Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bipper Zobacz posta
    GWS - 30 kl/s to nie wada, a zaleta, szkoda, że d7000 nie filmuje w 30kl/s full hd, bo te kilka klatek więcej na sekundę przydaje się w dynamicznych ujęciach.
    Pozdro
    Ale DVD/BD w PAL się nie zrobi. Generalnie to nie problem w dzisiejszych czasach, gorzej gdy jest więcej źródeł i każde ma inny FPS, wtedy lepiej trzymać się standardu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    Ale DVD/BD w PAL się nie zrobi. Generalnie to nie problem w dzisiejszych czasach, gorzej gdy jest więcej źródeł i każde ma inny FPS, wtedy lepiej trzymać się standardu.
    Przekonwertowac 'w dół' zawsze można.
    FullHD i DVD wole robic w amerykanskim standardzie, bo lepszy, a sprzęt każdy z obecnych na rynku to odtworzy. Nie ma co się szczypać. Ilosc klatek na sekundę jest ważna.
    Dyski BD zwykle sa niestety w formacie kinowym (niecałe 24klatki/sek), ktory jest poprostu dziadowski (malo fps-ów).

Domyślnie

Przekonwertowac 'w dół' zawsze można.
    Z 30 na 25? Z 50 na 25 wywalasz co 2 klatkę. A co z 30 na 25 bo nie widzę jakiegoś banalnego rozwiązania.
    Dyski BD zwykle sa niestety w formacie kinowym
    Nie wiem czemu niestety... Filmy są kręcone z prędkością 24kl/s więc przynajmniej ja chcę je oglądać tak jak zostały nagrane a nie przyśpieszone bodajże o 8%.
    ktory jest poprostu dziadowski (malo fps-ów).
    A co to jest, gra komputerowa żeby bylo jak najwięcej klatek? Film powinien mieć 24 lub ewentualnie w Europie 25 a w stanach 30. Przy 50/60kl/s mam wrażenie jakbym oglądał film w przyśpieszonym tempie.
    Ostatnio edytowane przez hirosz ; 11-10-2011 o 17:23

Domyślnie

Ogladales wladce pierscieni albo planet earth na sprzecie bez upiekszaczy lub w kinie? Ladne pare ujec wyglada zalosnie przy 24 klatkach. Tnie paskudnie, a szkoda, bo to bardzo piekne ujecia.
    W glebokim powazaniu mam gierki, ale zrozum, ze pewna ilosc klatek jest nieodzowna dla plynnej animacji takze w kinie. Nasze oko potrzebuje nieco wiecej niz 23,97klatki na sek. zeby dac sie oszukac. Gdyby to wystarczalo, to super, bo po co dodatkowe, zbedne dane?

Domyślnie

na sprzecie bez upiekszaczy
    Nie za bardzo wiem o co chodzi. Filmy oglądam na pewno z oryginalnymi prędkościami.
    ze pewna ilosc klatek jest nieodzowna dla plynnej animacji takze w kinie.
    Wiadomo, że nie ma idealnej płynności ale taka idealna płynność w filmach wydaje się nie naturalna. I to nie jest chyba tylko moje zdanie skoro wszyscy niemalże wszystko oglądają w 24kl/s lub 25 gdzie różnica nie jest widoczna i nikt nie narzeka a filmy do dzisiaj się kręci w 24. Nie rozumiem dlaczego chcesz walczyć z czymś co jest przyjęte i akceptowalne na całym świecie...
    Gdyby to wystarczalo, to super, bo po co dodatkowe, zbedne dane?
    Do slow motion. Poza tym wciąż się kręci bez tych "dodatkowych danych". Może jak już cyfra wyprze całkowicie taśmę to się to zmieni.

Domyślnie

Również mam zamiar dokupić drugie body do Filmowania i czasem do sfocenia czegoś... rozumiem ze polcecanie Canony do Filmów ? niz nowe nikony Np D7000 mam do wydania około 4k na taki aparat... chociaz cały czas mi chodzi po głowie 5d MKII i do filmów i do Studia... i zostawić sobie też nikosia D700 do reporterki... jak myślicie warto kupić tego Canona czy też moze np 550D jak jest z jakością filmów pomiędzy tymi aparatami ?
    Nikon D700 ze szkiełkiem N24-70 2.8 i do tego sabinka SB800
    Zapraszam na LVQE.DIGART.PL )
    ................... http://lvqe.maxmodels.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hirosz Zobacz posta
    a filmy do dzisiaj się kręci w 24
    Przykro mi ale kolega jest w duzym bledzie. Nie bez powodu wszystkie nowe profesjonalne (RED, ARRI, SONY) kamery cyfrowe moga krecic z predkosciami duzo wiekszymi niz 24 klatki na sekunde.
    Nowy film Petera Jacksona jest krecony w 48 klatkach na sekunde. Wlasnie po to zeby nie bylo takich problemow w ujeciach jak bylo to przy Wladcy Pierscieni. 24 klatki powoli sa juz wypierane i za kilka lat przestana byc uzywane na szeroka skale.

A "konwertowanie" predkosci w dol, gore z 24 na 29.97 czy tez inne nie jest takim wielkim problemem. Wszystko jest do zrobienia, chociaz trzeba powiedziec ze czasami gorszym rezultatem.

Ale ogolnie mowiac im wiecej kamera moze nam dac tym lepiej!
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    Przykro mi ale kolega jest w duzym bledzie. Nie bez powodu wszystkie nowe profesjonalne (RED, ARRI, SONY) kamery cyfrowe moga krecic z predkosciami duzo wiekszymi niz 24 klatki na sekunde.
    Nowy film Petera Jacksona jest krecony w 48 klatkach na sekunde. Wlasnie po to zeby nie bylo takich problemow w ujeciach jak bylo to przy Wladcy Pierscieni. 24 klatki powoli sa juz wypierane i za kilka lat przestana byc uzywane na szeroka skale.

A "konwertowanie" predkosci w dol, gore z 24 na 29.97 czy tez inne nie jest takim wielkim problemem. Wszystko jest do zrobienia, chociaz trzeba powiedziec ze czasami gorszym rezultatem.

Ale ogolnie mowiac im wiecej kamera moze nam dac tym lepiej!
    Dokladnie o to chodzi.
    Sprzet bez upiekszaczy to taki, ktory nie produkuje sam klatek posrednich, zeby zniwelowac skakanie obrazu. Obecnie kazdy telewizor z napisem 100 lub wiecej Hz takie cos ma i ma to wlasnie po to.

Domyślnie

ja bym nie powiedzial ze w duzym bledzie bo w bledzie nie jestem a nie napisalem o wszystkich filmach. o hobbicie wiem ale to jest wyjątek ktory w dodatku jeszcze nie powstal. Nie jest tak ze dopiero te nowe kamery rejestruja wiecej niz 24kl/s bo krasnogorsk tez juz mial regulacjie predkosci. Poza tym jest jeszcze kwestia tego ze w kamerach na tasme nie zmienia sie sektora a jest on rowny mniej wiecej 180 stopni. Zmieniajac klatkaz zmieniasz tez czas naswietlania a co za tym idzie zmienia sie motion blur. Ale to juz w sumie bardziej ciekawostka.
    Owa konwersja w gore i w dol to zazwyczaj zmiana prekosci filmu o bodajze jakies 8% i korekcja audio bo to najlepsze rozwiazanie.

Domyślnie

Ale ja mowilem o przyszlosci. Czego Hobbit jest tylko przykladem. O tym ze mozna uzyskac wieksza predkosc na filmie tez mi jest wiadome, ale wlasnie fakt ze nawet RED stara sie o wiecej klatek na sekunde przy 4K rozdzielczosci jest dowodem na to ze ktos tego chce i potrzebuje.
    48fps stanie sie niedlugo standarde, choc mozliwe jest tez ze akurat 48fps zostanie pominiete (jak czesto sie zdaza przy pierwszej probie zmiany standardu) i od razu przeskok bedzie do 60fps.
    Ostatnio edytowane przez Yanluk ; 12-10-2011 o 23:41
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów