Mam procesor znacznie gorszy niż mini 2011 i chodzi znakomicie. Może jakiś problem sprzętowy, niesprawne chłodzenie czy coś tego typu? Sprawdź w Geekbench`u czy masz wyniki takie jakie mini 2011 serwer mieć powinien.
Szukaj
Mam procesor znacznie gorszy niż mini 2011 i chodzi znakomicie. Może jakiś problem sprzętowy, niesprawne chłodzenie czy coś tego typu? Sprawdź w Geekbench`u czy masz wyniki takie jakie mini 2011 serwer mieć powinien.
Geekbench ponad 8900 pkt, OpenGL w Cinebench 13 fps. - Tu wszystko jest OK i od tego zacząłem.
Problem leży ewidentnie w sterowniku 95% lub jednak sprzęcie 5%, aczkolwiek w tą drugą opcję wątpie.
Generalnie na sieci słychać o problemach https://discussions.apple.com/thread...art=0&tstart=0 aczkolwiek u mnie dochodzą jeszcze artefakty w Aperture 3.
Inna sprawa że choćbym nie wiem ile razy pod rząd nie katował marnej HD 3000 w teście OpenGL to artefaktu nie zobaczę a to jednak wskazuje chyba na sterownik...
Gdyby nie to to ten Mini Server jest dla mnie jak szyty na miarę...
ja mam MBP z HD3000, używam PS elements 9 i aperture 3.2 i nie mam żadnych artefaktów, a sterownik grafiki pewnie ten sam co w mini.
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Dałem niżej bo mi zależy na rozwiązaniu...
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 27-10-2011 o 17:55
Tak to mniej więcej wygląda aczkolwiek na początku było po ok. 190.
Mam w takim razie mam prośbę...
Proszę w Aperture powiększyć zdjęcie "z", potem na powiększonym fragmencie użyć pędzla "Skin Smoothing" U mnie problemy są dwa.
1. Podczas powiększania rolką myszki rozmiaru pędzla w pewnym zakresie jego wielkość zmienia się ale nie widać tego na monitorze. Po przekroczeniu pewnego rozmiaru następuje przeskok do już aktualnej wielkości. Z powrotem działa tak samo. Problem dotyczy PS CS5, Lightroom 3 i Aperture 3 (a pewnie i innych programów). Ciekawe jest to że nagrywając film z pulpitu podczas oglądania nie widać tego w ogóle! Czyli problem dotyczy tego co prezentuje monitor a nie co się faktycznie dzieje.
2. W Aperture 3 po powiększeniu "z" a potem na powiększonym fragmencie użyciu pędzla "Skin Smoothing" następuje sieczka i artefakty ale tylko w obszarze zdjęcia. Jeśli zmniejszyć okno do rozmiaru znaczka pocztowego to tylko w tym małym obszarze jest problem. To widać także na zgrywanym z ekranu filmie.
Niestety nie posługuję się ojczystą mową Szekspira więc błądzę po omacku ale z tego co widzę to ten pierwszy problem to norma. Doczytałem też gdzieś że problem leży po stronie (i tu już nie zrozumiałem) albo HD 3000 w ogóle albo tylko z Mac Mini Server z 384MB RAM, Mini z i5 2.3Ghz ma 288MB RAM.
Bo na Mini Snow Leopard w ogóle to nie działa, ja zainstalowałem na innym kompie i przeniosłem na Mini, kaszanił się strasznie. Cinebench OpenGL w ogóle nie odpalilł a z Geekbench po 4 minutach dałem sobie spokój.
Bardzo ciekawe przypadki błędów.
Pierwszy problem upatrywałbym we współpracy edytorów z mechanizmem obsługującym zmianę kształtu kursora myszki. Pierwsze co bym zrobił, to usunął do testu ewentualne sterowniki modyfikujące zachowanie myszki - jak USB Overdrive. Ale dziwne jest, że dotyczy to tylko części sprzętu. Być może użyty jest jakiś specyficzny mechanizm, który nie do końca poprawnie jest zrealizowany w sterownikach karty graficznej. Zatem docelowo chyba rzeczywiście kierunek karta graficzna jest słuszny. U mnie podczas zmiany rozmiaru pędzla w LR, kursor skacze po skosie w lewo-góra lub prawo-dół, w zależności od tego, w którą stronę kręcę kółkiem. Ale zawsze wraca na swoje miejsce po takim "drgnięciu".
W drugim przypadku podejrzewałbym układ pamięci jako pierwszy. Zatem jak sprzęt zachowuje się z jedną kością pamięci (raz jedną, raz drugą). Ponieważ jednak błąd pierwszy wskazuje na oprogramowanie karty graficznej, to i w tym wypadku możliwość jest równie prawdopodobna.
Wypróbowałbym zmianę głębi kolorów. Nie mam co prawda pojęcia jak to zrobić na moim maćku, ale jakoś pewnie się da.Chodzi mi o to, by przestawić kartę na 16, 24 lub 32-bitowy kolor i zobaczyć jak wtedy ten błąd wygląda. Możliwe, że istnieje on tylko w pewnym trybie graficznym.
Wypróbowałbym także zmianę profilu monitora, choćby na standardowe Adobe RGB (1998 ).
Sprawdziłem.
2GB > problem z pędzlem jest, artefaktów nie ma ale to chyba dlatego że większość czasu po użyciu narzędzia widziałem tęczowe kółeczko i bufor przez dysk szedł.
4GB > oba problemy występują.
8GB > wiadomo... tyle mam normalnie.
Dodam tylko dla zainteresowanych że przy 2GB RAM, pamięć video to 288MB, przy 4GB, 384MB a dla 8GB to 512MB.
Chyba się poddaję. Czekam na aktualizacje, aczkolwiek dziś była EFI 1.3 > 1.4 i doopa.
Skontaktuj się z nami