Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    No w zasadzie tak - co kto lubi...
    Do ekstremalnych skal to ja już radziłbym 55tkę f/3,5 i pierścień mocowania odwrotnego, ALE NA MIESZKU, a nie pierścieniach
    OK, tyle, że taki zastaw to jedynie w domowym/studyjnym zaciszu się sprawdzi.
    Do zdjęć owadów (i nie tylko), w terenie, pierścienie z przeniesieniem przysłony będą bardzo praktyczne i wygodne.
    Nikkor 60mm AF 2.8 D z kompletem pierścieni da nam skalę ok. 2,4:1.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Dzisiaj rano doszedl obiektyw. Wspaniala budowa, optyka, a ostrosc to juz wogole masakra. Czy moglby mi ktos poradzic jakies dobre pierscienie do tego zestawu? Dziekuje za wszelka pomoc.
    d90 ; d300; 35 f1.8; 60 f2.8 micro; 55-300 VR;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof111 Zobacz posta
    Czy moglby mi ktos poradzic jakies dobre pierscienie do tego zestawu?
    Najlepiej kupić pierścienie przenoszące automatykę, a już minimum to posiadające popychacz przysłony.
    Jest teraz spory wybór i ceny są różne. Najlepszą opinię mają, ale i są dość drogie, pierścienie Kenko (lub Soligor - to to samo) - są świetnie wykonane i przenoszą praktycznie wszystko. Ja takich używam i mogę je polecić. Z tańszych też zapewne ktoś coś poleci.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Pierścienie Kenko będą ok do tego obiektywu, ale przestrzegałbym przed podłączeniem ich do czegoś ciężkiego. Próbowałem z 300-tką: trzeba mieć trzecią rękę do podtrzymywania pierścieni, bo styki się rozłączają pod ciężarem szkła.

Domyślnie

Odświeżę temat. Na razie jestem posiadaczem coolpixa P500 i od czasu do czasu pożyczam konika-minolta 7d i canon 450d ale max obiektyw 75mm bez macro, więc moje doświadczenia są niewielkie w tej dziedzinie. Przeglądając zdjęcia na tym forum bądź innym, brakuje mi dodatkowego parametru który dla mnie jest dość istotny, jest to odległość od obiektu fotografowanego. Krótko mówiąc, jaki obiektyw [zoom] powinienem zakupić razem z D7000 by robić tego typu zdjecia z odległości przynajmniej metra lub większej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brajan73 Zobacz posta
    Przeglądając zdjęcia na tym forum bądź innym, brakuje mi dodatkowego parametru który dla mnie jest dość istotny, jest to odległość od obiektu fotografowanego.
    każdy producent obiektywu podaje ten parametr, który nazywa się minimalna odległość ostrzenia i przy zdjęciach macro (1:1) czy to będzie pół centymetra czy centymetr więcej to raczej żadna różnica.

Krótko mówiąc, jaki obiektyw [zoom] powinienem zakupić razem z D7000 by robić tego typu zdjecia z odległości przynajmniej metra lub większej?
    im dłuższa ogniskowa tym większa odległość od fotografowanego obiektu.
    Przy skali odwzorowania 1:1 Nikkor 200 micro ma 50 cm od matrycy... Obawiam się, że nie ma obiektywu, który pozwoli wykonywać takie zdjęcia z odległości przynajmniej metra.
    I zresztą nie ma takiej potrzeby. Takie motylki spokojnie zrobisz na DXksie obiektywem macro o ogniskowej 60mm np. Nikkor 60 micro AF-S lub Tamron 60mm f2.
    Stabilizowany Nikkor 105 AF-S będzie super ale cena już większa.
    Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 14-10-2011 o 13:39
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

Z twojej wypowiedzi wnioskuję że obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO oraz Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM w zupełności wystarczą jak na potrzeby "amatora", czy raczej powinienem rozejrzeć za innymi obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez Brajan73 ; 14-10-2011 o 13:30

Domyślnie

Z twojej wypowiedzi wnioskuję że obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO oraz Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM w zupełności wystarczą jak na potrzeby "amatora", czy raczej powinienem rozejrzeć za innymi obiektywami.
    to niestety nie są obiektywy macro... chociaż ten dopisek w nazwie może to sugerować...
    szukaj obiektywów ze skalą odwzorowania 1:1.
    Te co wymieniłem się nadają albo całkiem fajnym kompromisem między ceną a jakością jest Tamron 90mm f2,8 DI macro.
    Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 14-10-2011 o 13:51
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

tez bym chcial sie podpiac pod ten temat nie tworzac kolejnego nowego o makro.

Mam pytanie z nautry technicznej. Z tego co rozumiem takie zdjecia macro sa robiona na duzych przyslonach f8-11 itp ? Czy w takim razie ma sens kupoiwac obiektyw ze swiatelm 2.8 ?
    Jak sie maja do macro takie obiektywy jak :

Sigma 70-300mm f4-5.6 D Lens - APO Macro
    TAMRON AF 55-200mm f4-5.6 LD MACRO LENS
    NIKON MACRO AF D 28-105mm

wymieniam tylko kilka z ebaya tanich

Moze ktos mnie oswiecic w tym temacie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deimon Zobacz posta
    Sigma 70-300mm f4-5.6 D Lens - APO Macro
    Dawno temu ganiałem z taką po łąkach za motylkami, mając ustawioną odległość mnimalną 90 cm i ogniskową 200 mm, co daje skalę 1:3. Na większe motylki starcza, na małe obiekty już nie bardzo. Można jeszcze osiągnąć 1:2 przy 300 mm, ale to niewygodne i ostrość siada
    Prawdziwym obiektywem makro możesz czasem strzelić jakiś portrecik, więc F2,8 jak najbardziej ma sens
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów