Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Smile Lightroom vs. Corel PaintShop Pro X4

Witam,

Zblizaja sie swieta i taki prezencik sobie szykuje, ze po raz pierwszy zafunduje sobie oryginalne oprogramowanie do obróbki zdjec

Na co dzien uzywam Lightrooma 3 (trial heh no i czasami trialowa wersje Photoshopa ^^ i w sumie wybór powinien pasc na Adobe.

Niestety nie stac mnie na photoshopa i lightrooma zarazem wiec pomyslalem o paintShopie pro x4.
    Zdjecia robie glownie w Raw-ie, nie jestem ekspertem od efektow specjalnych ale czasami lubie sie pobawic.

Bardzo prosilbym bym o Wasze opinie i doswiadczenia z tymi programami.

Lubie LR ale chcialbym skupic sie na jednym programie-Corel pro x4 wydaje sie byc strzalem w 10 ale szczerze mowiac nic nie wiem o tym programie, wiec stad prosba do Was moi mili o opinie.

dziekuje za wszystkie komentarze

Domyślnie

Sprawdziłeś czy PaintShop Pro X4 otwiera rawy?

Domyślnie

To może Photoshop elements. Ułamek ceny dużego PS a wygodny w użytkowaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Sprawdziłeś czy PaintShop Pro X4 otwiera rawy?
    A dlaczego ma nie otwierać? Inna sprawa, że wsparcie dla RAWów w Corelu zawsze wyglądało, hm.. dziwnie.

No ale jak Lightroom jest za drogi, a coś tam w Photoshopie robisz to jest jeszcze Photoshop Elements.
    Przy okazji to właśnie PainshopPro jest takim odpowiednikiem Elementów
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Corel PSP jest zdecydowanie zbyt wolny do sensownej pracy. Jeśli nie stać Cię na LR, to śmiało polecam PSE. Jakieś dwa lata korzystałem z PSE7, teraz mam PSE9. Złego słowa o tym programie nie powiem
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Tylko nie Corel, zreszta sam mozesz to sprawdzic dlaczego nie , sciagajac wersje trial z oficjalnej stronki. Photoshop Elements nie da Ci tego co Lightroom pod wzgledem edycji rawow. Z tego wszystkiego wlasnie Lightroom bedzie najlepszy. Pozdrawiam

Domyślnie

Ja 90% obróbki załatwiam w Lightroomie, a wspomogam się Elementsem, tyle że ja zarabiam na ślubach i potrzebuję
    kombajnu do hurtowego wołania NEFów.
    Jeśli nie robisz bardzo dużej ilości zdjęć, to na Twoim miejscu kupiłbym Elementsa.
    (Corela używałem przez wiele lat i nie narzekałem, mimo wszystko obecnie wybrałbym nowego PS ELements 10).
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

A jeśli jesteś użytkownikiem maca, to za 64 euro możesz kupić apple aperture w appstore
    To całkiem niezły odpowiednik LR właśnie
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Jestem w stanie kupic sobie LR ale juz na photoshopa pieniedzy nie bedzie -stad ten moj pomysl na Corelowski polsrodek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjpj666 Zobacz posta
    Jestem w stanie kupic sobie LR ale juz na photoshopa pieniedzy nie bedzie -stad ten moj pomysl na Corelowski polsrodek.
    Moim zdaniem, tym półśrodkiem będzie właśnie Photoshop Elements.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów