O poslugiwaniu sie googlami tez niewiele wie... Przeciez na jego pytania odpowiedz padla juz wiele razy.
Szukaj
O poslugiwaniu sie googlami tez niewiele wie... Przeciez na jego pytania odpowiedz padla juz wiele razy.
wy się dalej nakręcacie a ten kolo sobie jaja robi...
Sprzętu będzie kupa a fotograf d**a
Polecam popatrzeć na kąty w jakich robisz zdjęcia a i instrukcja aparatu Twoim przyjacielem...![]()
Ok, zrozumialem. Nie robie sobie jaj, moze nie wiem za duzo o sprzecie, dlatego zapytalem czy D7000 pluje olejem, bo tak przeczytalem na tym forum. Chcialbym go sobie kupic, a do tego wspomniany wczesniej T. SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i AF-S 55-200mm f/4-5.6G ED VR <jak juz pisalem wczesniej> tylko nie wiem czy to dobry wybor, czy bedzie pasowal, zapytalem tylko przeciez. Instrykcje bede czytal jak kupie tego D7000 lub cos z Nikona, ksiazki tez poczytam. Chce kupic porobic, uczyc sie <jak to mowia trening czyni mistrza> Poczytam, popytam, porobie fotki i cos zalapie.
Na początek kup cokolwiek potem będziesz się zastanawiał czy to dobry wybór.
Ciężko powiedzieć czy to dobry wybór bo to zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, znam ludzi, którzy robią zdjęcia tylko dwoma obiektywami 35mm i 85mm i nic innego im do życia nie potrzebne, są tacy co nigdy od aparatu nie odpięli obiektywu 18-200 i też są zadowoleni.
Sam musisz do tego dość!
To co wypisałeś powyżej to super sprzęt na początek, jak popstrykasz to sam dojdziesz do tego czego Ci brakuje i będziesz sobie uzupełniał/zmieniał szkła.
Dość marudzenia - do dzieła!
Ok, zrobie tak jak napisales. Jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy ten D7000 pluje olejem? Bo czytalem tez ze sa wersie ktore brudza matryce i ktore sa Ok. Kupie sobie tego 17-50 na poczatek, cos jeszcze do uchwytania dziecka ktore biega gdzies na placu zabaw...czyli chyba 18-200. Jak ten D7000 rzeczywiscie brudzi matryce to kupie D90 bo slyszalem ze jest lepszy od D3000, D5000, D5100. Sorry wszystkim za marudzenie itd, dziekuje tym ktory sa wyrozumiali i mi w jakis sposob pomogli.
To czy pluje czy nie zależy od konkretnego egzemplarza, raczej nie ma się o co martwić, jeśli pozostałe parametry spełniają oczekiwania, to nie ma się czym łamać tylko brać - po to jest gwarancja.
Co do obiektywów: nie kupuj obiektywów których ogniskowe się pokrywają - to bez sens jest przy takich szkłach. Jeśli już się rozmyśliłeś co do szkieł z poprzedniego posta to kup samo 18-200, powinieneś być zadowolony.
Kupie Tamrona 17-50 VC. Do tego chyba Samyung 85 1.4 plus jakis zoom w plener. Czy sa wersie Samyung 85 w autofocusem? Nie wiem czy dam rade manualnie np w ciemniejszym miejscu ustawic ostrosc![]()
Ostatnio edytowane przez Ewerew ; 14-10-2011 o 15:03
Skontaktuj się z nami