Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Tak sobie czytam te posty i widzę tu wielu specjalistów odnośnie kręcenia filmów w NTSC. Mam dwa pytania do nich.
    1. W jakim standardzie NTSC nagrywają puszki typu D7k i D5.1k A chodzi o to czy jest to wersja NTSC Japońska czy Amerykańska. Po za tym system ten jest też podzielony na kilka jakby to ująć, pod systemów. Czyli taki, który jest przesyłany drogą radiową, po kablu TVC, i kablem z np. DVD do TV. Więc jaki jest ten materiał nagrany tymi puszkami?

2. Jakimi programami konwertujecie film z NTSC na PAL, że macie takie wspaniałe efekty. Bo z tego, co wiem to nie jest takie proste, przejść z 30 klatek na 25 klatek a i z chronimacją są problemy. Jaszcze nie ta dawno profesjonalne stacje TV miały z tym poważny problem.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

a d300s dobrze kręci filmy
    ??
    Bo myślę o d300/300s i nie wiem czy dokładać
    Nikon D7100 + D200 + 10mm-300mm w 5 obiektywach + kilka lamp + sterta kabli, czasz, wyzwalaczy.

Domyślnie

Kiepsko, ale zdjęcia robi niebywałe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    FullHD i DVD wole robic w amerykanskim standardzie, bo lepszy, a sprzęt każdy z obecnych na rynku to odtworzy. Nie ma co się szczypać. Ilosc klatek na sekundę jest ważna.
    Dyski BD zwykle sa niestety w formacie kinowym (niecałe 24klatki/sek), ktory jest poprostu dziadowski (malo fps-ów).
    A w czym ten Amerykański standard jest lepszy? To, że rejestruje więcej klatek to nie wszystko. Jak ktoś lubi oglądać nie naturalne cukierkowe kolory, to faktycznie jest lepszy. Jeszcze nie tak dawno ( przed HD ) system NTSC do pięt nie dorównywał PALowi.

Ogladales wladce pierscieni albo planet earth na sprzecie bez upiekszaczy lub w kinie? Ladne pare ujec wyglada zalosnie przy 24 klatkach. Tnie paskudnie, a szkoda, bo to bardzo piekne ujecia.
    W glebokim powazaniu mam gierki, ale zrozum, ze pewna ilosc klatek jest nieodzowna dla plynnej animacji takze w kinie. Nasze oko potrzebuje nieco wiecej niz 23,97klatki na sek. zeby dac sie oszukac. Gdyby to wystarczalo, to super, bo po co dodatkowe, zbedne dane?
    Dokladnie o to chodzi.
    Sprzet bez upiekszaczy to taki, ktory nie produkuje sam klatek posrednich, zeby zniwelowac skakanie obrazu. Obecnie kazdy telewizor z napisem 100 lub wiecej Hz takie cos ma i ma to wlasnie po to.
    Tak wszystko się zgadza. Tylko jest jedno ale. Te różne częstotliwości odświeżania w TV to są jak sami piszecie upiększacze. Czyli do naszego oka jest kierowany sztuczny obraz. Nie obraz zarejestrowany przez kamerę tylko to co stworzył sobie komputerek danego TV. I przy 100Hz aż 50% tych informacji jest nie prawdziwych, czyli sztucznych. A to, że jak przełączymy TV z 50Hz na 100Hz i mamy wrażenie, że obraz jest stabilniejszy, to tylko wytwór naszego umysłu niż faktyczna poprawa obrazu. I czy o to chodzi, aby oglądać sztuczny obraz.

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    Ale DVD/BD w PAL się nie zrobi. Generalnie to nie problem w dzisiejszych czasach, gorzej gdy jest więcej źródeł i każde ma inny FPS, wtedy lepiej trzymać się standardu.
    A skąd masz taką informację. Jakoś ani w Polsce ani za zachodnią granicą nie spotkałem płyt DVD i BD ani w wypożyczalniach, ani w sklepach, w systemie NTSC wszystkie są w PALul. Po za tym są wprowadzone tak zwane regiony na świecie. I DVD skierowane na dany region nie będzie nagrany w innym systemie niż obowiązuje w danym regionie.
    To skąd u ciebie takie stwierdzenie „Ale DVD/BD w PAL się nie zrobi.”

I jeszcze dodam pytanie do mojej wcześniejszej wypowiedzi.
    Nasze puszki nagrywają filmy HD z przeplotem czy bez przeplotu?

Domyślnie

Tak wszystko się zgadza. Tylko jest jedno ale. Te różne częstotliwości odświeżania w TV to są jak sami piszecie upiększacze. Czyli do naszego oka jest kierowany sztuczny obraz. Nie obraz zarejestrowany przez kamerę tylko to co stworzył sobie komputerek danego TV. I przy 100Hz aż 50% tych informacji jest nie prawdziwych, czyli sztucznych. A to, że jak przełączymy TV z 50Hz na 100Hz i mamy wrażenie, że obraz jest stabilniejszy, to tylko wytwór naszego umysłu niż faktyczna poprawa obrazu. I czy o to chodzi, aby oglądać sztuczny obraz.
    Nie masz pojęcia o czym piszesz.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    ...ale wlasnie fakt ze nawet RED stara sie o wiecej klatek na sekunde przy 4K rozdzielczosci jest dowodem na to ze ktos tego chce i potrzebuje...
    Bo polski fotoamator potrzebuje narzędzi takich jakimi dysponuje Spielberg. Inne nie wchodzą w grę. Musimy mieć 30 albo 50 fps. Albo lepiej 100. Nawet gdy nie potrzebujemy ujęć slow-motion.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Bo polski fotoamator potrzebuje narzędzi takich jakimi dysponuje Spielberg. Inne nie wchodzą w grę. Musimy mieć 30 albo 50 fps. Albo lepiej 100. Nawet gdy nie potrzebujemy ujęć slow-motion.
    Kolejny nawiedzony z dziwnymi kompleksami. Za zachodnia granica pieknego kraju nad Wisla tez chca miec wiecej. I moga tego wymagac od nikona skoro canon swoim klientom to oferuje. Klient placi - klient wymaga i nikogo nie obchodzi, co rejestruje. Rejestruje kotleta u cioci, czy akrobacje z deska albo na rowerze - moja sprawa, ale w kilku z tych przypadkow te extra klatki maja znaczenie.

Domyślnie

No pewnie. Wszyscy potrzebujemy też co najmniej 24 MPx.
    Telewizory zapewne za jakoś czas zamiast 600Hz będa w technologii 1200 Hz. Wyższy parametr to lepszy parametr. Vivat marketing.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-11-2011 o 00:32
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakwas Zobacz posta
    Nie masz pojęcia o czym piszesz.
    Może i nie mam, ale pewnie ty masz. Więc wytłumacz skąd telewizor bierze te dodatkowe 25 klatek czyli 50 połówek obrazu. A może dwa razy wyświetla tą samą klatkę. Bo na pewno nie z DVD czy z innego źródła sygnału, bo jeszcze o takich cudach nie słyszałem.
    No pewnie. Wszyscy potrzebujemy też co najmniej 24 MPx.
    Telewizory zapewne za jakoś czas zamiast 600Hz będa w technologii 1200 Hz. Wyższy parametr to lepszy parametr. Vivat marketing.
    A i jak najbardziej ))

I przydałyby się telewizory z paletą co najmniej 30 milionów kolorów.))
    Tylko szkoda że nasze oczy rozróżniają tylko około 12 milionów kolorów.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 02-11-2011 o 00:39

Domyślnie

Powiem Ci, że np. w grach jest ogromna różnica pomiędzy 24 a 60 klatkami. Na 24 obraz rwie.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów