Szukaj
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Dzisiaj rano doszedl obiektyw. Wspaniala budowa, optyka, a ostrosc to juz wogole masakra. Czy moglby mi ktos poradzic jakies dobre pierscienie do tego zestawu? Dziekuje za wszelka pomoc.
d90 ; d300; 35 f1.8; 60 f2.8 micro; 55-300 VR;
Najlepiej kupić pierścienie przenoszące automatykę, a już minimum to posiadające popychacz przysłony.
Jest teraz spory wybór i ceny są różne. Najlepszą opinię mają, ale i są dość drogie, pierścienie Kenko (lub Soligor - to to samo) - są świetnie wykonane i przenoszą praktycznie wszystko. Ja takich używam i mogę je polecić. Z tańszych też zapewne ktoś coś poleci.
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Pierścienie Kenko będą ok do tego obiektywu, ale przestrzegałbym przed podłączeniem ich do czegoś ciężkiego. Próbowałem z 300-tką: trzeba mieć trzecią rękę do podtrzymywania pierścieni, bo styki się rozłączają pod ciężarem szkła.
Odświeżę temat. Na razie jestem posiadaczem coolpixa P500 i od czasu do czasu pożyczam konika-minolta 7d i canon 450d ale max obiektyw 75mm bez macro, więc moje doświadczenia są niewielkie w tej dziedzinie. Przeglądając zdjęcia na tym forum bądź innym, brakuje mi dodatkowego parametru który dla mnie jest dość istotny, jest to odległość od obiektu fotografowanego. Krótko mówiąc, jaki obiektyw [zoom] powinienem zakupić razem z D7000 by robić tego typu zdjecia z odległości przynajmniej metra lub większej?
każdy producent obiektywu podaje ten parametr, który nazywa się minimalna odległość ostrzenia i przy zdjęciach macro (1:1) czy to będzie pół centymetra czy centymetr więcej to raczej żadna różnica.
im dłuższa ogniskowa tym większa odległość od fotografowanego obiektu.
Przy skali odwzorowania 1:1 Nikkor 200 micro ma 50 cm od matrycy... Obawiam się, że nie ma obiektywu, który pozwoli wykonywać takie zdjęcia z odległości przynajmniej metra.
I zresztą nie ma takiej potrzeby. Takie motylki spokojnie zrobisz na DXksie obiektywem macro o ogniskowej 60mm np. Nikkor 60 micro AF-S lub Tamron 60mm f2.
Stabilizowany Nikkor 105 AF-S będzie super ale cena już większa.
Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 14-10-2011 o 13:39
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
Z twojej wypowiedzi wnioskuję że obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO oraz Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM w zupełności wystarczą jak na potrzeby "amatora", czy raczej powinienem rozejrzeć za innymi obiektywami.
Ostatnio edytowane przez Brajan73 ; 14-10-2011 o 13:30
Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 14-10-2011 o 13:51
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
tez bym chcial sie podpiac pod ten temat nie tworzac kolejnego nowego o makro.
Mam pytanie z nautry technicznej. Z tego co rozumiem takie zdjecia macro sa robiona na duzych przyslonach f8-11 itp ? Czy w takim razie ma sens kupoiwac obiektyw ze swiatelm 2.8 ?
Jak sie maja do macro takie obiektywy jak :
Sigma 70-300mm f4-5.6 D Lens - APO Macro
TAMRON AF 55-200mm f4-5.6 LD MACRO LENS
NIKON MACRO AF D 28-105mm
wymieniam tylko kilka z ebaya tanich
Moze ktos mnie oswiecic w tym temacie ?
Dawno temu ganiałem z taką po łąkach za motylkami, mając ustawioną odległość mnimalną 90 cm i ogniskową 200 mm, co daje skalę 1:3. Na większe motylki starcza, na małe obiekty już nie bardzo. Można jeszcze osiągnąć 1:2 przy 300 mm, ale to niewygodne i ostrość siada
Prawdziwym obiektywem makro możesz czasem strzelić jakiś portrecik, więc F2,8 jak najbardziej ma sens![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Skontaktuj się z nami