Close

Strona 256 z 371 PierwszyPierwszy ... 156206246254255256257258266306356 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 551 do 2 560 z 3702

Domyślnie

Mam procesor znacznie gorszy niż mini 2011 i chodzi znakomicie. Może jakiś problem sprzętowy, niesprawne chłodzenie czy coś tego typu? Sprawdź w Geekbench`u czy masz wyniki takie jakie mini 2011 serwer mieć powinien.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Mam procesor znacznie gorszy niż mini 2011 i chodzi znakomicie. Może jakiś problem sprzętowy, niesprawne chłodzenie czy coś tego typu? Sprawdź w Geekbench`u czy masz wyniki takie jakie mini 2011 serwer mieć powinien.
    Geekbench ponad 8900 pkt, OpenGL w Cinebench 13 fps. - Tu wszystko jest OK i od tego zacząłem.

Problem leży ewidentnie w sterowniku 95% lub jednak sprzęcie 5%, aczkolwiek w tą drugą opcję wątpie.

Generalnie na sieci słychać o problemach https://discussions.apple.com/thread...art=0&tstart=0 aczkolwiek u mnie dochodzą jeszcze artefakty w Aperture 3.

Inna sprawa że choćbym nie wiem ile razy pod rząd nie katował marnej HD 3000 w teście OpenGL to artefaktu nie zobaczę a to jednak wskazuje chyba na sterownik...

Gdyby nie to to ten Mini Server jest dla mnie jak szyty na miarę...

Domyślnie

ja mam MBP z HD3000, używam PS elements 9 i aperture 3.2 i nie mam żadnych artefaktów, a sterownik grafiki pewnie ten sam co w mini.
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Generalnie na sieci słychać o problemach https://discussions.apple.com/thread...art=0&tstart=0 aczkolwiek u mnie dochodzą jeszcze artefakty w Aperture 3.
    Mi chodziło konkretnie o to, że Snow Leopard ci ledwo chodzi.

Domyślnie

Dałem niżej bo mi zależy na rozwiązaniu...
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 27-10-2011 o 17:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ma mam na makówce volumen systemowy w RAID0 na dwóch SSD. Jeśli interesują Pana osiągi to proszę tylko powiedzieć co i jak zmierzyć.
    Mi chodziło o wydajność tych dysków co ma GoOrange w swoim mini server w raid0.
    Kiedyś porównywałem za pomocą AJA Test ale on nie działa pod Lion'em

Że raid0 na SSD wymiata to się rozumie samo przez się
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Tak i szczerze mówiąc chodziło tylko o sprawdzenie różnicy w szybkości pracy "pod ręką". Odpukać w ciagu tych kilku dni nic się nie dzieje ale koniec końców odkrece ten raid i postawie Snow Leoparda obok Liona..
    Zawsze trochę mnie dziwi obawa ludzi przed utratą danych w raid0.
    Jeśli robisz regularne backupy (a mając TimeMachine trudno nie robić ) to olać awaryjność i cieszyć się wzrostem wydajności. W razie czego masz kopię.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Mi chodziło o wydajność tych dysków co ma GoOrange w swoim mini server w raid0.
    Kiedyś porównywałem za pomocą AJA Test ale on nie działa pod Lion'em

Że raid0 na SSD wymiata to się rozumie samo przez się

Tak to mniej więcej wygląda aczkolwiek na początku było po ok. 190.

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    ja mam MBP z HD3000, używam PS elements 9 i aperture 3.2 i nie mam żadnych artefaktów, a sterownik grafiki pewnie ten sam co w mini.
    Mam w takim razie mam prośbę...

Proszę w Aperture powiększyć zdjęcie "z", potem na powiększonym fragmencie użyć pędzla "Skin Smoothing" U mnie problemy są dwa.

1. Podczas powiększania rolką myszki rozmiaru pędzla w pewnym zakresie jego wielkość zmienia się ale nie widać tego na monitorze. Po przekroczeniu pewnego rozmiaru następuje przeskok do już aktualnej wielkości. Z powrotem działa tak samo. Problem dotyczy PS CS5, Lightroom 3 i Aperture 3 (a pewnie i innych programów). Ciekawe jest to że nagrywając film z pulpitu podczas oglądania nie widać tego w ogóle! Czyli problem dotyczy tego co prezentuje monitor a nie co się faktycznie dzieje.

2. W Aperture 3 po powiększeniu "z" a potem na powiększonym fragmencie użyciu pędzla "Skin Smoothing" następuje sieczka i artefakty ale tylko w obszarze zdjęcia. Jeśli zmniejszyć okno do rozmiaru znaczka pocztowego to tylko w tym małym obszarze jest problem. To widać także na zgrywanym z ekranu filmie.

Niestety nie posługuję się ojczystą mową Szekspira więc błądzę po omacku ale z tego co widzę to ten pierwszy problem to norma. Doczytałem też gdzieś że problem leży po stronie (i tu już nie zrozumiałem) albo HD 3000 w ogóle albo tylko z Mac Mini Server z 384MB RAM, Mini z i5 2.3Ghz ma 288MB RAM.

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Mi chodziło konkretnie o to, że Snow Leopard ci ledwo chodzi.
    Bo na Mini Snow Leopard w ogóle to nie działa, ja zainstalowałem na innym kompie i przeniosłem na Mini, kaszanił się strasznie. Cinebench OpenGL w ogóle nie odpalilł a z Geekbench po 4 minutach dałem sobie spokój.

Domyślnie

Bardzo ciekawe przypadki błędów.
    Pierwszy problem upatrywałbym we współpracy edytorów z mechanizmem obsługującym zmianę kształtu kursora myszki. Pierwsze co bym zrobił, to usunął do testu ewentualne sterowniki modyfikujące zachowanie myszki - jak USB Overdrive. Ale dziwne jest, że dotyczy to tylko części sprzętu. Być może użyty jest jakiś specyficzny mechanizm, który nie do końca poprawnie jest zrealizowany w sterownikach karty graficznej. Zatem docelowo chyba rzeczywiście kierunek karta graficzna jest słuszny. U mnie podczas zmiany rozmiaru pędzla w LR, kursor skacze po skosie w lewo-góra lub prawo-dół, w zależności od tego, w którą stronę kręcę kółkiem. Ale zawsze wraca na swoje miejsce po takim "drgnięciu".
    W drugim przypadku podejrzewałbym układ pamięci jako pierwszy. Zatem jak sprzęt zachowuje się z jedną kością pamięci (raz jedną, raz drugą). Ponieważ jednak błąd pierwszy wskazuje na oprogramowanie karty graficznej, to i w tym wypadku możliwość jest równie prawdopodobna.
    Wypróbowałbym zmianę głębi kolorów. Nie mam co prawda pojęcia jak to zrobić na moim maćku, ale jakoś pewnie się da. Chodzi mi o to, by przestawić kartę na 16, 24 lub 32-bitowy kolor i zobaczyć jak wtedy ten błąd wygląda. Możliwe, że istnieje on tylko w pewnym trybie graficznym.
    Wypróbowałbym także zmianę profilu monitora, choćby na standardowe Adobe RGB (1998 ).

Domyślnie

Sprawdziłem.

2GB > problem z pędzlem jest, artefaktów nie ma ale to chyba dlatego że większość czasu po użyciu narzędzia widziałem tęczowe kółeczko i bufor przez dysk szedł.

4GB > oba problemy występują.

8GB > wiadomo... tyle mam normalnie.

Dodam tylko dla zainteresowanych że przy 2GB RAM, pamięć video to 288MB, przy 4GB, 384MB a dla 8GB to 512MB.

Chyba się poddaję. Czekam na aktualizacje, aczkolwiek dziś była EFI 1.3 > 1.4 i doopa.

Strona 256 z 371 PierwszyPierwszy ... 156206246254255256257258266306356 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów