Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 86

Wątek: Dysk na backup

Domyślnie

oj trochę odświeżam temat,
    przeczytałem wszystko od 1 do 60 posta i dopiero pod koniec poruszono wellanda i tylko na samym początku o raidzie ale przyjemnie i szybko się czytało

co do mnie to właśnie kupuję dysk,
    miałem kupić zewnętrzny po prostu dysk jakiejś marki w obudowie wszystko sklepione itp ale jednak możliwosc wyboru samemu obudowy i tego co będzie w środku bardziej mi się spodobało

przymierzam się do kupna obudowy pod 2 dyski sklepione w RAID_1, z czego w tym miesiącu kupuję jeden dysk a w grudniu 2gi dysk (portfel!),
    moje pytanie brzmi czy po podłączeniu drugiego dysku dane z pierwszego automatycznie się skopiują na drugi?

obudowa z esata + usb2.0 full aluminium i wiatraczek dla chłodzenia tylko firma troszkę niesprawdzona przeze mnie no ale to tylko obudowa..: http://www.akcesoriapc.pl/obudowa-35...aid-p-447.html
    dysk twardy? i tu jest haczyk bo nie mam pojęcia jaki ale chyba łyknę jednak 2TB WD: http://allegro.pl/hdd-2tb-64mb-satai...851527183.html
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

W opiniach w skapiec.pl piszą o głośnym wentylatorze.

Poza tym takie super bezpieczne rozwiązanie to nie jest - jak ten RAID mirror spadnie podczas pracy/coś przypadkowo skasujesz to na obu dyskach na raz stracisz dane. Już bezpieczniejszy (choć mniej wygodny) jest RAID mirror manualny

Domyślnie

Caviar Green - poczytaj dokladniej specyfikacje. Mam 640 GB, cichutkie ale 2-3 razy wolniejsze od czegokolwiek... Backup tak, praca - wrrr...
    Zobacz tez opinie /grupe dyskusyjna WD nt czy ten konkretny model radzi sobie z RAID.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anar Zobacz posta
    oj trochę odświeżam temat,
    przeczytałem wszystko od 1 do 60 posta i dopiero pod koniec poruszono wellanda i tylko na samym początku o raidzie ale przyjemnie i szybko się czytało

co do mnie to właśnie kupuję dysk,
    miałem kupić zewnętrzny po prostu dysk jakiejś marki w obudowie wszystko sklepione itp ale jednak możliwosc wyboru samemu obudowy i tego co będzie w środku bardziej mi się spodobało
    Też kombinowałem z welland plus dyski ale po podliczeniu kosztów po prostu kupiłem WD My Book Studio II 2 GB i jestem BARDZO zadowolony ( także pod względem estetycznym, chociaż to nie najważniejsze ) Załączone jest oprogramowanie WD Backup Anywhere - podłączasz w mig, konfigurujesz i zapominasz o backupach

Domyślnie

RAID nie jest zabezpieczeniem, chroni tylko przed fizycznym padem jednego dysku. Jeśli rozjedzie się system plików to na dwóch dyskach naraz, podobnie jak skasowanie pliku, też zniknie z dwóch naraz. Lepiej w takim przypadku mieć dwa dyski pojedyncze i nagrywać na dwa. Bezpieczeństwo znacznie wyższe niż w przypadku RAIDa.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Zaproponuję nieco niszowe rozwiązanie, ale ciekawe, które wydaje mi się warto zaprezentować.

Użytkownicy laptopów IBM/Lenovo serii ThinkPad mają możliwość zamiany napędu optycznego (w laptopie lub stacji bazowej) na dysk twardy 2,5". Wystarczy adapter Ultrabay <=> HDD, np. taki:
    http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI....E:L:OC:PL:1123
    (polecam zakupy na eBayu, jest 2 razy taniej niż na allegro, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość).

Pomysł wpadł mi podczas próby zagospodarowania starego dysku 60 GB. Obudowy 2,5" albo drogie, albo tandetne i tragicznie wyglądające, sprzedać za grosze też szkoda, a szkoda żeby się dysk marnował. Teraz dysk sobie siedzi grzecznie w stacji dokującej i robi za backup dokumentów. W razie kradzieży laptopa "w terenie" mam kopię danych w domu. Nic nie trzeba ekstra podłączać, żadnych USB, nic się nie pałęta po biurku lub nie daj Boże jeszcze się błyszczy i miga.

Domyślnie

A ja myślę, że błądzicie... Aby zrobić backup wystarczy kupić dysk, po prostu dysk i nic więcej. Wiadomo, że są opcje estetyczne, takie jak dyski w pięknych obudowach, są też opcje pośrednie, czyli stacje dokujące. Jednak najlepszy stosunek ceny do pojemności ma po prostu kupno dysku i wyprowadzenie sobie kabelków do niego. Poniżej jest opisane o co chodzi:

Backup danych

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Wszystko fajnie, ale niektórzy mają laptopy
    Wpis fajny, dodałby tylko do niego parę słów o automatyzacji backupu przy pomocy SyncToy.
    Ostatnio edytowane przez ku6i ; 15-10-2011 o 01:08

Domyślnie

Ja mam kupione dwa dyski przenośne 2,5. Proste, szybkie rozwiązanie i w obecnej chwili nie takie drogie. Podłącze do notebooka i do stacjonarnego. Jeśli komuś zależy na bardzo dużym bezpieczeństwie danych to niestety pozostaje tylko rozwiązanie, że drugi dysk leży u rodziny. W razie pożaru i innych wypadków mamy kopię bezpieczeństwa. Można też najważniejsze zdjęcia umieszczać na serwerze w Internecie, nie koniecznie muszą być dostępne dla innych.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    A ja myślę, że błądzicie... Aby zrobić backup wystarczy kupić dysk, po prostu dysk i nic więcej. Wiadomo, że są opcje estetyczne, takie jak dyski w pięknych obudowach, są też opcje pośrednie, czyli stacje dokujące. Jednak najlepszy stosunek ceny do pojemności ma po prostu kupno dysku i wyprowadzenie sobie kabelków do niego. Poniżej jest opisane o co chodzi:

Backup danych
    Jakoś miałbym większe obawy przy odłączaniu/podłączaniu podczas pracy. Poza tym odsłonięta elektronika dysku (podatna na ładunki elektrostatyczne) to też kiepski pomysł. I na koniec odprowadzanie ciepła - taki samotny dysk na dywaniku to chyba jakaś pomyłka. Już nawet pomijam fakt że do laptopa nie podłączysz.

Ostatecznie: błądzisz.

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    RAID nie jest zabezpieczeniem, chroni tylko przed fizycznym padem jednego dysku. Jeśli rozjedzie się system plików to na dwóch dyskach naraz, podobnie jak skasowanie pliku, też zniknie z dwóch naraz. Lepiej w takim przypadku mieć dwa dyski pojedyncze i nagrywać na dwa. Bezpieczeństwo znacznie wyższe niż w przypadku RAIDa.
    Popieram to co napisałeś w 100%

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów