Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Nissin Di622 mark II

Jako, że jestem nowy, witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam lampę Nissin Di622 mark II i używam ją z aparatem Nikon d90.
    Działa poprawnie we wszystkich trybach oprócz bezprzewodowego slave w systemie CLS.
    Ustawienia aparatu i lampy takie jak na załączonym poglądowym zdjęciu:

Lampa wbudowana komunikuje się z zewnętrzną, obie błyskają, ale błysk lampy zewnętrznej jest bardzo słaby
    (tak jakby generowany był tylko przedbłysk) i zdjęcie jest totalnie niedoświetlone.
    Lampa ustawiona w trybie SD bez problemu potrafi poprawnie doświetlić obraz.

Czy taki problem jest komuś znany?

Pozdrawiam

Domyślnie

Mnie kolega adolfik9501 w innym wątku napisał, że "Di622 II i D70 w CLS/AWL nie zagra razem, gdyż lampa ma na stałe przypisany kanał 1 a korpus 3." Czyli może posprawdzaj ustawienie kanałów w D90, tak aby się body zgrało z lampą.

EDIT:

Hmmm, widzę, że ustawienia jednak zgodne... Może spróbuj zrobić korektę błysku lampy na +. Poza tym, jakich używasz czasów? Może za krótkie dla synchronizacji lampy zewnętrznej?
    Ostatnio edytowane przez Feadin ; 27-10-2011 o 12:25
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feadin Zobacz posta
    Mnie kolega adolfik9501 w innym wątku napisał, że "Di622 II i D70 w CLS/AWL nie zagra razem, gdyż lampa ma na stałe przypisany kanał 1 a korpus 3."
    Tak jak napisałem mam d90 i z nim powinno działać.

Domyślnie

Przepraszam, nie dokończyłem wcześniej myśli, ale już zedytowałem.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF

Domyślnie

Mnie kolega adolfik9501 w innym wątku napisał, że "Di622 II i D70 w CLS/AWL nie zagra razem, gdyż lampa ma na stałe przypisany kanał 1 a korpus 3." Czyli może posprawdzaj ustawienie kanałów w D90, tak aby się body zgrało z lampą.

EDIT:

Hmmm, widzę, że ustawienia jednak zgodne... Może spróbuj zrobić korektę błysku lampy na +. Poza tym, jakich używasz czasów? Może za krótkie dla synchronizacji lampy zewnętrznej?
    Korekta błysku w menu aparatu powoduje bardzo niewielką zmianę.
    Używam czasu rzędu 1/60s i maksymalnego otworu przysłony.
    Więc raczej ani maksymalny czas synchonizacji, ani przymknięta przysłona nie są przyczyną.

Kiedy w menu aparatu ustawię wbudowaną lampę w tryb TTL, to na zdjeciu widać, że błysnęła, ale również
    bardzo słabo. Tak jakby błyski obu lamp były tylko przedbłyskami. Ew. błyski, które widać są ostateczne, ale wynikają z błędnego pomiaru.

Domyślnie

Hmm... właśnie, może coś z pomiarem? Na pewno masz ustawiony pomiar matrycowy w aparacie? Używasz odpowiedniego obiektywu, obsługującego ten pomiar? Czy używasz podstawowego trybu lampy, a więc masz wyłączoną synchronizację na drugą kurtynę migawki? Niestety spodziewam się, że odpowiedzi te będą pewnie twierdzące, a jeżeli tak, to trochę brak mi pomysłów, chyba będzie trzeba poczekać na kogoś, kto ma D90 i tą lampę.

A sprawdź jeszcze może, jak działa sama lampa wbudowana w trybie commander? Czy też są takie problemy, czy tylko we współpracy ze slavem?

Domyślnie

pokaż fotke
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Domyślnie

Hmm... właśnie, może coś z pomiarem? Na pewno masz ustawiony pomiar matrycowy w aparacie? Używasz odpowiedniego obiektywu, obsługującego ten pomiar? Czy używasz podstawowego trybu lampy, a więc masz wyłączoną synchronizację na drugą kurtynę migawki? Niestety spodziewam się, że odpowiedzi te będą pewnie twierdzące, a jeżeli tak, to trochę brak mi pomysłów, chyba będzie trzeba poczekać na kogoś, kto ma D90 i tą lampę.
    Odpowiedzi są niestety twierdzące.

A sprawdź jeszcze może, jak działa sama lampa wbudowana w trybie commander? Czy też są takie problemy, czy tylko we współpracy ze slavem?
    Wbudowana lampa ustawiona w trybie commander TTL bez obecności slavea działa dobrze.
    Dopiero pojawienie się slavea powoduje problemy.
    Tak jakby lampy dogadywały siłę błysku, a potem slave błyskał słabiej niż ustalono.

Tak, czy siak dziękuję za próbę pomocy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leniu Zobacz posta
    pokaż fotke
    Wkleję jutro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leniu Zobacz posta
    pokaż fotke

nie udało się wkleić zdjęć. Spróbuję jeszcze raz.
    Ostatnio edytowane przez jacek.zaleski ; 27-10-2011 o 20:47

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów