Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Są zastosowania gdzie więcej fps jest przydatne i to bezdyskusyjnie. Nie o to chodzi. Czy wszyscy muszą mieć dostep do tanich narzędzi umozliwiających wszystko?
    Generalnie daje się zauważyc taka prawidłowość, że to co jest dostępne amatorom po krótkim czasie strasznie upada jesli chodzi o (średni, przeciętny) poziom produktu. Ceny lecą w dół i robi się mizeria. Fotografia cyfrowa jest tego najlepszym przykładem. Film tez sie zaraz tego doczeka (bez róznicy, czy 24 czy 50 fps). Będzie zalew przęciętniactwa. Nie ma już normalnie czasu by znaleźć dobre rzeczy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Widać wątek i dyskusja specjalistów od systemu NTSC i PAL się rozwija, a jakoś nikt nie wie w jakim systemie NTSC nagrywają nasze puszki, Japońskim czy Amerykańskim. Bo z tego, co wróble ćwierkają to te systemy różnią się od siebie.
    Więc jeszcze spytam o coś co wpływa na jakość nagrywanego filmu w naszych puszkach. Jaki jest czas analizy całej matrycy dla potrzeby jednej klatki (kadru) naszego filmu. Bo niby nasze puszki tak ładnie nagrywają filmy, ale jak spróbujemy bardziej agresywnie poruszać puszką w lewo lub w prawo to zarejestrowany obraz jest jak z gumy, normalnie faluje. Tak jak byśmy filmowali komórką. Czego nie zauważyłem filmując normalną cyfrową kamerą.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Są zastosowania gdzie więcej fps jest przydatne i to bezdyskusyjnie. Nie o to chodzi. Czy wszyscy muszą mieć dostep do tanich narzędzi umozliwiających wszystko?
    A dlaczego nie?

To może powinniśmy zabrać ludziom komputery, samochody i telefony komórkowe - no bo po co mają je mieć?

Domyślnie

Ja nie pisze o zwykłych aparatach ani zwykłych kamerach. Do tych przecież dostep mamy.
    Ilu normalnych ludzi jest posiadaczami samochodów formuły 1 czy choćby Ferrari?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ilu normalnych ludzi posiadało 30 lat temu samochód?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ilu normalnych ludzi posiadało 30 lat temu samochód?
    Wielu!

Domyślnie

Ja nie pisze o zwykłych aparatach ani zwykłych kamerach. Do tych przecież dostep mamy.
    Ilu normalnych ludzi jest posiadaczami samochodów formuły 1 czy choćby Ferrari?
    Z twojego postu wnioskuje, że liczy się tylko ten sprzęt, który kosztuje majątek i rzadko ktoś go posiada. I taki sprzętem można szpanować.

Domyślnie

Coś chyba nie wyłapywałeś ironii z jaką pisałem swoje posty.

Co do osób uważających, że 30 klatek to skandalicznie mało:
    Popatrzcie czym będa dysponowali profesjonaliści. 24 klatkami ! http://www.optyczne.pl/4369-nowo%C5%...Canon_EOS.html

Domyślnie

Popatrzcie czym będa dysponowali profesjonaliści. 24 klatkami ! http://www.optyczne.pl/4369-nowo%C5%...Canon_EOS.html
    No może faktycznie cosik mi umknęło.
    Co nie zmienia faktu, że wiele ludzi właśnie tak podchodzi do zakupu sprzętu.

Wracając do filmowania. To filmowanie taką konstrukcją, jaką mają aparaty jest bardzo nie wygodne. Aby utrzymać w miarę w bezruchu puszkę trzeba stosować statywy. Kiedyś jak kamery miały wizjery tego problemu prawie nie było. Przykładałeś wizjer do oka i miałeś dwa punkty oparcia, oko w miarę stabilne i ręka. A teraz nawet kamery nie mają wizjera i trzeba tylko z ręki robić ujęcia. Producenci o czymś zapominają, a chodzi o wygodę użytkowania. Oczywiście jest stabilizacja, tylko że na potrzeby filmowania to w naszych puszkach jej jakby w ogóle nie było.
    I pozostaje tylko zakup wizjera na LCD i mamy w miarę stabilny układ do filmowania.
    Tylko jeszcze nie widziałem wizjera na LCD do D5.1k do D7k są.

I tak na zakończenie. Do uzyskania formatu HD wystarczy 2Mpix to poco pełna klatka (link, który podałeś) z kilkunastoma lub kilkadziesiąt Mpix. Oczywiście potężna kompresja załatwi sprawę, a co z jakością po kompresji.
    A może wykorzystają fizyczne piksele matrycy bez interpolacji. To byłoby ciekawe.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 06-11-2011 o 10:32

Domyślnie

No pewnie, bo w mjpegu ciezko bedzie nagrac wiecej niz 24 klatki 8Mpix. A po drugie - co ty mi tu wyjezdzasz z takimi tekstami. Konkurencja juz ma to swietnie zaimplementowane w tanich korpusach. Kolesie z TV woza sie od dawna z canonem 550d (zamozniejsi z 5d mk2), a nikon wciaz nie potrafi. Zrozumialbym, gdyby canon robil problemy, bo oni maja tez profesjonalne kamery w ofercie. Ale nikon?
    Jak bedziemy cierpliwie czekac, az sie laskawca zdecyduje, to dlugo poczekamy. Jak bedziemy udawac, ze wszystko jest super, to jeszcze dluzej. A filmowanie w nikonach jest rozwiazane beznadziejnie i niewiele z tym robia. Nie chodzi bynajmniej o te fps-y, bo sa powazniejsze braki.

Zgodze sie tez z kolegami - cos, co da sie latwo zaimplementowac w tanim aparacie, nie musi byc domena drogich zabawek. A nuz okaze sie, ze komus sie przyda? Canon pokazal, ze sie da i tego juz nie odwrocimy.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów