżwy. Ta ich ładnośc to kwestia względna, na tym forum stały się wyznacznikiem udanego zdjęcia stety a może niestety, wystarczy to sobie uświadomic zamiast podpierac się książkami i autorytetami.
A szachy to dobry pomysł , rozwijają umysł. Sorki za protekcjonalizm ale nie ja zacząłem![]()
jeśli idzie o żółto-ciepłe zdjęcia to na mnie nie zwracaj uwagi
jestem chyba nienormalny, wiadomo że większości to ocieplanie podoba się
pewnie już lepiej być posądzonym o przeżółcone niż zdjęcia sine
tak to często jest: gdy zdejmie się dominantę - pryska czar zdjęcia
w takim razie zdradzę Ci sekret
w światłach zostaw żółć a w cieniach ją zdejmij kosztem niebieskiego
czar zostanie a zdjęcie nabierze głębi i zniknie efekt jaja
odebralem dzis na papierze ta fote i wychodzi na to ze bez odjecia zoltego sie rzeczywiscie nie obejdzie /na monicie jeszcze to jakos wyglada/ - trawa nie jest tak zielona jak powinna - co nie da sie ukryc ze w tym przypadku psuje efekt
pozdrawiam Michał Bartkowiak
D500; D300s; T12-24; N35/1,8G; N50/1,4G; N85/1,6; S150/2,8HSM; N600/4 VR; kenko 1,4x telepro300 dg; INDURO GIT 403 + MF393+Triopo B-3
Skontaktuj się z nami